Netgear Nighthawk XR700 Router review

Smart Home Jelle van Es 26 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Vorig jaar maakten we al kennis met de Netgear Nighthawk XR500. Een router die voornamelijk is bedoeld voor hen die fanatiek gamen of gewoon de controle willen hebben over de datastromen in hun huishouden. De Netgear Nighthawk XR700 is de opvolger daarvan is nog net iets krachtiger en geeft wat meer mogelijkheden.

Netgear Nighthawk XR700

De Netgear Nighthawk XR700 is een flinke unit. Wanneer je het geheel uit de doos haalt, ben je gelijk onder de indruk van het ding. Hij oogt machtig, maar tegelijkertijd ook wel wat lomp. Wat dat betreft is het een router die niet echt heel erg netjes staat wanneer je hem in de huiskamer neerzet. Dit is echt een beest die je het liefste uit het zicht haalt en vervolgens gewoon profiteert van de mogelijkheden die de router brengt.

Netgear Nighthawk XR700

Qua setup is het zeer gebruiksvriendelijk. Hij maakt gebruik van hetzelfde DumaOS-dashboard zoals we die leerden kennen van de XR500. Het is een portal waarop je echt alles overzichtelijk te zien krijgt, zonder dat je veel kennis hoeft te hebben van het instellen van routers. Het spreekt allemaal voor zich. Bovendien kun je een paar toffe dingen doen via het dashboard.

Geofilter

Speel jij bijvoorbeeld wekelijkse in FIFA 19 Ultimate Team de Weekend League en is het daarbij irritant dat je gekoppeld wordt aan gamers die zich in Spanje bevinden? Dan kun je in het dashboard een geofilter instellen. Op die manier bepaal je zelf hoe ver de tegenstanders zich van jou bevinden en moet je een betere ervaring hebben. Dit maakt het overigens wel lastiger om spelers te vinden wanneer je een game speelt die in Nederland niet heel erg populair is, zoals een titel als NBA 2K19. Gelukkig is het aan en uit zetten er van een fluitje van een cent.

Dashboard

In hetzelfde dashboard kun je ook goed zien welke apparaten gebruik maken van jouw internetverbinding. Daarin kun je dan bepaalde devices voorrang geven. Ook dat is weer handig wanneer je gamet. Jouw connectie heeft dan de hoogste prioriteit en zorgt er voor dat je de online game perfect kunt beleven. De Netflix-stream van je huisgenoot dondert dan niet gelijk in elkaar, maar zal misschien aan het begin een paar seconden langer nodig hebben om te bufferen.

Dat gezegd hebbende is de Netgear Nighthawk XR700 een zeer krachtige router. Wanneer je een duur internetabonnement hebt, dan zul je via de router ook echt kunnen genieten van hoge downloadsnelheden. Hij maakt gebruik van een tri-band netwerk. Daarop kun je op het 2.4 Ghz kanaal een snelheid van 800 Mbps halen, is het 5 Ghz kanaal goed voor een snelheid van 1.733 Gbps en is er tot slot nog een 60Ghz kanaal voor een snelheid van 4,6 Gbps. Er zijn op dit moment echter maar weinig devices die hier gebruik van kunnen maken, maar je bent er wel klaar mee voor de toekomst. Kortom, een router waar je als fanatieke gebruiker van smult.

Netgear Nighthawk XR700

Mocht je naast Wifi ook gebruik maken van een desktop die je via een LAN-kabel op het internet hebt aangesloten, dan is de Netgear Nighthawk XR700 ook handig. Hij beschikt namelijk over een speciale 10 Gigabit Lan SFP+ port. Daardoor kun je extreem hoge snelheden halen om te downloaden, maar moet ook streamen vanaf je pc geen enkel probleem zijn. Verder zijn er nog twee UBS-porten waar je devices op kunt aansluiten om op die manier een backup binnen het netwerk te kunnen maken. En tot slot is het handig om te weten dat hij een redelijk groot bereik heeft. Voor de zolder heb ik nog steeds een repeater nodig voor een sterk signaal, maar de begaande grond en de eerste verdieping is dankzij de XR700 voorzien van snel en stabiel WiFi.

De Netgear Nighthawk XR700 biedt dus heel wat voordelen als je een fanatieke gebruiker bent. Bovendien is hij gebruiksvriendelijk en is hij krachtig. Het is alleen wel jammer dat hij geen WiFi 6 ondersteunt en met een prijs van tegen de 400 euro is hij zeker niet goedkoop. Wil je meer lezen over routers? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen