[REVIEW] PEEX: ultieme concertbeleving of toffe gimmick?

Tech Mark Hofman 25 jun 2019
Leestijd: 5 minuten

Concerten zijn een van de meest toffe dingen die er zijn. Je krijgt de mogelijkheid om compleet uit je panty te schieten met de artiest waar je vaak naar luistert of simpelweg gewoon fan van bent. Maar wat nou als we je vertellen dat er een technologie is die dit gegeven nog toffer kan maken dan het in eerste instantie al is? We kregen de kans op de PEEX technologie uit te testen tijdens het concert van Elton John.

En damn…wat was dit leip!

Maak kennis met PEEX

Het Britse bedrijf PEEX heeft bedacht dat concertbeleving, op het gebied van geluid, een heel stuk beter kan. Iets waar de producent misschien wel gelijk in heeft, want het geluid staat regelmatig veel te hard. Of je nu op een festival bent, in de Ziggo Dome staat of in een stadion een artiest bezoekt: je komt negen van de tien keer thuis met piepende oren. Maar het lijkt er sterk op alsof we het nu gaan hebben over een bedrijf dat ervoor zorgt dat je oren beschermt blijven, maar dat is niet het geval.

PEEX is een apparaat om je nek die ervoor zorgt dat jij in controle bent van het geluid tijdens een concert. Zo worden alle geluidskanalen die tijdens een concert actief zijn, omgezet tot vijf kanalen bij PEEX. Door de bijbehorende app te downloaden van de technologie krijg jij toegang tot deze vijf kanalen. Hierdoor is het mogelijk om de vocalen een stuk zachter te zetten, terwijl je de gitaren juist kneiterhard door je oren laat dansen. Jij bent als bezoeker van een concert de regisseur van je eigen beleving.

PEEX Elton John Ziggo Dome

Dat is wat PEEX, in een notendop, is.

Elton John in de Ziggo Dome als ultieme test

Het concept klinkt hartstikke tof, maar of de uitwerking ook zo lekker is moesten we uiteraard zelf checken. We werden door PEEX uitgenodigd om naar de Ziggo Dome te komen en mochten daar het concert van Elton John bijwonen. Tijdens dit concert kregen we de kans om de technologie vanuit alle hoeken van de Dome te testen en om vervolgens zelf het concert te beleven zoals we dat wilden. En eerlijk is eerlijk: ik was, en ben nog steeds, onder de indruk.

Aan het begin van het concert krijg je heel erg het gevoel dat je een livestream van een optreden aan het volgen bent op Spotify. Het is heel eerlijk gezegd om met oordopjes, en een flink kastje om de nek, naar een show te kijken. Maar daar went je hoofd snel genoeg aan. Zeker wanneer je de oortjes een paar keer in en uit doet. Je merkt opeens wat voor een golf aan geluid er normaal gesproken op je af komt. Stiekem vond ik het, zonder de PEEX, zelfs een beetje amateuristisch overkomen. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het concert, maar met het feit dat je door PEEX alles veel beter verdeeld hoort.

Ik had zelf bijvoorbeeld de drums iets harder aan staan dan de tweede keys. Dit zorgde ervoor dat ik nu opeens het geluid van een tamboerijn hoorde, terwijl mijn oren deze normaal gesproken compleet negeren. Het was een unieke ervaring en ik ben oprecht enthousiast over de werking. Het is simpel, het klinkt goed en ik beleefde Elton John naar mijn idee nog een stuk intenser dan de mensen die PEEX niet hadden.

PEEX Elton John Ziggo Dome

Het gevoel alsof we er nog niet helemaal zijn

Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat het product nog een beetje in de kinderschoenen staat. Ja, de werking is tof en de technologie is indrukwekkend. Ik was voorafgaand aan het concert een beetje sceptisch over het idee, maar ben inmiddels helemaal om. Dit kan heel groot gaan worden, alleen moeten er dan wel wat dingen aangepast of toegevoegd worden.

Zo begonnen de oordopjes die je bij PEEX krijgt op den duur een beetje pijn te doen aan mijn oren. Dan heb ik het niet over het geluid, maar spreek ik vooral over fysieke pijn. De dopjes van de oortjes zijn vrij hard en dat kan wat mij betreft nog iets beter. Net als de manier waarop de oortjes het geluid om je heen dempen. Het werkt eigenlijk best goed, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is.

En dat geldt eerlijk gezegd ook wel een klein beetje voor de app die erbij hoort. De mensen van PEEX gaven me fantastische tips over welke instellingen ik voor welk nummer moest gebruiken. Dat is tof, maar die luxe hebben concert-gangers normaal gesproken niet. Daarom zou ik nog wel iets van een preset-lijst willen hebben. Gewoon simpelweg dat er per nummer een instelling te vinden is die door het team van de artiest, of de artiest zelf, is ingesteld. Uiteraard moet je dit nog wel zelf aan kunnen passen, maar het zou de ervaring wel iets rijker maken.

Daarbij zou een rest-knop wel een lekkere toevoeging zijn. Gewoon een simpele handeling die ervoor zorgt dat ik van voorafgaan kan beginnen. Ondanks dat de technologie echt heel tof is, wil je uiteraard niet te lang op je telefoon zitten tijdens een concert.

PEEX Elton John Ziggo Dome

PEEX: ultieme concertbeleving of toffe gimmick?

En dat is misschien wel het probleem met PEEX. De beleving is fantastisch en de kwaliteit van een concert gaat echt omhoog. Maar het sociale gedeelte van een concert bezoeken lijkt wel een klein beetje minder te worden. Je bent namelijk veel vaker met je smartphone bezig dan normaal gesproken. Daar krijg je wel een legendarische beleving voor terug, maar de vraag is of je dit ook echt wil hebben.

Maar als ik de vraag gesteld krijg of PEEX de ultieme concertbeleving is of simpelweg een toffe gimmick, neig ik eerder naar dat eerste. Ik heb naar mijn idee meer kunnen genieten van een concert dan ooit te voren en dat was echt te danken aan deze technologie. Uiteraard helpt het wel mee dat we ons in de Ziggo Dome begaven tijdens een concert van Elton John, maar ik vond het echt heel tof. Of dit ook echt de toekomst is van concerten weet ik niet, maar ik weet wel dat het een verdomd lekkere toevoeging is voor €10 per concert.

Waar ik alleen nog wel benieuwd naar ben is hoe dit werkt op een festival. Want eerlijk is eerlijk: als PEEX (succesvol) meegenomen wordt naar het festival-terrein, wordt het pas echt een feestje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!