Netflix, Disney+ en HBO Max veranderen flink in 2024

Films & Series Jeroen Kraak 28 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

We staan aan de vooravond van grote veranderingen bij de streamingdiensten. Verschillende diensten staan onder druk. Wat gaat er gebeuren bij Netflix, Disney+, HBO Max en de rest?

Hoewel het misschien wat raar lijkt, staan de meeste streamingdiensten financieel druk. Hoewel Netflix wel flinke winsten maakt, is dat voor Disney+, HBO Max en de rest zeker niet het geval. Het dwingt ze om belangrijke keuzes te maken.

Een aantal van die maatregelen druppelen langzaam door. Zo begint Amazon Prime Video met advertenties en verkopen Disney+ en HBO Max weer titels aan Netflix, nadat ze hun films en series er een paar jaar geleden nog zo snel mogelijk af wilden.

Veranderingen bij HBO Max, Disney+ en de rest

De Financial Times heeft verder onderzoek gedaan naar streamingdiensten en de bedrijven daarachter. Zo staan volgens hen Warner Bros Discovery, Comcast en Paramount onder druk om bedrijven te verkleinen of te verkopen om van die grote verliezen af te komen. Dat heeft gevolgen voor HBO Max, Disney+, SkyShowtime en de rest. Nu kosten stijgen, krijgen die bedrijven het nog moeilijker.

Volgens de krant zullen er dan ook grotere fusies aankomen. Sterker nog, dat is al in volle gang. Zo kijken Netflix-concurrenten Warner Bros. Discovery en Paramount of ze HBO Max en Paramount+ samen kunnen voegen.

Marvel haalt grote ster Mandalorian en The Last of Us binnen
(Afbeelding: HBO)

Daarnaast zien we ook veel meer prijsstijgingen bij streamingdiensten. Zo verhoogden Disney+ en Amazon Prime Video het afgelopen jaar de prijzen. De vraag is hoe lang mensen dit nog gaan pikken.

En Netflix dan?

De grote winnaar lijkt Netflix te zijn. Die koopt met alle plezier de licenties op van HBO Max en Disney+. Dat zorgt ook weer voor twijfel voor die bedrijven. Want waarom zou je nog een extra abonnement nemen als alles op Netflix staat? De streamingdiensten kiezen er dan voor om grote franchises nog niet weg te geven, zoals Marvel en Game of Thrones.

Veel streamingdiensten hebben als doel gesteld om voor eind 2024 winstgevend te zijn, omdat er anders wellicht meer maatregelen moeten worden genomen.

Aan de andere kant staat Netflix ook niet stil. Zij zijn druk bezig met het experimenteren om sport en games toe te voegen aan de streamingdienst. Zij hebben een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Doordat ze de grootste zijn en wel winst maken, hebben ze tijd om keuzes te maken, terwijl Disney+ en HBO Max die tijd niet hebben.

Deze populaire Netflix-series krijgen een spin-off

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen