rmens
rmens Apple 4 apr 2016
Leestijd: 4 minuten

Nest: Tony Fadell krijgt een koude douche

Het is al enkele dagen onrustig rondom Nest en oprichter Tony Fadell. Een serie artikelen gevuld met getuigenissen, schetst een beeld van een bedrijf waar een tirannieke baas frustraties veroorzaakt. Allemaal om financiële verwachtingen te overtreffen.

Het nieuwste salvo komt van Re/code. Nest zou volgens meerdere bronnen de verwachtingen van Google / Alphabet, dat het bedrijf in 2014 voor drie miljard dollar kocht, niet waarmaken. En daar begint het pas…

Geld van Google

Volgens Re/code heeft Tony Fadell, die eerder leiding gaf aan de iPod-divisie bij Apple, bij de overname afgesproken dat Google drie jaar lang in Nest zou investeren. Nest zou vervolgens minimaal 300 miljoen dollar per jaar omzetten. Pas dit jaar werd die grens gepasseerd, maar met 340 miljoen dollar slechts in geringe mate. Bovendien had Nest steun van de nieuwe Nest Cam, het resultaat van de aankoop van Dropcam in juni van 2014 voor een bedrag van 550 miljoen dollar.

De investeringen van Google lopen aan het einde van dit jaar af en Fadell moet een eventuele verlenging bij het nieuwe overkoepelende bedrijf Alphabet regelen, wat ongetwijfeld strengere financiële discipline met zich meebrengt. Dit is ook het jaar waarin belangrijke werknemers hun aandelen kunnen omzetten in cash en het bedrijf kunnen verlaten.

Schurende Persoonlijkheid

Naast het boekhoudkundige component is er ook felle kritiek op de schurende persoonlijkheid van Tony Fadell zelf. Zijn felste criticus is op dit moment Greg Duffy, de voormalig CEO van Dropcam die spijt heeft van de verkoop van zijn bedrijf aan Nest. Hij verliet het bedrijf acht maanden na de verkoop, ontevreden met een rol waarin hij amper zeggenschap had over hoe zijn Dropcam tot de Nest Cam evolueerde.

Greg Duffy (links) en Aamir Virani zijn de oprichters van Dropcam.

In een venijnige post op Medium schrijft Duffy zijn irritaties van zich af. We lezen dat de helft van de 100 medewerkers van Dropcam zijn gestopt of ontslagen. Fadell zei over hen: “Een groot deel van de medewerkers was niet zo goed als we hadden gehoopt, het was een klein team en helaas geen ervaren team.” Een woordvoerder heeft dit gecorrigeerd en stelt dat Fadell zich niet kan herinneren deze woorden gebruikt te hebben. Ondanks dat meent Duffy dat Fadell “een fetisj heeft voor het overnemen van de meest onnodige en negatieve eigenschappen van zijn mentor.” Die mentor was Steve Jobs, waar Fadell eerder als chef iPod voor werkte.

Boeken open

Duffy zegt dat Dropcam ook zonder Nest had kunnen overleven. Ondanks dat het bedrijf klein was, had het zich commercieel en technisch al bewezen. Reviews op Amazon waren lovend. De Dropcam-oprichter daagt Fadell uit om de boeken te openen en bekend te maken welke producten het meest opleveren en of die zijn ontworpen door Nest of Dropcam.

I can’t publish Dropcam’s revenue, but if you knew what percentage of all of Alphabet’s “other bets” revenue was brought in by the relatively tiny 100-person Dropcam team that Fadell derides, Nest itself would not look good in comparison. So, if Fadell wants to stick by his statement, I challenge him to release full financials (easy prediction: he won’t).

Reactie Fadell

Een artikel uit The Information (betaalmuur, PDF) is gevuld met verhalen over de spanningen binnen Nest en onzekerheden bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Die spanningen en vertragingen zouden worden veroorzaakt door veelvuldige verzoeken van Fadell om ​delen van aanstaande producten aan te passen. Fadell betwist niet dat hij veel van zijn teams vraagt, net als Jobs met wie hij wel eens wordt vergeleken, maar stelt dat een perfect product ook zorgt voor veel waardering. Hij noemt de snelheid waarmee Nest is gegroeid als een van de oorzaken van de strubbelingen.


Tijdens het schrijven van dit artikel werd bekend dat Shige Honjo en Scott Mullins Nest zullen verlaten. Hondo was chef hardware engineering en kwam van Apple om Fadell te helpen met de lancering van de slimme thermostaat, hij was de eerste medewerker. Mullins, een senior technisch manager, gaat werken aan de toekomstige iteratie van Google Glass, een project ook door Fadell wordt overzien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!