Netflix vs Amazon Prime Video: de allerbeste streamingdienst van Nederland!

Films & Series Mark Hofman 24 apr 2021
Leestijd: 7 minuten

De afgelopen jaren fietsen de streamingdiensten als idioten ons land binnen. Waar Netflix bijvoorbeeld jarenlang vrijspel heeft gehad krijgt het nu opeens te maken met flink wat concurrentie. Disney+, Discovery+, Apple TV+ (ik word misselijk van al die plusjes) en natuurlijk Amazon Prime Video.

Die laatste komt het dichtst in de buurt van Netflix en daarom stellen we ons de vraag: is onze betrouwbare streamingdienst nog steeds de beste optie of zijn de kaarten geschud? Tijd om ze eens goed naast elkaar te leggen!

Netflix knalt in mei met Ferry, Lucifer, Jupiter’s Legacy en meer!

Netflix en Amazon Prime Video

Netflix en Amazon Prime Video liggen op papier verdomd dicht bij elkaar. Het zijn beide onafhankelijke platformen die niet gebonden zijn aan een filmstudio of producent. Ze hebben beiden hun eigen originals, lanceren grote filmtitels van allerlei studio’s en zijn in gebruik praktisch hetzelfde. Toch is de ene streamingdienst een betere deal dan de ander. Voor ik je het antwoord kan geven op de vraag welke streamingdienst dat dan is, vertel ik je eerst wat zowel Netflix als Amazon Prime Video je te bieden heeft.

Geen zin om te lezen? Check dan de video bovenaan dit artikel!

Netflix komt met een reeks spin-off series
De streamingdienst (Afbeelding: Netflix / Bewerking: WANT)

Netflix in Nederland

Er is geen twijfel over mogelijk: Netflix is de populairste streamingdienst in Nederland. Niet heel gek, want het is ook de dienst die het langst beschikbaar is. Door Netflix maakten we kennis met de term bingewatchen, ruilde we massaal de reguliere televisie in en kennen we bekende series als La Casa de Papel.

Het aanbod

Het aanbod van Netflix is in de loop der jaren verschrikkelijk groot geworden. Dat heeft overigens niet alleen te maken met het feit dat de dienst al sinds 2013 in Nederland is. Ook daarvoor werd er, door de Amerikaanse variant, al gebouwd aan een aanbod. Netflix is gegroeid, heeft steeds meer gebruikers weten te strikken en is inmiddels echt een begrip. Dat zorgt niet alleen voor naamsbekendheid, maar ook voor flink wat centen. Met die centen kan de streamingdienst heel veel doen, zoals het kopen van grote titels. De komst van Friends op Netflix was een dusdanig succes, dat de streamingdienst de rechten voor een jaar wilde verlengen. Daar tikte Netflix vervolgens honderd miljoen dollar vooraf . Zonder de harde knaken had het bedrijf dit nooit kunnen doen.

Daar komt  tegenover te staan dat dit geld gebruikt wordt om originele content te produceren. Denk hierbij aan succesverhalen als La Casa de Papel of Orange is the New Black. Het is mogelijk om dit soort grote projecten te draaien met het geld dat Netflix aan zijn abonnees verdiend.
Maar door het geld en het kopen van rechten, en het niet daadwerkelijk beheren van rechten, veranderd het aanbod van Netflix regelmatig. Niet alleen komen er nieuwe films en series op de dienst te staan, maar verdwijnen ze ook regelmatig. En dan hebben we het uiteraard over titels die van derde partijen zijn. Als de rechten verlopen, en deze niet verlengd kunnen worden, is het dus einde verhaal.

Al zien we in de afgelopen jaren ook steeds meer Netflix Originals verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan Sons of Anarchy. De serie is al jaren op het platform te vinden, maar is nu ook opeens te zien op Disney+. Iets dat te maken heeft met de komst van het STAR-aanbod. Benieuwd hoe dat precies zit? Check dan ook even de video die we daarover maakten.

Wat kost het je?

Netflix heeft dus een groot aanbod van verschillende producenten en bied je een lading aan Originals aan. Maar dat alles heeft natuurlijk wel een prijs. Hoeveel Netflix precies kost is overigens wel compleet afhankelijk van de wens van de mens (ouwe poëet!). Het is namelijk maar net wat je zoekt, wat je nodig hebt en hoeveel je ervoor over hebt. Er zijn drie soorten abonnementen beschikbaar op Netflix en die zien er als volgt uit:

  • Basis abonnement | SD-kwaliteit / 1 apparaat voor downloaden | €7,99 per maand
  • Standaard abonnement | HD-kwaliteit / 2 apparaten voor downloaden | €10,99 per maand
  • Premium abonnement | 4K-kwaliteit / 4 apparaten voor downloaden | €13,99 per maand

Het bericht is dus duidelijk: Netflix is net zo duur als je het zelf maakt!

Amazon Prime Video
Prime (Afbeelding: Amazon)

Amazon Prime Video in Nederland

Amazon Prime Video is nog niet zo lang beschikbaar in ons land en wist vorig jaar pas echt uit te bloeien tot een gedoogde concurrent. Dat heeft niet alleen te maken met het aanbod, maar ook zeker met het feit dat de dienst wordt ingezet als lokkertje. Mensen in Nederland moeten namelijk overgehaald worden om hun pakketjes bij Amazon te bestellen ipv bij concurrenten als Coolblue en Bol.com. Door de aanschaf van Prime Video krijg je ook allerlei voordelen op dat gebied.

Maar zelfs als je dat gegeven weglaat, is Amazon Prime Video nog steeds een fantastische deal. En voor veel mensen de grote onbekende.

Amazon Prime Video komt met nieuws over Lord of the Rings-serie

Het aanbod

Het aanbod van Amazon Prime Video is vergelijkbaar met dat van Netflix. Het beschikt over een lading films, een lading series en heeft daarnaast nog eigen originele content. Denk hierbij aan de drie ex-presentatoren van Top Gear. Hun nieuwe show The Grand Tour is te zien op de dienst van Amazon. Maar ook series als Star Trek: Picard, The Man in the High Castle en The Boys zijn te zien op de dienst. Heb je liever films en series die door derde partijen zijn gemaakt, dan zit je met Amazon Prime Video ook helemaal goed. Zo zijn grote franchises als The Lord of The Rings en The Hangover te zien op de dienst. Of wat dacht je van series als The Big Bang Theory, CSI, Two and a Half Man en Doctor Who?

Amazon Prime Video heeft qua concurrentie, op dit moment, misschien wel de meeste weerstand te bieden tegen Netflix. Al helemaal als je kijkt naar toffe nieuwe releases als Tenet bijvoorbeeld. De beste film van 2020 is sinds kort te zien op de dienst van Amazon, wat het een zeer bijzondere concurrent maakt.

De prijs

Maar goed, dat is niet de pure kracht van Amazon Prime Video als je het mij vraagt. Als je het aanbod wegzet tegenover dezelfde prijs als Netflix, dan zit je eigenlijk al best goed. Maar het mooie is dat de prijs van Amazon Prime Video totaal niet in de buurt komt van dat van Netflix. Op een positieve manier overigens.

De prijs van Amazon Prime Video is een lachertje van jewelste. Het is mogelijk om de streamingdienst dertig dagen gratis uit te proberen. Daarna? Tja, dan betaal je €2,99 per maand! Ik kan het me overigens niet voorstellen, maar het zou dus kunnen zijn dat je dat nog te hoog vind. Mocht dat zo zijn, dan is het goed om te weten dat het nog goedkoper kan. Wie het abonnement via zijn Apple ID afsluit op een apparaat van Apple, pakt de dienst voor een prijs van €2,50 per maand.

Besef even dat je Tenet op dit moment bij Pathe Thuis kunt huren voor €6 en je voor datzelfde geldt meer dan twee maanden toegang krijgt tot Amazon Prime Video. Waarom zou ik je nog moeten overhalen wat dat betreft?

Netflix vs Amazon Prime Video
De strijd der streamingdiensten (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Netflix vs Amazon Prime Video: de beste dienst in ons land

Het lijkt er een beetje op dat ik het artikel niet heel objectief heb geschreven en ergens is dat ook zeker het geval. Ik verbaas mij al dik een jaar over wat Amazon Prime Video te bieden heeft voor zo’n lage prijs. Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is het dus niet.

Ik ben persoonlijk gek op Netflix en zou niet meer zonder kunnen. Maar dat geldt ook echt voor Amazon Prime Video dat echt een uitstekende toevoeging van het aanbod van Netflix kan zijn. Beide diensten zijn geweldig en waar jij je het meest aangetrokken tot voelt, daar moet je natuurlijk voor gaan. Maar laat me je in ieder geval als tip meegeven dat als je echt moet kiezen, je het beste voor Amazon Prime Video kunt gaan. Zonder enige twijfel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen