Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 26 jun 2019

[REVIEW] Super Mario Maker 2: Oneindig veel Mario

De Wii U bracht Nintendo niet het succes waarop het gehoopt had. De Nintendo Switch doet het wat dat betreft echt een stuk beter. Veel games die op dat platform uitkwamen, zijn echter opnieuw uitgebracht op de Nintendo Switch. Dit had Nintendo ook kunnen doen met Super Mario Maker. Maar in plaats daarvan werd er besloten om een vervolg te brengen in de vorm van Super Mario Maker 2.

Net als in het eerste deel is het in Super Mario Maker 2 mogelijk om je eigen levels te maken en die met de rest van de wereld te delen. Op die manier is het een game die je in theorie oneindig kunt spelen, omdat de community telkens nieuwe content maakt. Hoewel er aan de basis niet veel is veranderd, zijn er toch daadwerkelijk een aantal elementen aan de game toegevoegd, waardoor het eindresultaat zowel de moeite waard is voor nieuwkomers als voor hen die het origineel hebben gespeeld. Dit zijn de vijf punten die ons zijn opgevallen.

Veel leuke levels in de verhaalmodus in Super Mario Maker 2

Eén van de grote verbeteringen in Super Mario Maker 2 ten op zichte van het eerste deel is dat je nu een Adventuremodus hebt. Daarin moet je munten verzamelen in de verschillende levels om daarmee vervolgens het bekende kasteel van Princess Peach weer op te bouwen. Het handige van deze modus is dat het enerzijds je inzicht geeft in wat je allemaal in de game kunt doen met het bouwen van levels en anderzijds je gewoon veel verschillende soorten uitdagingen geeft. De meeste levels voltooi je niet gelijk in één keer, maar door dingen opnieuw te proberen ontdek je wat er van je verwacht wordt en voltooi je het met veel voldoening.

Verschillende stijlen met verschillende gameplay

Met de verschillende levels in Super Mario Maker 2 krijg je ook te maken met verschillende stijlen. Een level in de stijl van Super Mario Bros van de NES speelt compleet anders dan een level in de stijl van Super Mario 3D World, waar je bijvoorbeeld met de kat power up over muren kunt rennen om op die manier op hoger gelegen plekken te komen. Op die manier is een level niet alleen anders door het verschil in de layout, maar ook door het verschil in de stijl.

Uitgebreide tutorials over hoe je je eigen levels maakt

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen held in het bouwen van levels in games. Games als LittleBigPlanet en Trials hebben dat al min of meer bewezen. Toch heb ik geprobeerd om iets te maken in Super Mario Maker 2. Het resultaat was niet om naar huis te schrijven en ik heb het daarna ook verwijderd. Maar de manier waarop je je levels bouwt, is goed uitgewerkt. Niet alleen zitten er uitgebreide tutorials in die je alles vertellen wat je moet weten. Het is ook een game waarbij de besturing goed is en je makkelijk verschillende elementen in de wereld kunt plaatsen. Als je dus wel het creatieve vermogen hebt, dan zul je met de game heel wat toffe levels kunnen maken.

Super Mario Maker 2

Laden van een gemaakt level is fluitje van een cent in Super Mario Maker 2

Ik haal dan ook meer voldoening in het spelen van een level in Super Mario Maker 2, welke door een andere speler is gemaakt. De game heeft wat verschillende zoekfuncties en als je een level hebt gevonden die je leuk lijkt, dan kun je hem eigenlijk direct betreden en gaan spelen. Je hebt geen lange laadtijden, maar springt er min of meer gelijk in. Bevalt een level je of ben je van plan om op reis te gaan en je wat levels wilt testen, dan kun je het ook gaan downloaden en offline de levels beleven.

Vinden van een goed level is wat lastig

Het enige probleem daarbij is dat het lastig is om te bepalen welk level geschikt is. Er zijn heel wat levels die uiterst sterk zijn opgebouwd, maar soms kom je dingen tegen die tof ogen, maar eigenlijk gewoon in de categorie ‘belachelijk moeilijk’ vallen. Ik hoop dan ook dat er met de release van de game een mogelijkheid komt dat levels gecureerd worden en echt het niveau halen van de levels zoals ik die in de verhaalmodus hebt gespeeld. Ik ben namelijk niet iemand die houdt van belachelijk moeilijke levels of levels die draaien om een perfecte speedrun achtige gameplay. Nee, de leukste levels vind ik vaak de Mario-levels die je aan het begin van een Mario-game krijgt. Een beetje uitdaging mag, maar het is voornamelijk het ervaren en het voltooien van een level waar ik voldoening uit haal.

Super Mario Maker 2

Super Mario Maker 2 verschijnt op 28 juni en is dan exclusief verkrijgbaar op de Nintendo Switch. Ben jij een echte fan van de serie? Dan hebben we een toffe handdoek van de game om weg te geven voor op het strand. Wil je die winnen? Stuur dan een mail naar [email protected]yneparkerkent.com, waarbij je aangeeft kans te willen maken op de mooie prijs. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina met de laatste nieuwtjes.

Reageer op artikel:
[REVIEW] Super Mario Maker 2: Oneindig veel Mario
Sluiten