Nintendo Switch OLED: vijf redenen om hem (niet) te kopen

Games Jelle van Es 6 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

In 2017 kwam de Nintendo Switch op de markt. De spelcomputer moest de nare smaak die de Wii U had achtergelaten wegspoelen. En dat lukte. Het idee dat je een spelcomputer had die je thuis op je televisie kan aansluiten en tegelijkertijd als handheld gebruikt, was een schot in de roos. Daarbij hielp het dat Nintendo redelijk snel heel wat toffe games op de markt wist te brengen.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is het nog altijd een feest. En met het nieuwe model, de Nintendo Switch OLED, is het eigenlijk nog net wat leuker om hem mobiel te gebruiken. De nieuwe spelcomputer biedt te weinig om een upgrade te doen als je oude model nog in orde is. Maar wanneer je oude model op de laatste adem zit of je er simpelweg nog geen één hebt, dan is deze OLED echt heerlijk om te scoren. Ik ben er een tijd mee aan de slag gegaan en dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Nintendo Switch OLED Review

Wat een heerlijk beeldscherm

Het grote verschil ten op zichte van het normale model, is dat je bij de Nintendo Switch OLED dus een speciaal OLED-beeldscherm hebt. Deze is 0.8 inch groter dan het originele beeldscherm. Van 6.2 gaat hij naar 7 inch. Het verschil zit hem echter in het feit dat je nu dus een OLED in plaats van LCD-scherm hebt. Daardoor komen kleuren veel beter tot hun recht, kun je een beter verschil zien tussen de verschillende donkere kleuren en is ook de kijkhoek een stuk beter. Kortom, het is een stuk fijner om er mee aan de slag te gaan.

Temu stunt met deze goedkope Nintendo Switch-accessoires
De kleuren spatten van het beeldscherm af (Afbeelding: Nintendo )

Extra opslag is fijn

Eén van de grote nadelen die het originele model heeft, is dat er maar weinig opslag op zit. Met de Nintendo Switch OLED ga je van 32 GB naar 64 GB. Dat is nog steeds wat beperkt en is een extra SD-kaartje geen overbodige luxe. Die zijn gelukkig vandaag de dag een stuk goedkoper dan vier jaar geleden. Maar wanneer je de OLED net in huis hebt, dan zul je nu merken dat de spelcomputer niet gelijk vol zit wanneer je er een paar games uit de eShop haalt.

Nintendo Switch OLED
Meer games bewaren (Afbeelding: Nintendo )

De dock geeft je een paar extra opties

Wanneer je met de Nintendo Switch OLED op de televisie wil gaan gamen, dan maak je uiteraard gebruik van de dock waar je hem in zet. Dan heb je nog altijd maximaal een 1080p-resolutie, dus geen 4K, maar je krijgt wel een paar voordelen. Zo heb je nu twee USB-porten om controllers op aan te sluiten of dingen mee op te laden. Interessanter is echter dat hij nu een LAN-port ingang heeft. Daarmee kun je hem dus aansluiten op bedraad internet, wat net wat stabieler is wanneer je online wil gaan gamen. Dat is wanneer je competitief speelt toch net wat fijner om te doen.

Nintendo Switch OLED
Dock brengt extra’s (Afbeelding: Nintendo)

Staat steviger op de tafel

Dan weer een voordeel die de Nintendo Switch OLED heeft wanneer je hem mobiel meeneemt. De kickstand van het oude model was nogal zwak en wanneer je hem dan bijvoorbeeld op een tafel van een vliegtuig of een trein zou zetten, dan viel hij om bij een beetje beweging. Met het nieuwe model heb je nu een stand verdeeld over een groter geheel, waardoor je hem makkelijker neerzet en dan met de Joy-Cons in de hand je favoriete game speelt.

Nintendo Switch OLED
Die valt niet snel om (Afbeelding: Nintendo )

Wel wat prijziger

In vele opzichten is de Nintendo Switch OLED beter dan het oude model. In principe zou ik hem gewoon aanraden. Maar je betaalt wel bijna zestig euro meer voor dit nieuwe model. Wat dat betreft kun je ook nog altijd voor het oude model gaan en daar dan een game bij kopen voor hetzelfde geld. En dan heb je nog altijd een fijne spelcomputer.

Nintendo Switch OLED
Deze setup kost je wel wat (Afbeelding: Nintendo )

De Nintendo Switch OLED is vanaf 8 oktober te koop. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Nintendo Switch krijgt Nintendo 64-games, maar dat gaat je wel wat kosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen