Kan Logitech’s handheld console de Nintendo Switch uitdagen?

Games Dennis Mons 31 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Logitech liet begin deze maand weten te werken aan een handheld console in samenwerking met het Chinese technologiebedrijf Tencent. Nu zijn er foto’s van het apparaat gelekt. Maar kan deze console de strijd aan met geduchte concurrentie als de Nintendo Switch? Dennis Mons dook erbovenop (en werd sentimenteel).

Handhelds: ik ben er dol op. Al sinds mijn eerste GameBoy (met als eerste game natuurlijk Tetris) en later onder andere de GameGear van Sega, de Atari Lynx, de Neo-Geo Pocket, WonderSwan en vele anderen ben ik verliefd geworden op de draagbare consoles. Logitech gaat zich er nu tegenaan bemoeien, maar maakt het een kans?

Cloud gaming op Logitechs handheld game console

Vooropgesteld: de handheld van Logitech gaat zich vooral richten op cloud gaming. Zo ondersteunt het meerdere diensten zoals Nvidia GeForce Now, Google Stadia, Steam en Xbox Cloud Gaming. Dat betekent echter wel dat je vaak online moet zijn.

Een gedurfde stap van Logitech omdat er al een behoorlijk aantal handhelds zijn die flink aan de weg timmeren. Kan deze Logitech G Gaming de concurrentie aan met deze bad boys, waaronder de Nintendo Switch?

#1 Nintendo Switch

Het staat buiten kijf dat de handheld van Nintendo op dit moment de populairste draagbare spelcomputer is. Zowel de ‘oude’ versie, als wel de OLED-versie en natuurlijk de Nintendo Switch Lite zijn mateloos populair. Van de Nintendo Switch zouden er wereldwijd zo’n 111,8 miljoen stuks zijn verkocht.

De Switch heeft als héél groot voordeel dat het zeer exclusieve titels heeft zoals de Mario-series en natuurlijk Zelda. Overigens waren niet alle handhelds van het bedrijf zo’n succes, zoals de GameBoy Micro. Toch bleek ook dat gekke apparaatje uiteindelijk een culthitje.

handheld Nintendo Switch
Tikkie te groot, maar toen kwam de Lite (Afbeelding: Alvaro Reyes/Unsplash)

#2 Handheld game console: Steam Deck

Een nieuwe speler op de markt is de Steam Deck van Valve. De console kan gebruikt worden als handheld maar kan ook aangesloten worden op een monitor of tv, vergelijkbaar met de Nintendo Switch. Steam Deck is vooral gericht op Steam-games en draait op Linux (SteamOS). Maar vanwege het feit dat het een open platform is, kan een beetje handig persoon er een hoop meer games op laten draaien. Het is wel een prijzig speeltje: de goedkoopste Steam Deck kost 419 euro.

Steam Deck Nintendo Switch
Steam Deck: een absoluut krachtig monstertje (Afbeelding: Valve)

#3 Opvallende Nintendo Switch-concurrent: Apple iPad Air 2022

Hoewel het technisch gezien geen console is, is de iPad (en met name de lichte iPad Air) een geliefd stukje tech waar veel op gegamed wordt. Er staan talloze games in de App Store, maar het is met name dankzij Apple Arcade dat het een ideale ‘gameconsole’ is. Voor slechts 4,99 euro per maand krijg je toegang tot meer dan tweehonderd games, zonder irritante pop-ups en in-game-aankopen. Ander groot voordeel: je kan gewoon je PlayStation- of Xbox-controller verbinden via Bluetooth.

iPad Air 2022
De iPad Air in prachtige kleuren (Afbeelding: Apple)

#4 Asus ROG Phone 6 als handheld game console

Wederom is dit technisch gezien geen console, maar de Asus ROG Phone 6 is wel volledig gericht op mobile gaming. Niet alleen is het een krachtig beestje met een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-chip en (in de duurste versie) met 16GB Ram-geheugen, er is ook randapparatuur. Zo klik je makkelijk een externe koeler en controllers op je telefoon. En door het feit dat het mobile games draait, maar ook streaming gaming als Google Stadia en Microsoft xCloud ondersteunt, is dit een geduchte concurrent voor Logitech.

Asus ROG Phone 6
Asus ROG Phone 6 Pro is bijna meer een handheld dan een telefoon (Afbeelding: Asus)

#5 PlayStation Vita

Het is voor eeuwig zonde dat Sony PlayStation is gestopt met het ontwikkelen van handhelds. De PlayStation Portable maar ook zeker de PlayStation Vita waren ontzettend fijne handheld consoles. Met name die laatste is nog steeds relevant, ondanks het feit dat hij uitkwam in 2011. ‘Maar waarom?’, vraag je jezelf wellicht af.

De Vita is hoe dan ook een prettig apparaat om op te gamen, maar ook is hij makkelijk te ‘hacken’. Daardoor kan je vrij makkelijk ROMs (games) draaien van oude consoles als de Atari, Commodore, NES, MegaDrive, Neo-Geo, Vectrex  en ondersteunt hij zelfs N64- en PlayStation 2-games. En dat is voor veel gamers zoals ik een zegen; Metal Slug 3 op een PS Vita is onbetaalbaar.

PlayStation Vita Sony
Vita is verre van dood als je weet wat je moet doen (Afbeelding: Sony)

Veel van de bovenstaande opties van de concurrentie zal de nieuwe handheld van Logitech waarschijnlijk ook hebben, of technisch aankunnen, als je een beetje handig bent. Maar als je als nieuwkomer Logitech wilt sparren met deze vijf ‘heavy hitters’ moet je flink je best doen.

Wat de handheld gaat kosten en wanneer hij uitkomt, is niet bekend, maar naar verluidt wordt dat nog dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen