Streamingdiensten als Netflix en Disney steeds duurder, maar waarom?

Apps Wesley Akkerman 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Soms kom je van die vervelende berichten tegen: Netflix, Disney+ of HBO Max gooien de prijzen van het abonnement omhoog. We snappen dat bedrijven kosten maken en dat dingen duurder worden, maar dat is niet het complete verhaal. Wat zit er nou precies achter die constante prijsstijgingen?

Het vervelende aan die prijsstijgingen is dat je meer moet gaan betalen voor dezelfde content. Netflix kostte ooit eerst nog 8 euro per maand. En naar die deal van levenslange korting op HBO Max kunnen we inmiddels ook al fluiten. Maar de diensten doen dit niet zomaar; dit kan hen namelijk abonnees gaan kosten.

Netflix en andere diensten verhogen prijzen

In de Verenigde Staten zijn de prijsstijgingen nog heftiger. Niet alleen omdat daar meer diensten beschikbaar zijn (zoals Hulu), maar ook omdat de prijzen harder omhoog gaan. Zo kost het premium abonnement van Netflix daar al 20 dollar, terwijl we hier 16 euro betalen. Hoe komt dat nou precies?

Netflix, Wednesday, The Addams Family
(Afbeelding: Netflix)

Streamingdiensten voor video moeten gaan bewijzen dat ze een waardevolle investering zijn voor investeerders. De tijden van klanten binnenhalen is voorbij en nu is het tijd om aan al die mensen te verdienen. Maar laten we wel wezen: niet iedereen laat zich daarvoor lenen, waardoor veel gebruikers hun abonnent stopzetten.

Verdienen aan licenties

Dan hebben we een ding met licenties. Netflix kan bijvoorbeeld content licentiëren van partijen als Warner Media of Disney. Maar andersom kan het bedrijf dat niet, waardoor er op dat vlak geen geld in het laatje komt. Voor productiemaatschappijen komt er dan wel geld binnen, aangezien een ander bedrijf daarvoor betaalt.

Maar je hebt ook maatschappijen, zoals Disney, die een eigen dienst opgericht hebben. Het verdient aan zijn content door het uit te lenen, maar dan staat die ene film niet tussen het eigen aanbod. Dat scheelt hen weer klanten, die dus naar de concurrent gaan, waardoor ook elders de prijzen moeten stijgen.

Netflix geeft Addams Family machtig vervolg met Wednesday

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen