Sam Dille
Sam Dille Wetenschap 11 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Altijd al willen weten hoe een supernova klinkt? NASA heeft het antwoord

In de ruimte kun je normaal gesproken helemaal niks horen. Vanaf nu kan dat wel met een nieuwe data sonificatie-techniek. Dit is een speciaal programma van NASA waardoor je een idee krijgt van hoe verschijnselen in het universum klinken. Het geluid wat ze maken wordt gespeeld door muziekinstrumenten.

Om te horen hoe de ruimte klinkt, moeten we een kijkje nemen in het Chandra-röntgencentrum van NASA. Dit centrum brengt al twintig jaar verre sterrenstelsels in kaart met hulp van röntgenstraling. In hun nieuwe project hebben Chandra-onderzoekers drie interessante beelden uit hun archieven gehaald. De lichtfrequenties uit deze opnames zijn vertaald in verschillende toonhoogtes. Ga er maar alvast klaar voor zitten, want je zult je oren niet geloven!

De krabnevel

De krabnevel is een overblijfsel van een supernova. In NASA’s sonificatie wordt röntgenlicht  weergegeven door koperblazers, optisch licht (paars) wordt gespeeld door snaarinstrumenten; en infrarood licht (roze) wordt vertegenwoordigd door houtblazers. De toonhoogte van elk instrument neemt toe vanaf de onderkant van het beeld naar de bovenkant. Zo blijven er veel tonen tegelijk hoorbaar. Luister hieronder hoe de krabnevel klinkt:

De Bullet Cluster

NASA plaatste nog twee video’s in hun verklaring. Eén daarvan is van de Bullet Cluster. Dit zijn twee clusters van sterrenstelsels die langzaam met elkaar in botsing komen. In de loop van het filmpje hoor je het geluid steeds intenser worden op het moment dat de twee clusters met elkaar botsen. Deze botsing leverde het eerste directe bewijs van het bestaan ​​van donkere materie. Bekijk hier hoe deze onthullende clash klinkt.

 

NASA’s laatste geluidsproject: Supernova 1987A

De laatste video die NASA postte is een supernova-explosie genaamd Supernova 1987A. In tegenstelling tot de andere twee video’s, die van links naar rechts over het beeld pannen, loopt het geluid van deze supernova in cirkels. Hoe helderder de supernova wordt, hoe harder de toonhoogtes klinken. Geniet hieronder van dit prachtige stuk. Waarschuwing: Luister dit fragment NIET met een koptelefoon!

 

Werkt NASA’s techniek ook op spoken?

Of deze techniek van NASA ook werkt om spoken in de ruimte op te sporen is nog een grote vraag. Toch zou het een goede uitkomst zijn. Er zweven namelijk spookachtige cirkels door de ruimte, waarvan niemand weet wat ze zijn. Hier kun je alles lezen over dit angstaanjagende mysterie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!