Wifi 5 vs Wifi 6: Drie redenen waarom je wil upgraden

Smart Home Jelle van Es 17 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Sinds een paar jaar hebben we te maken met Wifi 6. Dat is een makkelijker naam voor de 802.11ax verbinding en is dus de opvolger van Wifi 5. Die laatste kennen we ook als 802.11ac. Maar laten we eerlijk zijn: de combinatie tussen Wifi en een cijfer erachter maakt het geheel een stuk duidelijker.

Wifi 6 werd dus in 2019 gelanceerd, terwijl Wifi 5 alweer uit 2014 stamt. En Wifi 4, die we kennen als 802.11n komt alweer uit 2009. Waar je vroeger al blij was met een router die niet om de zoveel tijd gereset moest worden en een degelijk bereik had, daar zijn onze eisen vandaag de dag toch net iets hoger. Zeker nu we het afgelopen jaar flink veel thuis hebben gewerkt en we inmiddels veel apparaten hebben waarmee we erop los streamen. De nieuwe standaard lost wat dat betreft veel problemen op. Maar wat zijn nou de echte verschillen? Dat proberen we met dit artikel op een simpele wijze te duiden.

Wifi 5 versus Wifi 6

1. De snelheid

Ten eerste heb je tussen Wifi 5 en Wifi 6 te maken met een verschil in snelheid. Volgens Intel heb je bij de nieuwe standaard een theoretische maximale snelheid van 9,6 GBps op de verschillende kanalen. Met de oudere variant heb je een maximale theoretische snelheid van 3,5 GBps. Dat is dus een behoorlijk verschil. En dat merk je ook in de praktijk wanneer je het gebruikt. Ik heb een goede Wifi 6-router in huis staan en zie het verschil in download snelheden wanneer ik gebruik maak tussen een apparaat dat de oude en de nieuwe standaard ondersteunt. Op mijn Xbox Series X download ik nu redelijk snel de games, maar op mijn PlayStation 5, die de nieuwe standaard wel ondersteunt, vliegen de games echt binnen. Zeker met alle updates en uitbreidingen is dit een klein feest. Ook is het op die manier makkelijker om een game te verwijderen en later weer snel te installeren.

PlayStation 5 wifi 6
De PlayStation 5 ondersteunt de nieuwe standaard (Afbeelding: Sony)

2. Meerdere verbindingen pakt Wifi 6 beter op

Daarnaast is met Wifi 6 de MU-MIMO-technologie verder uitgebreid. Dit staat voor Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output. Het komt erop neer dat je makkelijker met verschillende gebruikers tegelijkertijd een goede en stabiele verbinding hebt. Met Wifi 5 werden stukjes data vaak één voor één verstuurd en kreeg je wel eens te maken met een langzame internetverbinding wanneer andere mensen er ook gebruik van maakten. Met de nieuwe techniek heb je dat probleem niet en kunnen apparaten tegelijkertijd een stabiele verbinding maken en houden.

3. Ideaal voor smarthome

Zeker wanneer je echt een smarthome hebt, is Wifi 6 dus een stuk handiger dan Wifi 5. Je hebt dan namelijk veel verschillende apparaten die gebruik maken van het internet. Dan hoeven ze dus geen eens gebruik te maken van de nieuwe standaard. Ook wanneer het apparaten zijn die van de oudere standaarden gebruik maken, heb je het voordeel dat het internetverkeer minder op elkaar moet wachten, waardoor je verbinding snel en stabiel blijft.

Smarthome
Een smarthome. (Afbeelding: Pixabay)

Wifi 6 is dus op vele opzichten een verbetering. Zeker nu je steeds meer apparaten hebt die de nieuwe standaard gebruiken en profiteren van de hogere snelheden. Maar ook wanneer je oudere apparaten hebt, pak je dus het grote voordeel dat het internetverkeer met deze nieuwe standaard niet vastloopt. Een upgrade naar zo’n nieuwe router is wat ons betreft dan ook een zeer verstandige.

Netgear Orbi Wifi 6 RBK353 biedt overal internet voor degelijke prijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen