‘Noord-Korea deelt doodstraf uit vanwege Squid Game’

Films & Series Jeroen Kraak 24 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Squid Game is de populairste serie op Netflix. Zo populair zelfs dat ze de show in het gesloten Noord-Korea willen kijken.

Squid Game was de grote verrassing dit jaar op Netflix. De serie die een maatschappelijk probleem in Zuid-Korea aan de kaak stelt weet in de gehele wereld te scoren. Zelfs de buren in Noord-Korea kijken ‘m, maar dat mag niet van het regime. Dat brengt sommige inwoners in grote problemen, althans als we Radio Free Asia moeten geloven.

Squid Game in Noord-Korea

Volgens het medium wordt de serie op USB-sticks en SD-kaarten het land ingesmokkeld. Iemand die een USB-stick met de serie heeft gekocht zit nu in de problemen. Hij zou de doodstraf hebben gekregen. Zes anderen die de show keken, moeten vijf jaar dwangarbeid verrichten.

Een bron zou het volgende aan het radiostation hebben medegedeeld: “Dit alles startte vorige week toen een middelbare school-leerling stiekem een USB-stick kocht met daarop Squid Game en het daarna in de klas keek met een vriend. Die laatste vertelde het aan verschillende andere studenten, die weer geïnteresseerd raakten.” Autoriteiten ontvingen een tip, waarna deze studenten werden aangehouden.

De doodstraf

Volgens het medium staat er maximaal de doodstraf om de verspreiding van ‘reactionaire gedachten en cultuur’. Hiermee wordt vooral media bedoeld uit Zuid-Korea en de Verenigde Staten, zoals bijvoorbeeld Squid Game. De autoriteiten zetten flink in op handhaving, maar toch is het mogelijk om agenten om te kopen en zo vervolging te voorkomen. Dat zouden agenten doen vanwege de coronacrisis die ook in het land toeslaat. Do

Het is een opmerkelijk bericht, aangezien The Washington Post een maand geleden nog meldde dat een Noord-Koreaanse site schreef over de serie. Die liet volgens de site zien hoe zwak het Zuid-Koreaanse kapitalisme is.

De indrukwekkende manier waarop Squid Game gemaakt is

Radio Free Asia

Radio Free Asia is opgericht door het Amerikaanse congres met eigen zeggen als doel de bevordering van democratische waarden en vrijheid door feiten en ideeën. Het maakt uitzendingen in onder het Koreaans, Tibetaans en het Oeigoers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen