Elon Musk gaat deze cyborg-achtige functie testen met Neuralink

Gezondheid Joost ter Bogt 27 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Naast Tesla en SpaceX heeft Elon Musk ook implantatenbedrijf Neuralink opgericht. Dat bedrijf ontwikkelt hersenchips en gaat nu cyborg-achtige taferelen onderzoeken.

Sommige mensen kunnen vanwege bijvoorbeeld spierziekte ALS hun armer niet bewegen. In het dagelijks leven vormt dat een grote beperking. Het zijn precies die mensen waar Neuralink een oplossing voor wil ontwikkelen. Het heeft een chip bedacht die in feite gedachten kan lezen. In maart presenteerde het bedrijf een video waarin te zien is dat een 29-jarige man een cursor van een computer aanstuurt met zijn gedachten.

Nu gaat het bedrijf dezelfde chip, de zogenoemde N1 Implant, testen voor gebruik in combinatie met een robotarm. Het idee: de persoon die het implantaat heeft kan de robotarm aansturen met gedachten, precies zoals je normaal zelf ook ongemerkt doet met je eigen arm. Je wordt dan een soort cyborg: deels robot, deels mens.

Het N1 implant wordt ingebracht in het brein van een patiënt. Aan de buitenkant van het lichaam is het niet te zien dat iemand een implantaat heeft. De Neurlink-chip vangt neurologische activiteit op en kan die omzetten tot acties. Na de 29-jarige man kreeg ook al een een tweede persoon de chip in zijn hoofd.

Volgens Neuralink biedt de chip voor sommige mensen met een beperking al de mogelijkheid om hun digitale vrijheid te herstellen. De man die in maart in de video van Neuralink te zien was, speelde digitaal een potje schaak en zelfs Mario Kart. Komt daar de aansturing van robotledematen bij, dan wordt volgens het bedrijf ook de fysieke vrijheid van een persoon hersteld.

Elon Musks Neuralink
Het implantaat van Neuralink. (Afbeelding: Neuralink)

Nog een lange weg te gaan

Mensen die al meededen aan een ander testprogramma van Neuralink kunnen nu ook meedoen aan de test rond de robotarm. Op dit moment wordt niet in Europa getest, maar misschien verandert dat in de toekomst nog. Het lijkt er in ieder geval niet op dat we kunnen verwachten dat binnen korte tijd mensen met fysieke beperkingen robotarmen kunnen gaan gebruiken.

Daarvoor moet natuurlijk eerst wettelijke goedkeuring komen en meer worden getest. Maar Neuralink ziet het nieuwe testprogramma als een waardevolle stap. Binnenkort maakt de organisatie meer informatie bekend, zo valt te lezen in een bericht op X.

Elon Musk wil je brein in: doodeng of stiekem bijzonder geniaal?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen