rmens
rmens Apple 19 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse scholen starten met Apple’s programmeercursus

“Iedereen kan programmeren!” Dat is de naam van de programmeercursus die Apple sinds vandaag aan 70 technische opleidingen in Europa aanbiedt. Apple heeft dit programma opgezet om ervoor te zorgen dat iedereen kan leren hoe je apps bouwt met Swift. In Nederland doen twee scholen mee.

Programmeercursus is misschien een beetje oneerbiedig. Het programma duurt namelijk een jaar en is gemaakt door een team van Apple engineers en docenten. De lessen zijn zo opgezet dat alle middelbareschoolleerlingen en studenten kunnen leren programmeren en apps ontwerpen, ongeacht hun niveau of achtergrond.

Nederlandse start in Haarlem, Arnhem en Nijmegen

In Nederland start het Ichthus Lyceum in Driehuis (een dorp in de buurt van Haarlem) met Apple’s programmeercursus. Naast deze middelbare school gaat ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) het programma aanbieden. De HAN versnelt het programma. Het duurt één semester en is alleen voor vierdejaarsstudenten toegankelijk. Ook is een MacBook verplicht om deel te kunnen nemen.

Klik/tap voor groter.

Naast deze twee Nederlandse scholen, starten ook scholen en universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken met het programma dat zich helemaal richt op Apple’s eigen programmeertaal Swift.

Zelf leren programmeren?

Wil je zelf leren programmeren, maar zit je niet meer op school of niet op een school die dit programma aanbiedt? Dat maakt niet uit, want je kunt ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld met Swift Playgrounds op een iPad. Apple heeft deze app gemaakt als toegankelijke manier om Swift te leren. De vormgeving is wat kinderlijk, maar ook volwassenen kunnen met de app aan de slag. Als aanvulling kun je deze korte video-introductie op iTunes U bekijken.

Als je al wat verder bent met programmeren en bijvoorbeeld al bedreven bent in Java of PHP, kijk dan eens naar de gratis cursus Swift die Stanford op iTunes U aanbiedt.

Swift Playgrounds op de iPad – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!