Deze 5 streamingdiensten zijn gratis en hebben een machtig aanbod

Films & Series Mark Hofman 24 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, SkyShowtime, Videoland, NLZiet, Discovery+ en Viaplay: we kunnen stellen dat ons land veel streamingdiensten kent. Een abonnement op al deze diensten kost je ongelofelijk veel geld, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven.

Hoewel het gemak van een betaalde streamingdienst natuurlijk hartstikke fijn is, speelt het financiële plaatje ook een belangrijke rol. Wie genoegen kan nemen met advertenties en een iets beperkter aanbod, kan veel geld besparen. Maar welke diensten moet je dan hebben?

Netflix de deur uit door 5 machtige gratis streamingdiensten

We schieten direct nuance in het hele verhaal, want diensten als Netflix en HBO Max zijn natuurlijk een genot. Het mag zeker iets kosten, maar de platformen weten menig consument aanzienlijk te vermaken met toffe films en series. Het is dus zeker de moeite waard om voor een volwaardige dienst te kiezen.

Alleen begrijpen we als geen ander dat al die prachtige streamingdiensten ervoor kunnen zorgen dat je maandelijkse kosten de spuigaten uitlopen. De zogeheten FAST-diensten zijn wat dat betreft een rots in de branding. Iets wat de populariteit rond de diensten ook laat zien.

Om je prettig kennis te laten maken met de gratis streamingdiensten, zetten we er vijf voor je op een rij.

#1 Gratis streamingdienst: The Roku Channel

Gratis Roku TV moet je Netflix en Disney+ doen vergeten
The Roku Channel (Afbeelding: Roku)

Roku is internationaal een grote speler, maar in Nederland niet bij iedereen bekend. Het bedrijf verkoopt mediaboxen en levert software voor smart televisies, maar heeft dus ook zijn eigen FAST-dienst.

Een groot aanbod zoals bij Netflix waar je altijd uit kunt kiezen is er dus niet, maar er zijn wel ruim 350 kanalen waar je als gebruiker naar kunt kijken. Zonder dat je daar een account voor nodig hebt. De UI zit uitstekend in elkaar, de variatie is groot en de content is om van te smullen.

Enig nadeel is echter wel het feit dat je de gratis streamingdienst alleen kunt kijken op een Roku-apparaat, Amazon Fire TV of Samsung Smart TV.

#2 Pluto TV als alternatief voor Netflix

Netflix is verleden tijd door deze 5 gratis streamingdiensten
Pluto TV (Afbeelding: Pluto TV)

Hoewel Paramount in Nederland onderdeel is van SkyShowtime, heeft de studio ook zijn eigen FAST-streamingdienst. Er zijn ruim 250 verschillende kanalen om uit te kiezen en ongelofelijk veel content om te bewonderen. Prettig, want de studio is eigenaar van populaire franchises als Star Trek en CSI.

Verschillende kanalen als TV Spotlight, TV Crime Movies en Staff Picks zorgen ervoor dat het aanbod ontzettend divers is. De filmkanalen maken het helemaal af. Tja en doordat Paramount de baas is van CBS, is er ook veel lokale Amerikaanse content te bewonderen, waardoor het voelt alsof je gewoon naar tv kijkt.

Pluto TV is een machtig Netflix-alternatief en beschikbaar op verschillende televisies en apparaten. Denk aan Android, iOS en je favoriete browser.

#3 Gratis streamingdienst: FreeVee

Netflix is verleden tijd door deze 5 gratis streamingdiensten
Amazon FreeVee (Afbeelding: Amazon)

Collega Jeroen Kraak schreef onlangs een artikel over een machtige serie die je gratis kunt bewonderen. De naam van de serie is Jury Duty, de plek waar je het kunt kijken is FreeVee. Een prachtige FAST-dienst met een heerlijk aanbod aan Amazon-producties. Want tja, het is nu eenmaal van Amazon.

Net als Prime Video heeft FreeVee ook zijn eigen originals. Denk aan de reboot van Judge Judy of interessante documentaires over artiesten als Post Malone. Allemaal met een simpele inlog op je Amazon-account.

FreeVee is beschikbaar op de televisies van LG en Samsung, maar ook te gebruiken op andere apparaten als Apple TV, Android en iPhone.

#4 Tubi als alternatief voor Netflix

Netflix is verleden tijd door deze 5 gratis streamingdiensten
Tubi (Afbeelding: Tubi)

In februari van dit jaar werd duidelijk dat er een FAST-dienst is met maar liefst 64-miljoen gebruikers. De naam van die dienst is Tubi en het is de tweede populairste dienst op dit gebied.

Logisch, want de dienst van Fox heeft ongelofelijk veel content te bieden van netwerken als ABC, NBC en Fox zelf. Het mooist is nog: het heeft een deal gesloten met Warner Bros. zodat series als Westworld en How It’s Made erop te zien zijn. Het aanbod is gigantisch.

Verschillende platformen als Android, iPhone, Xbox, PlayStation en televisies van Samsung en Sony geven toegang. Een uitstekend alternatief voor Netflix, als je het ons vraagt.

#5 Gratis streamingdienst: Sling Freestream

Netflix is verleden tijd door deze 5 gratis streamingdiensten
Sling Freestream (Afbeelding: Sling)

De laatste in de lijst is Sling Freestream. Het is een betaalde tv-aanbieder met een groot aanbod dat gratis te bekijken is. De dienst is gloednieuw, want hij verscheen pas in februari van dit jaar. Ruim 40.000 titels als The Walking Dead  en Hell’s Kitchen zijn erop te bewonderen.

Hou er overigens wel rekening mee dat sommige content een beetje gedateerd kan zijn. Wie echt op zoek is naar een dienst met recentere content, zal net als bij Netflix moeten betalen. Maar het gratis aanbod is dusdanig interessant dat dit naar ons idee niet nodig is.

Sling Freestream is beschikbaar via de Sling TV-app op iPhone, Android, Apple TV en nog heel veel meer.

Gebruik een VPN om alles te kunnen zien

Het enige nadeel van een aantal van de bovenstaande diensten is dat ze alleen in de Verenigde Staten te zien zijn. Je moet er dus wel een klein beetje moeite voor doen om er in Nederland gebruik van te kunnen maken. Iets met rechten en zo.

Gelukkig voor ons is er een technologie genaamd VPN. Beter bekend als Virtual Private Network. Er zijn verschillende diensten die ervoor kunnen zorgen dat je buitenlandse content gewoon kunt bekijken zoals NordVPN en ExpressVPN.

Om meer te weten te komen over deze dienst, check dan zeker even het onderstaande artikel:

Alle Google One abonnees kunnen nu gebruik maken van een VPN

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen