Waarom je in Europa bijna nergens meer een Nokia-telefoon kunt kopen

Smartphones Mark Hofman 25 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nokia: eerst het absolute boegbeeld voor de wereldwijde telefonie, anno 2022 een bijzonder kleine speler. Sinds de smartphone de overhand genomen heeft is het Finse bedrijf bijna nergens meer te bekennen. Maar dat heeft niet alleen met succes te maken.

In Europa is het niet alleen zo dat de smartphones van Nokia simpelweg niet succesvol meer zijn. De toestellen worden in heel veel landen überhaupt niet meer verkocht. Iets waar een hele goede reden voor is.

Waarom je Nokia-smartphones niet meer kunt kopen

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland: het zijn voorbeelden van een aantal Europese landen waar de smartphones van Nokia niet meer verkocht mogen worden. Sterker nog: zelfs in thuisland Finland is het bijna niet meer mogelijk om een telefoon van het merk aan te schaffen. Niet vanwege het achterblijvende succes, maar puur en alleen vanwege een juridische strijd.

HMD Global, het bedrijf dat sinds 2016 eigenaar is van Nokia, bevindt zich in een juridische strijd met een bedrijf genaamd VoiceAgeEVS LLC. Dat bedrijf biedt Enhanced Voice Services (EVS) aan. Dit is een standaard audio codec dat gebruikt wordt voor VoLTE bij het plegen van telefoontjes via een LTE-netwerk. HMD Global heeft volgens zeggen van het bedrijf geen licentie om die technologie te gebruiken, maar doet dat dus wel.

Nokia HMD Global
Vijf nieuwe Nokia’s. (Afbeelding: HMD Global)

Het resultaat is dat het bedrijf, precies om die reden, zijn smartphones in bepaalde landen dus niet meer mag verkopen. Niet in Duitsland, niet in Spanje en ook niet in Finland.

Wacht even, bestaan ze nog?

Het succes is niet groot, maar we kunnen wel stellen dat het vrij indrukwekkend is dat Nokia nog steeds een speler is. Ondanks dat veel mensen niet eens meer weten dat het bedrijf er uberhaupt is, produceert het wel nog steeds een hoop nieuwe producten.

Nokia kondigt bizar goedkope Android-telefoons aan

Zo was onlangs deze televisie vrij goedkoop op de kop te tikken, kondigde Nokia uiterst betaalbare smartphones aan en keert het terug in oude gewoontes. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen