Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 4 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

8 van televisie verbannen Pokémon afleveringen (met beelden!)

Sinds de jaren negentig zijn er al meer dan duizend afleveringen van Pokémon uitgezonden. Een vrij onschuldige cartoon die vooral kinderen aanspreekt… toch? Dat geldt blijkbaar niet voor elke aflevering, want door de jaren heen zijn er aardig wat afleveringen om de meest bizarre redenen geschrapt. We zetten ze voor je op een rijtje!

Dennō Senshi Porygon

Deze aflevering is haast mythisch. In de jaren negentig was de controverse rondom Dennō Senshi Porygon gigantisch. Ook wel bekend als de seizure episode. In dit Pokémon-avontuur werd er zo heftig met licht geflitst dat honderden Japanse kinderen extreme epileptische aanvallen kregen. Sindsdien is de aflevering nooit meer uitgezonden in Japan, of waar dan ook ter wereld. Dankzij het internet kun je hieronder een stukje bewonderen, maar je bent gewaarschuwd!

Beauty and the Beach

Waarom deze aflevering is verbannen? Kijk maar naar de borst(en) van James in de onderstaande gif, en je snapt meteen waarom. De aflevering waarin de personages op een welverdiende vakantie gingen werd prima ontvangen in Japan, ook voor kinderen. In Amerika waren ze echter minder fan van de seksuele ondertoon en werd de aflevering meteen verbannen.

Pokémon verboden aflevering

The Legend of Dratini

De personages uit Pokémon gebruiken Pokémon om te vechten. Logisch. Je ziet echter nooit vuurwapens in de serie of in de games. Toch een effectieve manier om alle agressieve beesten van je af te houden. Het is niet alsof wapens niet bestaan in het universum van de serie. Sterker nog, in de aflevering The Legend of Dratini wordt Ash onder schot gehouden. Team Rocket wordt ook beschoten en daar blijft het niet bij. Na verschillende schietpartijen in de Verenigde Staten werd de aflevering geschrapt, na beklag van ouders. Sindsdien hebben we nooit meer een pistool of geweer in de meer dan duizend afleveringen gezien.

Pokémon verboden aflevering
Pokémon

Team Rocket vs. Team Plasma

Dit uit twee afleveringen bestaande verhaal is een recenter voorbeeld. Hierin kwamen de klassieke bad guys Team Rocket tegenover hun nieuwere equivalenten uit de games te staan, Team Plasma. Het had moeten leiden tot een episch gevecht waarnaar al enkele afleveringen werd opgebouwd. De twee teams zorgen tijdens hun gevecht voor enorme schade voor hun omgeving, waardoor er zelfs kleine aardbevingen ontstaan. Helaas stonden deze afleveringen voor kort na de tsunami en aardbeving in Japan van 2011 op de planning. De showrunners besloten dat het niet acceptabel was om ze uit te zenden, en schrapten het verhaal compleet. De schrijvers moesten het verhaal een andere wending geven, waardoor we het zelfs na al die jaren enkel met de onderstaande trailer moeten doen.

The Ice Cave!

Laten we het zo stellen: Japan is iets minder gevoelig voor racistische ondertonen dan Amerika. Daardoor zijn ze vaak ietwat blind voor stereotypes die in andere markten behoorlijk tegen het been stuiten. Een goed voorbeeld daarvan is The Ice Cave! een aflevering waarin Jynx een grote rol speelt. Een personage dat een regelrechte karikatuur uit het begin van de vorige eeuw lijkt te zijn. Tegen de tijd dat die ophef aan het licht kwam, was de onderstaande aflevering echter ook al uitgezonden:

Holiday Hi-Jynx

In Holiday Hi-Jynx wordt het onfortuinlijke design van Jynx nog eens opgevoerd. Ash en zijn vrienden ontmoeten de kerstman (ja, echt!) en krijgen zijn speelgoedfabriek te zien. Een fabriek die compleet gevuld is met werknemers/slaven, allemaal Jynx. Een witte man die een heel leger aan onderdanige zwarte karikaturen aanstuurt? Nee, dat zag Amerika niet echt zitten. De aflevering werd direct verbannen en het design van Jynx is sindsdien aangepast. Ze is sindsdien blauw.

Pokémon verboden aflevering

Shaking Island Battle! Barboach vs. Whiscash!!

Waar de meeste afleveringen in deze lijst geschrapt zijn nadat ze waren uitgezonden, is Shaking Island Battle! Barboach vs. Whiscash!! nooit op televisie geweest. De andere afleveringen kun je online dus nog wel ergens bewonderen, maar dit soort afleveringen bestaan enkel in de archieven van de makers. We moeten het ook in dit geval dus enkel met de uitgezonden preview doen. In deze afleveringen werden veel moves als Earthquake en Magnitude gebruikt. Kort na 2011 durfden de makers het toch niet aan. Ook niet buiten Japan.

Touchdown of Friendship!!

Het meest recente geval van een verbannen Pokémon-aflevering komt uit vorig jaar. Deze aflevering zorgde niet voor ophef in Japan, maar wel in vrijwel elke Westerse markt. Opnieuw merk je hier dat ze in Japan, met hun homogene ethnische bevolking, iets minder voelsprieten hebben voor dit soort kwesties. In de 64e aflevering van Pokémon Sun & Moon doet Ash zwarte smink op om op een Pokémon te lijken, Passimian. De link met zwarte piet was net wat te gevoelig, waardoor deze aflevering nooit buiten Japan is uitgezonden.

Pokémon verboden aflevering
Pokémon

?Check ook: Dit zijn de 10 meest zeldzame en waardevolle Pokémon kaarten ter wereld

?Check ook: Dit zijn de top 10 beste Pokémon games ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!