Nieuwe computer? Zo maak je makkelijk een backup van de oude

Tablets, Laptops & Computers Sam Dille 27 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het vervelendste onderdeel van een nieuwe computer aanschaffen, is het overzetten van bestanden. Het neemt veel tijd in beslag terwijl jij veel liever je nieuwe speeltje wil uitproberen. Niet getreurd, wij bij WANT helpen je hier met alle liefde bij.

Het is heel belangrijk dat je bij de overgang naar een nieuwe computer een backup maakt. Het bespaart je een hoop tijd en je bent gelijk goed voorbereid in het geval dat er iets gebeurt met je computer. Het overzetten van bestanden doe je in drie simpele stappen.

Maak een backup voor je nieuwe computer in drie stappen

Bij het maken van een backup is je eerste prioriteit de gegevensbestanden. Kort gezegd zijn dit alle bestanden die je vindt in de verkenner of bibliotheek van je computer. Dit zijn namelijk de enige gegevens die je absoluut niet kunt missen. Hierna kun je uitbouwen en meer opslaan. Als je deze stappen volgt, komt het ongetwijfeld goed met je nieuwe computer.

1. Kies tussen een externe- of cloud-backup

Een belangrijke eerste stap is het overzetten van je bestanden op een externe harde schijf of in de cloud. Beide opties hebben voordelen en nadelen voor je nieuwe computer. Zo is een externe harde schijf goedkoop en snel. Omdat je al je bestanden opslaat op een extern apparaat kun je jouw bestanden makkelijk terugvinden en bewaren. Hier zit ook gelijk een groot nadeel aan vast. Als jouw harde schijf om wat voor reden dan ook kapot gaat, ben je al je bestanden in een klap kwijt.

Externe harde schijf
Een externe harde schijf (Afbeelding: Western Digital)

Dit probleem heb je niet als je bestanden bewaard in de cloud. Zolang je verbonden bent met internet, kan de backup automatisch plaatsvinden zonder inspanning. De backup bevindt zich op een server, waardoor het lastiger is om hem vernietigen. Een cloud backup is veel trager dan een externe harde schijf. Het maken van een eerste volledige backup kan in sommige gevallen behoorlijk lang duren. Bovendien is cloud op lange termijn duurder, omdat je er vaak een maandelijks bedrag voor moet betalen. Voor optimale bescherming raden we je aan om ze allebei te gebruiken. Zo kun je altijd makkelijk bestanden bewaren en overzetten op je nieuwe computer.

2. Kies een backup programma voor je nieuwe computer

Bij elk fatsoenlijk backup programma kun je criteria instellen die bepalen van welke bestanden een backup wordt gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat alleen bepaalde mappen of bestandstypen worden opgeslagen. De standaardinstellingen zijn voor de meeste gebruikers voldoende.

Om backups te maken heb je de juiste software nodig. Een nieuwe computer van Windows wordt meestal met backup software geleverd. Deze programma’s maken backups die je kunt omzetten naar een externe harde schijf. Heb je geen backup software, dan kun je gebruik maken van programma’s van derden. Wij raden je EASEus Todo Backup aan. De gratis versie is al bijzonder krachtig, maar je hebt toegang tot alle features voor ongeveer 18 euro per maand.

3. Maak een image-backup van Windows

Met een backup van Windows kun je na de aankoop van je nieuwe computer vrijwel direct verder waar je bent gebleven. Dit doe je door een image-backup te maken. Deze slaat alle beschikbare gegevens van je oude computer op in één bestand, een ‘image’. Naast je bestanden bevat een image ook andere gegevens, zoals besturingssystemen en programmabestanden. Windows 10, Windows 11 en EASEus Todo Backup kunnen allemaal een image-backup maken. Let op: je kan geen image-backup maken in de cloud, dus sla alles op in een externe harde schijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen