Van Netflix tot Disney+: deze streamers zijn volgens onderzoek te duur

Films & Series Jeroen Kraak 19 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

We streamen er met z’n allen op los. We hebben dan ook abonnementen op diensten als Netflix en Disney+, maar betalen we niet te veel?

Een aantal jaar geleden was streamen nog simpel. Je had alleen Netflix als streamingdienst en dat was het dan ook wel. Het gevolg was dat je op Netflix bijna alle grote series en films kon vinden. Hoe anders is het nu. We hebben inmiddels zoveel streamingdiensten waardoor je flink wat abonnementen moet afsluiten als je alles wil zien. Met Viaplay en HBO Max zijn er dit jaar zelfs twee diensten bijgekomen in ons land. Dat kost natuurlijk ook geld. De grote vraag is natuurlijk of je daardoor niet te veel op kosten wordt gejaagd.

Netflix, HBO Max of Disney+?

Gelukkig heeft elke streamingdienst weer een eigen manier van aanpak. Zo kiezen HBO Max en Apple TV+ er vooral voor om kwaliteit te brengen en wil Netflix juist weer vooral inzetten op kwantiteit. Met dat laatste is er dan ook voor ieder wat wils.

Fandom, een soort Wikipedia van games en series, heeft onderzoek gedaan naar hoeveel mensen willen betalen voor een streamingdienst. Per merk verschillen de prijzen behoorlijk. Als we de beoordelingen moeten geloven zijn sommige diensten te duur, terwijl anderen goedkoper mogen zijn.

Marvel Loki Disney+
Loki in volle glorie (Afbeelding: Marvel)

Netflix en Disney+ te duur?

Bovenaan in de lijst staat Netflix. Hiervoor zijn mensen bereid om 10,60 dollar (9,82 euro) te betalen. Dat is dus minder dan dat de dienst kost bij een standaardabonnement. Op dit moment kost die keuze je 11,99 euro. Als je premium wil, waarbij je 4K beeld hebt en waarmee je op meer schermen tegelijkertijd kunt kijken, betaal 15,99 euro per maand.

Op de tweede plaats staat HBO Max. Voor het standaardabonnement betaal je op dit moment in Nederland 7,99 euro per maand. Volgens de bezoekers van Fandom mag dit best iets meer zijn. Zij zijn bereid om 9,30 dollar per maand te betalen, wat omgerekend 8,60 euro is.

Disney+ gaat nek-aan-nek. Hiervoor willen kijkers 9,20 dollar betalen (8,50 euro). De streamingdienst kost in Nederland 8,99 euro, waardoor het dus best een klein beetje minder mag.

Netflix squid game
Squid Game zie je op Netflix (Afbeelding: Netflix)

Minder betalen

In het onderzoek zijn ook Amazon Prime Video en Apple TV+ meegenomen. Het grootste verschil zie je bij Amazon. In Nederland kost de streamingdienst van de webwinkel 2,99 euro. Dat doet het natuurlijk om marktaandeel te veroveren, want in de Verenigde Staten is de dienst duurder. De prijs waarop het onderzoek uitkomt is 8,60 dollar (7,97 euro).

Voor Apple TV+ komt de prijs uit op 6,90 dollar (6,40 euro). Dat is nog steeds meer dan de 4,99 wat je voor de dienst hier betaalt.

De 10 allerbeste series die je (volgens IMDb) kunt kijken op HBO Max

Goedkoper streamen

Wil je toch voordeliger uit zijn? Dan is er een oplossing. Je kunt natuurlijk wachten op aanbiedingen, maar die zijn er natuurlijk nauwelijks. Toch kun je als je het slim aanpakt veel zien voor minder geld. Neem gewoon een maandabonnement op één of twee streamingdiensten per keer.

Zo kun je in die maand alles kijken wat je wil. Zo start je bijvoorbeeld met Netflix en ga je de volgende maand naar HBO Max. Je kunt natuurlijk niet alles tegelijkertijd kijken. Toch heeft het een nadeel. Je kunt niet alles meteen bij de release zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen