Android geheimen onthuld: 10 snelkoppelingen die verdomd handig zijn

Smartphones Lisanne Beijen 11 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Android staat bekend om zijn ontelbaar vele functies en veelzijdigheid. Dat zijn er zoveel dat je van meer dan de helft het bestaan waarschijnlijk niet eens afweet. Je bent waarschijnlijk al vliegensvlug op je smartphone. Dat kan altijd nog sneller met behulp van de juiste functies, snelkoppelingen en instellingen.

Haal meer uit je Android smartphone met de onderstaande 15 snelkoppelingen. Houd wel in je achterhoofd dat het mogelijk is dat niet iedere snelkoppeling en functie op iedere Android smartphone beschikbaar is. Er bestaan immers nog veel meer Android smartphone dan -functies.

Voor wie Google Assistant gebruikt

Gebruik je Google Assistant? Gebruik dan Assistant Snapshot, een vervanging van Assistant’s Google Now, om al je aankomende evenementen en gebeurtenissen in je agenda in te zien, online bestellingen en meer.

Om deze functie te activeren open je Assistant >> klik op het vierkante icoontje in de linkeronderhoek >> er verschijnt een pop-up scherm waarin je kunt kiezen het Snapshot-icoontje aan je thuisscherm toe te voegen.

Stel een woordenboek-snelkoppeling in

Wie de Google-app gebruikt kan veel snelkoppelingen toevoegen vanuit deze app. Zoek je de betekenis van een woord in de zoekbalk van de Google-app? Dan verschijnt er een pop-up scherm onderin je beeldscherm waarin wordt gevraagd of je een snelkoppeling naar het woordenboek wilt toevoegen.

Stel een snelkoppeling in voor de weersvoorspelling

Net als een snelkoppeling voor het woordenboek kun je via de Google-app ook een snelkoppeling instellen voor de weerkaart. Om dit te doen open je opnieuw de Google-app en voer je een zoekopdracht in voor de weersvoorspelling bij jou in de buurt >> klik op de knop met drie puntjes in de rechterbovenhoek >> klik op ”Add to home screen”.

Google Android 11 Oppo
De beroemde robot! (Afbeelding: Google / Bewerking: WANT)

Een snelkoppeling op je Android smartphone voor je reminders

Je kunt in de Google-app je reminders bekijken of de Google Assistant vragen die voor je op te zoeken. Een andere manier is om de pagina Assistant.google.com/reminders te openen in Chrome op je Android smartphone. Voeg vervolgens simpelweg een snelkoppeling toe voor deze webpagina waardoor je altijd snel je reminders bij de hand hebt.

Een snelkoppeling voor wie reislustig is

In deze tijden van lockdown zit reizen er even niet in. Toch kun je altijd reisplannen maken zonder daar een datum aan te hangen. Wie hiervoor graag Google Travel gebruikt kan daar een makkelijke snelkoppeling voor instellen op zijn Android smartphone.

Dit doe je door naar travel.google.com te gaan in Chrome op je smartphone >> scroll naar beneden in het ”Trips”-tabblad en zoek naar een kaart die is gemarkeerd met ”Return to your trips anytime”. Deze laat je een Travel-icoontje toevoegen aan je thuisscherm. Zie je deze kaart niet? Dan kun je ook naar de instellingen van Chrome gaan (klik op de drie puntjes in rechterbovenhoek) en klik daar op ”Add to homescreen” voor een snelkoppeling.

Google Android 11
De beroemde robot! (Afbeelding: Google / Bewerking: WANT)

Een widget als snelkoppeling om muziek af te spelen

Widgets zijn niet zo populair als ze een aantal jaar geleden waren. Sommige widgets functioneren eigenlijk als simpele snelkoppeling en zijn daarom zeker niet onhandig om op het thuisscherm van je Android smartphone te plaatsen.

Open de zogenaamde ‘widget picker’ op je Android smartphone om handige widgets te activeren. Een handige widget voor Pixel smartphones heet ‘Now Playing History’. Deze snelkoppeling laat je zien welke muziek de smartphone allemaal heeft afgespeeld en opent deze in YouTube, Music of in Spotify.

Android widget om muziek te herkennen en luisteren

Er bestaat een widget voor Android die muziek herkent en direct voor je afspeelt. Je kunt de Google Assistant ook vragen om een liedje op de radio te herkennen maar deze snelkoppeling werkt een stuk sneller en soepeler. Zoek hiervoor naar de ‘Google Sound Search’-widget op je Android smartphone.

Altijd de instellingen van je Android-smartphone bij de hand

Een van de meest handige widgets, of snelkoppelingen, die je kunt instellen op je Android smartphone is er een voor je instellingen. De snelkoppeling naar je smartphone’s instellingen stuurt je namelijk direct vanuit het thuisscherm naar een bepaald gedeelte van de instellingen. Spring bijvoorbeeld rechtstreeks naar de notificatie-instellingen als je die regelmatig aanpast.

Deze Android-apps zijn 420 miljoen keer gedownload en een gevaar voor je telefoon
De beroemde robot! (Afbeelding: Google / Bewerking: WANT)

Stel een snelkoppeling in voor Google Maps Driving Mode

Google Maps heeft een ingebouwde ‘Driving Mode’ die mogelijk is gemaakt voor Android Auto. Ben je onderweg en heb je snel wat hulp nodig bij het navigeren? Gebruik dan deze widget die je direct naar Google Maps’ Driving Mode stuurt.

Let wel op: deze widget opent niet de nieuwe Assistant Driving Mode die je wellicht al op je Android smartphone hebt. Heb je die wel maar ben je geen fan van de vernieuwde interface? Dan kun je via deze widget alsnog de oude Driving Mode gebruiken.

Voor wie Google Collections gebruikt op zijn Android smartphone

In Google’s app Collections kan een gebruiker, zoals de naam al doet vermoeden, allerlei zoekresultaten, locaties, afbeeldingen en meer opslaan. Collections wordt op dit moment met name gebruikt in combinatie met Google Workspace.

Google Collections is een handige app waarvoor een handige snelkoppeling bestaat. Om die te activeren ga je simpele naar google.com/save in Chrome en sla simpelweg een snelkoppeling op voor die webpagina op je thuisscherm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen