Na YouTube en Crunchyroll vertrekt ook Netflix van oude Apple TV’s

Apple Mark Hofman 5 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Wie nog een oude Apple TV in huis heeft staan zal binnenkort geen gebruik meer kunnen maken van Netflix. Net als YouTube en Crunchyroll verdwijnt de ondersteuning.

Netflix heeft in een e-mail aan abonnees laten weten te stoppen met het ondersteunen van zijn app voor bepaalde Apple TV-modellen. Het gaat hierbij om de tweede-generatie en derde-generatie van het Apple-product.

De mail zorgt overigens voor verwarring, omdat Netflix spreekt over het stoppen van de ondersteuning. Gebruikers dachten eerder dat de streamingdienst geen nieuwe updates meer uit zou brengen, maar niets is minder waar. Op de ondersteuningspagina is te lezen dat de app in zijn volledigheid stopt met werken.

Netflix wil kwaliteit kunnen garanderen

De reden achter het verdwijnen van de app is dat Netflix kwaliteit wil kunnen garanderen. Hoewel dat het met de content wel voor elkaar kan krijgen, zorgen de beperkingen van de twee apparaten voor een iets andere situatie. De tweede-generatie Apple TV biedt een maximale beeldkwaliteit van 720p en de derde-generatie van 1080p.

Na YouTube en Crunchyroll vertrekt ook Netflix van oude Apple TV's
(Afbeelding: Apple)

Sterker nog: de producten zijn inmiddels zo verouderd dat Apple zelf ze ziet als Obsolete-producten. Dit zijn producten die meer dan 7 jaar niet meer gedistribueerd worden door het Amerikaanse bedrijf en dus ook niet meer ondersteund worden.

Netflix is overigens niet de eerste, want verschillende partijen gingen de streamingdienst voor. In 2021 trok Google al de YouTube-app terug en ook Crunchyroll is niet meer te gebruiken.

Zo oud is die tweede-generatie of derde-generatie Apple TV

Het moge duidelijk zijn: de twee Apple TV-modellen zijn kneitertje oud. Ze dateren zelfs nog uit de tijd dat tvOS nog niet bestond en de App Store niet ondersteund werd. Om een idee te krijgen van hoe oud dat is:

Na YouTube en Crunchyroll vertrekt ook Netflix van oude Apple TV's
(Afbeelding: Apple)

De tweede-generatie Apple TV verscheen in september 2010. Dat was het jaar dat Steve Jobs de eerste iPad introduceerde, de iPhone 4 verscheen en de iPod een verfrissende update gaf.

Na YouTube en Crunchyroll vertrekt ook Netflix van oude Apple TV's
(Afbeelding: Apple)

De derde-generatie Apple TV verscheen in maart 2012. Dat was het jaar van de iPhone 5, de eerste iPad mini en de eerste MacBook met een Retina-beeldscherm.

Wat je wil weten over de nieuwste Apple TV

Mocht je nog bij het kleine groepje mensen horen die gebruikmaakt van die oude Apple TV, dan is het wellicht een mooi moment om kennis te maken met het meest recente model. Het model dat in oktober 2022 verscheen en 4K-ondersteuning biedt.

Er zijn twee modellen beschikbaar: het standaard model met WiFi (169 euro bij Apple) en het model met WiFi + Ethernet (189 euro bij Apple). Deze derde-generatie 4K-versie biedt je onder andere 4K Dolby Vision, HDR10+ en Dolby Atmos.

De Apple TV 4K (3e generatie) is onder andere voorzien van 64GB opslagcapaciteit of 128 GB opslagcapaciteit (Ethernet-versie) en de derde-generatie Siri Remote. Naast USB-C is die laatste ook voorzien van een aanraakgevoelige clickpad, stembediening en vind je hem snel terug met je iPhone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen