Hoe jij Nintendo GameCube- en Wii-games kan spelen op je eigen Xbox

Tech Wesley Akkerman 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel gamers kijken met warme, en vooral nostalgische, gevoelens terug iconische consoles als de Nintendo GameCube en Wii. Toch is een groot deel van hen meegegaan met de tijd en staat er inmiddels een PlayStation 5 of Xbox Series-model in huis. Goed nieuws, zo ontdekt WANT-redacteur Wesley Akkerman, want die twee zaken zijn uitstekend te combineren.

Veel mensen weten het nog niet, maar je kunt Nintendo GameCube- en Wii-games spelen op je hedendaagse Xbox. Nee, je kunt niet gewoon dat schijfje in je console duwen en hopen dat het goedkomt. Wat je wel kunt doen is aan de haal gaan met een emulator genaamd Dolphin Emulator.

Nintendo-games op je Xbox spelen

Dat stukje software is al een tijdje beschikbaar voor o.a. Android en Windows, maar nu dus ook als UWP-applicatie voor Xbox. Een UWP-app is een Univeral Windows Platform-app. Werkt zo’n app op het ene apparaat, dan werkt die ook op een ander Windows-device (mits het voldoet aan de minimale eisen).

De nieuwste versie van Dolphin is reeds beschikbaar en doet het voortaan ook op Xbox Series X en Xbox Series S. Niet zo’n beetje ook, want ik ben flink onder de indruk.

Dat het goed werkt is te zien in de bovenstaande video van één van mijn favoriete YouTube-kanalen: Modern Vintage Gamer. Deze man heeft als ontwikkelaar van games heel veel ervaring opgedaan en is al jaren bezig met ports en emulaties. In zijn meest recente video draait hij Nintendo GameCube-titels in een resolutie van 1440p.

Door wat hoepels springen

Om Nintendo-games op je Xbox te kunnen spelen, moet je wel door wat hoepels springen. Zo moet je eerst de Developer Mode activeren (tegen betaling). Daarnaast moet je de boel wat tweaken en aanpassen om alles soepel draaiende te krijgen. Een leuk project om mee bezig te zijn, op een druilerige zondagmiddag.

En waarom zou je het daarbij laten? Want met een bekende emulator als RetroArch kun je ook gewoon games van andere consoles op je Xbox spelen (zoals PlayStation-titels die niet beschikbaar zijn voor de PlayStation 5). Om dit allemaal te kunnen doen, heb je ISO’s en roms nodig. Het is verboden dergelijke content te stelen (te downloaden van het internet), maar een eigen back-up aanmaken mag dan weer wel.

Forspoken op de PlayStation 5: 5 dingen die je voor aanschaf wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

YouTube

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen