Kobo Sage en Kobo Libra 2 getest: lezen én luisteren op je e-reader

Gadgets Maarten Verkoren 25 nov 2021
Leestijd: 6 minuten

Onlangs lanceerde Kobo tegelijkertijd twee nieuwe e-readers: de Libra 2 en de Sage. WANT testte ze uit en vergeleek ze met elkaar.

De Libra 2 is een krachtige maar elegante e-reader. Al het goede dat we kennen van de Kobo e-readers, maar dan met een upgrade. Verder biedt de Libra 2 bluetooth-ondersteuning zodat je kan luisteren naar audioboeken op je e-reader. Leuk, een nieuwe feature! We gingen er meteen mee aan de slag.

Kobo Libra 2

In het begin moet je even je bluetooth-headphones koppelen aan je e-reader, maar daarna kun je lekker gaan luisteren. Let wel op dat je de bluetooth op je telefoon uitzet voor je verbinding maakt, anders raken je oordoppen in de war. Het luisteren ging goed, ik kon de Kobo ook aansturen met de gebaren op mijn oordoppen waardoor ik niet de e-reader steeds hoefde vast te houden. Ander voordeel van luisteren op je e-reader is dat je niet wordt afgeleid zoals bij luisteren op je telefoon.

Rakuten Kobo introduceert twee nieuwe eReaders 
De Libra 2 is een waanzinnig goede e-reader (Afbeelding: Kobo Rakuten)

Als je er een Kobo SleepCover bij aanschaft, is je Libra 2 goed beschermd en heb je er meteen een handige origami-style standaard bij zodat je de e-reader kan neerzetten tijdens het lezen.

Kobo Sage

De Sage is nog een stapje uitgebreider en iets groter dan de Libra 2. Daarnaast is de Sage te upgraden tot notitieboek via de aanschaf van de Kobo Stylus. Als klapstuk is er voor de Sage een innovatieve beschermhoes die we echt prachtig vonden: de PowerCover.

Rakuten Kobo introduceert twee nieuwe eReaders 
Het meest uitgebreide apparaat ooit binnen Kobo (Afbeelding: Kobo Rakuten)

De Kobo Sage beschikt net als de Libra 2 over een 8-inch HD flush E Ink 1200-scherm. Dit is het beste e-reader-scherm dat we tot op heden in handen hebben gehad. Het is snel, responsief, helder en uiteraard weerkaatst het niet. Hiermee is de leeservaring eindeloos veel prettiger dan op bijvoorbeeld een iPad. Tel daarbij op dat je ook kan spelen met het kleurgamma, de helderheid en de lettergrootte en je hebt onder alle omstandigheden een leeservaring die bij jouw ogen past.

Altijd en overal lezen

De e-reader is waterdicht, waardoor hij ideaal is voor in bad of bij het zwembad. Hij houdt het een uur vol onder water, maar zo lang hebben we dit niet getest.

Je kan de oriëntatie veranderen, wat ik vooral deed als ik in bed van houding veranderde. Dit werkte prettig en intuïtief, ook door de quad core 1,8 Ghz processor die de e-reader ruim voldoende muscle geeft.

Rakuten Kobo introduceert twee nieuwe eReaders 
Waterbestendig tot 60 minuten in maximaal twee meter waterdiepte (Afbeelding: Kobo Rakuten)

De behuizing is robuust maar elegant. Zoals we gewend zijn van Kobo is de schermrand aan één zijde breder dan aan de overige drie kanten. Deze zijde is voorzien van de twee navigatieknoppen die het mogelijk maken om te bladeren zonder het scherm aan te hoeven raken. Dit kan handig zijn, zeker als je met één hand leest.

Kobo laat je Lezen én schrijven

De e-reader is licht genoeg, maar wel ietsje zwaarder dan de Libra 2. Hij is ook een tikje groter, dus dat is logisch. Als je er een SleepCover op klikt, neemt het gewicht iets toe, maar niet problematisch en nog steeds prima en lang vast te houden in je hand. De PowerCover is nog wat zwaarder, omdat hier ook een batterij in zit, maar daarover straks meer.

Zoals we al eerder beschreven bij de Kobo Elipsa, heeft ook de Sage tal van schrijfmogelijkheden. Die zitten hem enerzijds in het maken van aantekeningen bij documenten en pdf’s die je leest, maar anderzijds ook bij het opstellen van notities in het notitieboek.

Rakuten Kobo introduceert twee nieuwe eReaders 
De Sage is ook geschikt om notities op te maken

Uit onze tests kwam naar voren dat deze schrijfervaring voldoet, maar niet zodanig is dat we nooit meer een papieren notitieboek zullen gebruiken. Met de Kobo Stylus kunnen we prima schrijven, maar het heeft zijn beperkingen. Het omzetten van geschreven letters naar drukletters werkt goed maar niet altijd 100%, kan aan mijn handschrift liggen, al schrijf ik doorgaans best netjes.

Niet voor iedereen de beste keuze

Waar de Elipsa door haar grotere formaat en gewicht misschien niet je eerste keuze is als e-reader, is die wel weer prettiger als notitieboek omdat het scherm groot is. Ik zou zeggen: als je nooit schrijft, neem dan de Libra 2. Als je heel veel schrijft, neem een ouderwets kladblok (of de Elipsa). Als je soms schrijft, neem dan de Sage. Die heeft alles om uit te groeien tot je multifunctionele vriend, snel even wat aantekeningen of schetsen maken, is prima te doen erop.

Zei ik multifunctioneel? Dat klopt, we zijn nog niet uitgepraat. De Sage heeft, net als de Libra, ook bluetooth- en audiobook-ondersteuning. Werkt prima, net als op de Libra 2.

PowerCover laadt je e-reader op

Dan de PowerCover. Een nieuwe feature, waar wij bij WANT dol op zijn. Oplaadhoesjes voor de iPhone zoals we die kennen van bijvoorbeeld Mophie, zijn onontbeerlijk voor de heavy users en ook bij e-readers kun je nu nog langer doorlezen zonder een snoertje nodig te hebben. Nice toch? Maar werkt het ook?

Kobo Sage en Kobo Libra 2 getest - lezen én luisteren op je e-reader
De Sage klik je eenvoudig in de Kobo PowerCover (Afbeelding: Kobo Rakuten)

We moesten de firmware eerst even updaten maar daarna werkte het geweldig. Je klikt de Sage eenvoudig in de PowerCover en magnetisch houdt hij zich vast aan zijn hoes. De hoes laadt hem continu op en pas als de PowerCover zelf leeg is, begint je e-reader haar eigen batterij aan te spreken. Langer leesplezier dus en fijn als je lange reizen maakt, veel buiten bent, veel leest of gewoon zo iemand bent die er nooit aan denkt om zijn batterij op tijd op te laden.

De PowerCover ziet er super slick uit, ik ben erg onder de indruk van het design. Chic, kwalitatief en high end, echt een mooie uitstraling en een directe upgrade van je e-reader. Oh ja en hij beschermt je Sage natuurlijk ook tegen krassen, stoten en vallen.

Conclusie:

De Libra 2 is een van de beste e-readers van dit moment en biedt veel leesplezier voor je geld. Met de Sage heb je een zeer veelzijdig apparaat dat al het goede van de Libra 2 combineert met de mogelijkheid notities te maken. De Sage is uit te breiden met de PowerCover en Stylus. Beide e-readers zijn dikke aanraders.

Kobo Sage en Kobo Libra 2 getest - lezen én luisteren op je e-reader
De Kobo Sage en Libra 2 presteren uit uitstekende in onze test (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De Kobo Libra 2 is te koop voor €189,99 en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Voor €39,99 koop je er een Sleep Cover bij. Die laatste is verkrijgbaar in de kleuren klaproosrood, lavendel, blauwgrijs en zwart. De Kobo Sage is te koop voor €289,99. Voor €79,99 koop je de PowerCover en voor €39,99 koop je de Stylus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen