Nieuw in iOS 13: eerste blik op dark mode (donkere modus)

Apple rmens 4 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Een donkere modus (dark mode) in iOS. Het is nu eindelijk een feit. Nadat de Mac in 2018 een dark mode kreeg, volgt iOS in 2019. Hoewel de definitieve versie van iOS 13 pas in september uitgebracht wordt, is al wel een bèta beschikbaar. Zo kunnen we je nu al een eerste blik op de donkere modus geven.

Wat meteen opvalt is dat Apple voor echt zwart heeft gekozen. Er wordt geen donker grijs als achtergrond gebruikt, maar echt zwart. Dat komt vooral op iPhone-modellen met een OLED-scherm erg goed tot zijn recht. Denk aan de iPhone X en XS (Max).

Dark mode iOS 13: eenvoudig in te stellen

Het inschakelen van de donkere modus is erg eenvoudig. Je kunt ‘m straks vinden onder InstellingenBeeldscherm en helderheid. Daar kun je handmatig switchen, of automatisch van modus laten wisselen op basis van zonsopgang en zonsondergang. Een handmatig tijdschema instellen is ook mogelijk.

iOS 13 dark mode 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Dynamische wallpapers

iOS 13 komt standaard met een aantal dynamische wallpapers die zich automatisch aanpassen aan de modus die je gebruikt. Bij dark mode zullen ze ook wat donkerder zijn. Je kunt de wallpapers die klaar zijn voor de donkere modus herkennen aan een icoon met een maan erin.

iOS 13 dark mode 002
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Muziek-app iOS 13

De Muziek-app komt met donkere kleuren ook goed tot zijn recht. De accentkleur is nog steeds rood en de nieuwe optie die songteksten toont terwijl de muziek speelt, ziet er strak uit.

iOS 13 dark mode 003
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Kaarten in het donker

Een andere app waarbij de dark mode goed tot zijn recht komt, is de Kaarten-app. Een donkere modus is hier zeker tijdens het rijden wanneer het buiten donker is erg welkom. Apple kiest hier niet voor volledig zwart, maar voor donkergrijs. De felgekleurde OV-markeringen en andere wegen vallen goed op.

iOS 13 dark mode 004
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen