Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router Review: Klaar voor de toekomst

Smart Home Jelle van Es 19 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

In een modern huishouden zijn er vandaag de dag veel devices die gebruik maken van WiFi. Je smart-tv, je spelcomputer, je printer, je laptop, je desktop, je tablet, je smartphone, je smart thermostaat, je smart lightning, je slimme koelkast en ga zo maar door. Omdat je steeds meer devices hebt, is het handig om een router te hebben die al die connecties goed aan kan. Met de Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router haal je een router in huis die nu al veel voordelen heeft en tegelijkertijd ook klaar is voor de toekomst.

Zoals de naam al zegt ondersteunt de Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router WiFi 6. Dat gaat de nieuwe standaard worden op het gebied van WiFi in je huis. Devices die daar straks gebruik van maken kunnen sneller hun ding doen terwijl ze minder energie verbruiken voor WiFi. Tegelijkertijd zorgt WiFi 6 er voor dat meerdere devices tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de router. Het enige probleem? Op dit moment zijn er nog niet heel veel devices die er gebruik van maken. De Samsung Galaxy S10 is de meest bekende. Het is echter de verwachting dat er het aankomende jaar veel devices bij komen die de techniek ondersteunen. De Netgear Nighthawk AX 8 WiFi 6 Router kan echter ook gebruik maken van functionaliteiten van WiFi 5 en 4. Daarop werkt de router zeer naar behoren. Als je een upgrade wilt maken, dan heb je kort door de bocht met de Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router een router die nu al goed werkt en klaar is voor de toekomst. Dit zijn de punten die het meest zijn opgevallen.

Stoere look

Ikzelf heb de router buiten het zicht staan, maar mocht je hem in de woonkamer of een werkkamer moeten plaatsen, dan is het een router die erg netjes oogt. Het lijkt net alsof je een ruimteschip van Star Wars in huis hebt staan. Normaal gesproken zie je bij routers allemaal antennes er uitkomen. Die heeft de Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router ook, maar die zijn netjes weggewerkt in de ‘vleugels’ en dat oogt top.

Netgear Nighthawk AX8

Duidelijke app met genoeg mogelijkheden

Het opzetten van een router was vroeger nogal lastig. Vandaag de dag gaat het gelukkig wat simpeler met handige software. Op dat gebied stelt de Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router niet teleur. De router kan makkelijk via de app of de webpagina ingesteld worden en vervolgens kun je allemaal verschillende functionaliteiten instellen. Denk daarbij aan het blokkeren van bepaalde websites als je niet wilt dat je kinderen daar op komen of zelfs het blokkeren van bepaalde devices in huis. Ook kun je snel zien hoe alles met de snelheid gaat en een gast-netwerk aanmaken.

Netgear Nighthawk AX8

Hoge snelheden

Snelheid is belangrijk wanneer het aankomt op downloaden of gamen. Wanneer je een device hebt dat gebruik kan maken van 5 Ghz en die binnen een paar meter van de router staat, dan haal je heerlijke downloadsnelheden. 2.4 Ghz-devices op afstand halen snelheden die degelijk zijn, maar die niet per se indrukwekkender zijn dan andere routers die een stuk goedkoper zijn. Je hebt dus vooral een groot downloadvoordeel voor de devices die dichtbij staan en van 5 Ghz gebruik kunnen maken.

Netgear Nighthawk AX8

Veel devices tegelijkertijd

De Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router biedt 8 WiFi-streams. Vier daarvan kunnen gehouden worden op de 2,4 Ghz band, terwijl de andere vier op de 5 Ghz band zit. Op die manier kun je dus veel makkelijker meerdere devices tegelijkertijd voorzien van stabiel en snel internet zonder dat je elkaar in de weg zit. Zeker in een huishouden van vier personen of meer met meerdere zware devices heeft dit een groot voordeel en heb je geen last meer van elkaar’s belasting van de router.

Netgear Nighthawk AX8

Pittige prijs voor de Netgear Nighthawk AX8

De Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router is geen goedkope router. Je betaalt er meer dan 300 euro voor en dat is een flinke investering. Zeker als je bedenkt dat er momenteel nog niet heel veel devices zijn die WiFi 6 ondersteunen en je de grootste meerwaarde van de router nog niet kunt gebruiken. Wat dat betreft is het niet heel gek om even een half jaar te wachten en dan de router in huis te halen. Dan is hij waarschijnlijk goedkoper of is er een betere versie voor dezelfde prijs. Heb je echter nu al te maken met veel devices die je tegelijkertijd gebruikt en is je huidige router daar niet sterk genoeg voor, dan lost dit nu je probleem op.

De Netgear Nighthawk AX8 WiFi 6 Router is een router die nu geschikt is voor huishoudens met veel devices, met de voorkeur om snel nieuwe devices in huis te halen. Zeker wanneer je dit jaar van plan bent om nieuwe laptops en smartphones te gaan halen, dan zul je voordeel gaan krijgen van WiFi 6. Wil je meer lezen over routers? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen