En helt vanlig familj: Nederland in de ban van Zweedse kraker op Netflix

Films & Series Mark Hofman 27 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Nederlanders lijken geen genoeg te kunnen krijgen van Scandinavische content op Netflix. Na Kastanjemanden of Snabba Cash is het dit keer En helt vanlig familj, de hitserie van het moment.

Hoewel we constant op zoek zijn naar alternatieven, weet Netflix ons nog steeds te verrassen met films en series. Persoonlijk ging ik bijzonder lekker op The Killer afgelopen weekend, terwijl de rest van Nederland blijkbaar compleet werd opgeslokt door een Zweedse topper.

Zweedse Netflix-serie En helt vanlig familj

En helt vanlig familj is nu een hit op Netflix, maar het verhaal is allesbehalve nieuw. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Mattias Edvardsson, dat vooral bekend staat als A Nearly Normal Family.

Daarin volgen we het verhaal van de familie Sandell dat, op het eerste gezicht, een doodnormaal gezin lijkt. Maar zodra de politie voor de deur staat omdat de 19-jarige dochter van het gezin, Stella, opeens verdacht wordt van moord, loopt alles anders.

Nederland is in de ban van deze Zweedse kraker op Netflix
(Afbeelding: Netflix)

De kwestie lijkt het gezin uiteen te drijven. Terwijl vader totaal niet kan geloven dat zijn dochter haar liefde om het leven heeft gebracht, lijkt moeder iets meer overtuigd te zijn dat er iets vreemds aan de hand is.

In de serie komen we er dus niet alleen achter wat er precies is gebeurd met de vriend van Stella, maar zien we ook wat een dergelijke situatie op emotioneel vlak met een gezin kan doen.

Nederland is gek op de Zweedse parel

Nederlandse Netflix-kijkers gaan bijzonder lekker op het verhaal van Stella en haar ouders. De serie staat op dit moment op nummer 1 van de 10 populairste series in Nederland.

De 6 afleveringen van gemiddeld 45 minuten per aflevering vallen goed in de smaak, en daar zijn we internationaal gezien zeker niet de enigen in.

Waar de Netflix-serie op IMDb wordt voorzien van een gemiddelde score van 6.8, geven de bezoekers van Rotten Tomatoes het verhaal een gemiddelde score van 89. Pittig hoog, als je het vergelijkt met andere dergelijke titels.

Top 10 Netflix-titels in Nederland afgelopen tijd

De top 10 op de voorpagina van Netflix laat zien waar de Nederlandse kijker op dit moment van geniet. Wat dat betreft ziet de top 10 er als volgt uit:

 1. En halt vanlig familj
 2. Squid Game: The Challenge
 3. The Crown
 4. Ferry de serie
 5. All The Light We Cannot See 
 6. Robbie Williams
 7. My Demon
 8. DNA Do Crime
 9. Lupin
 10. Suburræterna

Maar hoe ziet de lijst eruit als we een week terug in de tijd gaan en de officiële data van Netflix (van een week) pakken?

Dan is de top 10 als volgt:

 1. Ferry: de serie
 2. The Crown
 3. Robbie Williams
 4. All The Light We Cannot See 
 5. Suburræterna
 6. Matt Rife: Natural Selection
 7. Lupin
 8. How to Become a Mob Boss
 9. Beckham
 10. Escaping Twin Flames

En dit zijn dan de films waar we heel erg van genoten:

 1. The Killer
 2. Best. Christmas. Ever!
 3. Paw Patrol: The Movie
 4. The Invisible Man
 5. Locked In
 6. The Courier
 7. Emma.
 8. Hotel Sinestra
 9. Dawn of the Planet of the Apes
 10. Alien: Covenant

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van Netflix zelf en gebaseerd op de data van 13 november 2023 tot en met 19 november 2023.

Dit zijn de 10 beste Netflix-films van 2023 volgens Rotten Tomatoes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen