Nederlandse innovatie veegt Google Maps binnenkort van de kaart

Tech Jeroen Kraak 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je tegenwoordig ergens naartoe moet, kun je haast niet zonder Google Maps. De app toont je de weg en de meest actuele verkeersinformatie. Toch kan het allemaal nog beter en dat dankzij een Nederlandse uitvinding. WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt je meer.

Een navigatie-app is niet meer weg te denken in het verkeer. Of het nu Google Maps, Apple Maps, Waze of TomTom is, het zorgt ervoor dat je zonder problemen op jouw bestemming komt. Toch kan het nog allemaal nog veel beter en dat dankzij Nederlandse wetenschappers. Zij publiceerden hun bevindingen in Nature.

Google Maps 2.0

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Amsterdam, TU Delft en VSL hebben een nieuwe GPS-technologie ontwikkeld. Deze is nog nauwkeuriger en accurater en dan vooral in stedelijke omgevingen. Het kan de locatie op 10 centimeter nauwkeurig bepalen, iets wat met Google Maps nog niet mogelijk is.

Voor navigatie, zoals Google Maps, gebruiken we nu nog satellietsystemen als US GPS en EU Galileo. Doordat de signalen uit de ruimte komen zijn ze zwak wanneer ze op aarde ontvangen worden. Hierdoor is nauwkeurige positionering niet mogelijk. Vooral in stedelijke omgevingen kan dit onbetrouwbaar worden volgens de onderzoekers.

Dat is nu nog niet echt een probleem. Je komt met Google Maps vrijwel nog steeds van A naar B. Toch kan dat in de toekomst anders zijn, als we bijvoorbeeld autonome auto’s hebben. Doordat deze geen bestuurder hebben, moet de navigatie zeer nauwkeurig zijn om ze veilig te laten functioneren.

Google Maps TU Delft Super GPS
Het testen van de apparatuur voor SuperGPS. (Afbeelding: TU Delft)

Zo werkt deze Nederlandse innovatie

Gelukkig hebben de Nederlandse onderzoekers een oplossing. Ze hebben SuperGPS ontwikkeld. Een systeem dat de locatie op 10 centimeter nauwkeurig kan bepalen. In plaats van navigatiesatellieten, maakt dit systeem gebruik van het telecomnetwerk. Het gebruikt dus mobiele en WiFi-netwerken.

Het mobiele netwerk wordt verbonden met de atoomklok. Hierdoor kan het systeem prefect getimede berichten voor plaatsbepaling uitzenden. Deze verbinding wordt gemaakt met het glasvezelnetwerk.

Super GPS Google Maps TU Delft
Zo werkt het. (Afbeelding: TU Delft)

Ideaal voor de toekomst

Daarnaast maakt het gebruik van radiosignalen met een bandbreedte die veel groter is dan gebruikelijk. Dat is belangrijk, aangezien gebouwen signalen kunnen verstoren. Door die bandbreedte is dat probleem opgelost.

Navigatie kan dus nog veel beter en vooral als je in de stad bent waar alles dicht op elkaar is gebouwd. Met deze toepassing kun je de weg nog beter vinden. Ideaal dus in de toekomst voor jouw Google Maps.

Geoguessr: het machtige spelletje dat je met Google Maps kunt spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen