Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 10 jan 2019

Oeps: ‘Delen van Netflix accounts wordt onmogelijk’

De kans is groot dat je jouw Netflix-abonnement deelt met familie, vrienden of collega’s. Dat is hartstikke makkelijk en bespaart ook nog eens flink geld, al helemaal op jaarbasis.

Netflix-account delen: miljarden euro’s

De streamingdienst doet er zelf vooralsnog weinig tegen. Dat is eigenlijk vreemd, want een kleine drempel opwerpen zou waarschijnlijk al een enorme boost geven aan de omzet van het bedrijf.

Wellicht gaat Netflix binnenkort dan ook ingrijpen. Een techbedrijf uit Engeland heeft in ieder geval al de basis gelegd. Dan hebben we het over Synamedia, een Britse tent die software heeft gebouwd die gebruikers betrapt op het delen van accounts.

Dat maakte het bedrijf bekend tijdens de Consumer Electronics Show, ‘s werelds grootste elektronicabeurs ter wereld. Synamedia beweert dat streamingdiensten en betaalzenders met hun software miljarden euro’s kunnen binnenhalen die ze nu volledig mislopen.

Een belofte die, mits ze het waar kunnen maken, moeilijk te negeren is voor grote partijen. Onderzoek wijst er namelijk op dat dergelijke partijen per jaar meer dan 10 miljard dollar mislopen doordat consumenten accounts (overmatig) delen. Dan hebben we het dus over het basis-abonnement dat niet op verschillende schermen tegelijkertijd gebruikt mag worden.

Factoren en patronen

De kunstmatige intelligentie die het Britse bedrijf heeft ontwikkeld kijkt naar verschillende factoren en patronen. Denk aan de locatie waar je streamt, hoe laat je streamt en wat je gedrag op de streamingdienst zelf is. Synamedia beweert zo razend snel te kunnen herkennen of een account gedeeld wordt.

Overigens is het niet de insteek dat consumenten direct geblokkeerd worden. In plaats daarvan stelt Synamedia voor dat partijen als Netflix een waarschuwing tonen, waarbij een duurder abonnement wordt aangeboden waar het delen van een account wel is toegestaan.

Positief effect

Netflix heeft immers duurdere abonnementen waar je op meer schermen tegelijkertijd mag streamen. Het is even een bittere pil, maar meer omzet voor dat bedrijf zorgt er ook weer voor dat ze meer geld kunnen investeren in toffe content voor jou. Ben jij al een gebruiker die netjes betaalt? Dan kan dit nieuws dus uiteindelijk gunstig voor jou uitpakken.

Op dit moment zijn verschillende grote spelers op de markt de software aan het testen. Synamedia kan nog niet bevestigen welke partijen, helaas. Of Netflix ook ermee aan de slag gaat, blijft voorlopig dus onduidelijk.

Check ook: Man betrapt op bizarre wijze vreemdeling die op Netflix-account meeliftte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Oeps: ‘Delen van Netflix accounts wordt onmogelijk’
Sluiten