Dit zijn de 10 meest zeldzame en waardevolle Pokémon kaarten ter wereld

Tech Noah Korevaar 28 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Met de hype rondom Pokémon Go vers in ons geheugen, de naderende release van Detective Pikachu in het verschiet en nieuwe games voor de Nintendo Switch is de franchise groter dan ooit. Pokémon is een geldmachine.

De franchise is de meest lucratieve franchise ooit. Wereldwijd. Groter dan Star Wars. Sterker nog, de Pokémon-kaarten die jij waarschijnlijk nog ergens op zolder hebt liggen, kunnen duizenden dollars waard zijn. Het zijn maar kartonnen kaartjes, maar verzamelaars leggen er gretig gigantische bedragen voor neer.

In dit artikel zetten we tien waardevolle en zeer zeldzame exemplaren voor je op een rijtje. Het leeuwendeel heb jij waarschijnlijk nooit kunnen bemachtigen, maar dat mag de pret niet drukken!

Check ook: Oude Yu-Gi-Oh!-kaarten kunnen je een klein fortuin opleveren

#1: Holographic Shadowless First Edition Charizard

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 12.000 dollar

Waarom: Kaarten met foutjes erop behoren vaak tot de meest waardevolle exemplaren. Vooral bij holografische Pokémon-kaarten is het geregeld raak. Dit type drukfout staat bekend als shadowless, omdat er een schaduw mist aan de rechterkant van de Pokémon in kwestie. Een fout die snel werd verholpen, dus er bestaan maar een paar van deze kaarten. Combineer dat met het feit dat elk kind in de jaren negentig spontaan begon te kwijlen bij de gedachte van een holografische Charizard, en het is kassa!

Pokémon kaarten

#2: Pikachu Illustrator

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 90.000 dollar

Waarom: Deze kaart kon je eind jaren negentig niet in elke speelgoedwinkel scoren. Enkel winnaars van de CoroCoro Illustration Contest van januari 1998 kregen deze speciale kaart. Dat is een Japans magazine. Precies, als Nederlander ben je dus kansloos. Er bestaan slechts 20 tot 39 exemplaren, waarvan slechts 10 in mint condition gespot zijn.

Pokémon kaarten

#3: Trophy Pikachu Trainer No. 1

Zoveel is deze kaart waard: Deze kaart is zo zeldzaam, dat je geen exemplaren kunt vinden op eBay. Daardoor zijn er ook geen prijzen bekend, maar je kunt op enorme bedragen rekenen.

Waarom: Deze categorie Pokémon-kaarten zijn altijd zeer zeldzaam. No.1, No.2 en No. 3 trainer-kaarten worden namelijk enkel uitgedeeld aan de winnaars van de officiële Trading Card Game wereldkampioenschappen. Precies: spelers die echt het kaartspel op hoog niveau beheersen. Deze holografische Pikachu werd enkel uitgedeeld aan vier winnaars van het allereerste Japanse toernooi. Daarmee is het zo’n beetje de meest zeldzame Pokémon-kaart. Ooit.

Pokémon kaarten

#4: Prerelease Raichu

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 10.000 dollar

Waarom: Het is nooit officieel bevestigd, maar naar verluidt bestaan er slechts 10 van deze Prerelease Raichu kaarten. Zoals de naam al beschrijft, werden deze kaarten voor de officiële productlancering weggeven aan medewerkers, vrienden en familie. Dat is te zien aan de tekst rechtsonder in de afbeelding.

#5: Master Key Prize Card

Zoveel is deze kaart waard: Up to $8,799.96

Waarom: Er zijn maar 34 exemplaren van de Master’s Key Prize Card, uitgedeeld tijdens een toernooit in Japan in 2010.

Pokémon kaarten

#6: Black Triangle Error Booster Box

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 8800 dollar

Waarom: Een booster box zit vol met booster packs, pakjes kaarten dus. Oude booster boxes zijn veel waard omdat je niet weet wat voor zeldzame kaarten erin zullen zitten. De meest waardevolle booster packs zijn de zogenaamde triangle errors. Een doos vol levert je genoeg op om een mooie tweedehands auto aan te schaffen. Die packs waren gemaakt toen de fabrieken moesten stoppen met first edition packs afdrukken… maar dat deden ze niet. Het speciale symbooltje werd bedekt met een zwart driehoekje. De fout werd na een paar uur al in de drukkerij opgemerkt, dus ze zijn zeer zeldzaam.

Pokémon kaarten

#7: Shining Charizard

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 3500 dollar

Waarom: Deze kaart markeert een mijlpaal, de eerste keer dat een shiny Pokémon in het kaartspel zat. De Pokémon is ook nog eens holografisch, in tegenstelling tot de achtergrond. Staat er ook nog eens first edition op? Dan is het helemaal raak!

Pokémon kaarten

#8: Gold Star Espeon

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 3500 dollar

Waarom: Tot nu toe waren het vooral hele oude kaarten die veel opleverden. Ook deze kaart behoort niet tot de nieuwste generaties, maar is wel een stuk moderner. Gold Star kaarten werden geïntroduceerd in de Ex-lijn, met shiny versies van Pokémon. Espeon werd enkel uitgedeeld tijdens specifieke events van de Pokémon Players Club.

#9: Holographic Shadlowless First Edition Mewtwo

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 1500 dollar

Waarom: Mewtwo was één van de zeldzaamste Pokémon die je in de games tegen kom komen. Alleen daarom was deze kaart mateloos populair aan het einde van de jaren negentig. Heb je een holografische first edition zonder schaduw? Bingo!

Pokémon kaarten

#10: First Edition Shadowless Holographic Blastoise

Zoveel is deze kaart waard: Tot wel 1500 dollar

Waarom: De derde evolutie van de allereerste starter-Pokémon, holografisch en extreem zeldzaam. In 1999 al, laat staan exact twintig jaar later.

Pokémon kaarten

Check ook: Dit zijn de top 10 beste Pokémon games ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen