Nog 5 tips om je elektrische fiets te beschermen tegen diefstal

Elektrische fietsen Sam Dille 7 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is helaas niet alleen populair bij consumenten. Dieven genieten ook optimaal van de machtige tweewielers. Een simpel fiets- en hangslot is niet meer genoeg om diefstal te voorkomen. Gelukkig zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen.

Eerder schreven we al over het onderzoek van de Amerikaanse fietsverzekeraar Cycleplan. De organisatie meldde dat 67 procent van de gestolen elektrische fietsen binnen een paar uur na het stelen al wordt verkocht. 78 procent was zelfs gestolen op bestelling. De meeste elektrische fietsen worden buitenhuis gestolen.

Bescherm je elektrische fiets tegen dieven met deze vijf slimme tips

Het is extra belangrijk dat je goed weet hoe je jouw elektrische fiets moet beschermen. Geen zorgen: het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Print onderstaande tips goed in je hoofd en dan ben je veilig voor dieven.

#1 Houd verschillende routes aan

Wij mensen zijn gewoontedieren. Sommige gewoonten zijn goed voor ons, andere niet. Dieven kiezen hun doelwitten zorgvuldig en observeren fietsers voordat ze toeslaan. Als je elke dag dezelfde route naar je werk neemt, val je waarschijnlijk sneller op.

Probeer daarom af en toe een andere route te nemen of met de auto te gaan in plaats van de e-bike.

#2 Parkeer jouw e-bike naast ‘mooiere’ fietsen

Dieven zijn net als eksters: ze worden aangetrokken door glimmende voorwerpen. Des te belangrijker is het dat je jouw elektrische fiets op een veilige plek laat staan. Een vuilere fiets kan dieven afschrikken, vooral als er mooiere fietsen in de buurt zijn.

vanmoof, elektrische fiets 2
VanMoof. (Afbeelding: VanMoof)

Heb je een e-bike die wat ouder en versleten is, dan kan het handig zijn om je voertuig naast mooiere en schonere fietsen te parkeren. Grote kans dat dieven die van jou dan overslaan.

#3 Haal het zadel van je e-bike

Als je jouw elektrische fiets in een drukke stad parkeert, kan het helpen om het zadel te verwijderen. Je kunt natuurlijk ook op een fiets rijden zonder zadel, maar het maakt het voor dieven moeilijker om je fiets te stelen.

Het enige nadeel is dat je dan wel de hele dag met je zadel moet rondlopen.

#4 Koop een fietsalarm

Fietsalarmen geven een hard geluid af wanneer ze bewegingen in of rondom je elektrische fiets detecteren. Je kunt de gevoeligheid en het volume van het alarm meestal zelf aanpassen.

De bizarre elektrische fiets die lijkt op een bazooka met wielen
De elektrische fiets. (Afbeelding: Async)

Sommige alarmen hebben zelfs een SOS-functie die automatisch een noodsignaal uitzendt als je een ongeval hebt gehad. In dit artikel hebben we enkele goede voorbeelden voor je klaarstaan.

#5 Parkeer je elektrische fiets onder een camera

Of het nu gaat om een druk stadscentrum, een rustig dorp of je werkplek: als je e-bike onder een camera geparkeerd staat, heb je een extra veiligheidssteuntje.

Het zal de diefstal niet voorkomen, maar je kunt dieven wel een stuk makkelijker opsporen.

Dit zijn de 5 beste elektrische fietsen in juni

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen