Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gadgets 1 sep 2021

Kobo Elipsa (review), eReader en slim notitieblok in één

Mijn trouwe Kobo eReader gebruik ik al jaren elke dag voor het lezen van boeken. Sinds kort is er de nieuwe Kobo Elipsa die veel meer schijnt te kunnen. De Elipsa belooft een aantrekkelijke combinatie van leescomfort en werkstation. Niet alleen kun je er veel boeken op zetten en lang lezen, maar ook is het mogelijk om veel slimmer, sneller en uitgebreider aantekeningen te maken dan op eerdere Kobo-producten. Ik probeerde hem uit op mijn werkplek en op vakantie.

Wat me als eerste opviel, was het formaat (en de prijs). De Kobo Elipsa is groter dan mijn oude eReader, zeg maar formaatje iPad. Hij is ook een stuk luxer, zwaarder, mooier en duurder. Voor een prijs van €399,99 haal je wel een groot aantal mogelijkheden in huis. Als je die extra’s niet nodig hebt, kun je beter voor een ander model gaan, maar voor mij persoonlijk bleek de Kobo Elipsa zeer geschikt. 

Review: de Kobo Elipsa, eReader en slim notitieblok in één
De Kobo Elipsa met sleep cover en stylus (Afbeelding: Kobo)

Handig voor actief lezen en aantekeningen maken

Waarom? Ik lees actief en daarnaast schrijf ik ook veel. Ik maak veel aantekeningen en dat gaat op mijn oude Kobo eReader bijzonder moeizaam. Highlighten gaat traag en geregeld gaat er iets fout en moet ik opnieuw beginnen. Het exporteren van mijn aantekeningen is ook onhandig. 

De Elipsa komt je hierin tegemoet door een aantal slimme functies. In de eerste plaats is en blijft het een eReader. Met een groot scherm, wat zeer prettig leest. Je kan het scherm kantelen, dit werkt prima en intuïtief. Daarnaast kun je de belichting aanpassen aan de omstandigheden. In de zon leest het heel prettig, net als een gewoon boek en dus veel beter dan een tablet of telefoon. In het donker licht de Kobo Elipsa zichzelf bij zodat het bedlampje uit kan. Niets nieuws overigens, dat kunnen eReaders al tijden. Tevens kun je een dark mode aanzetten. Ondanks het grotere scherm, is de Elipsa niet te zwaar. Daar is mijn vriendin blij mee, want ik laat geregeld een eReader op haar hoofd vallen als ik ’s avonds laat al lezend in slaap val. 

Review: de Kobo Elipsa, eReader en slim notitieblok in één
Lekker rustig lezen aan tafel maar ook in bed (Afbeelding: Kobo)

Kobo Elipsa: groot scherm en mooie sleep cover

Je krijgt bij de Kobo Elipsa ook een sleep cover en een stylus, die slim is weggewerkt in de cover. De cover is van hoge kwaliteit en stelt je in staat om de eReader in een hoek te positioneren, bijvoorbeeld op je bureau als je erop werkt om notities te maken. Notities maken? Ja, je kunt uitgebreide notities maken: schrijven en als je wilt, converteert de Elipsa je handschrift vervolgens naar drukletters. Ook kun je diagrammen en tekeningen maken en toevoegen aan je notities. 

De stylus is verder te gebruiken om in boeken aantekeningen te maken. Er zitten twee knoppen op waarmee je kunt onderstrepen of dingen uitgummen. Het werkt allemaal naar behoren, het enige minpuntje eraan was dat ik bij het tekenen en schrijven/onderstrepen af en toe met mijn hand het scherm aanraakte waardoor hij wat in de war raakte. 

Review: de Kobo Elipsa, eReader en slim notitieblok in één
Aantekeningen maken waar je maar wilt (Afbeelding: Kobo)

Als je de Elipsa in de sleep cover geklikt hebt, is het gewicht ineens wel behoorlijk, ik zou dit niet aanraden voor momenten dat je alleen leest. Ook op het strand las ik meestal zonder cover, puur vanwege het gewicht. Ik gebruikte de sleep cover voor alle momenten dat ik de Kobo Elipsa vervoerde, als bescherming.

Tevens kwam de sleep cover van pas als ergonomisch hulpmiddel tijdens gebruik op het bureau. Ook handig is dat hij magnetisch is, waardoor ik hem vast kon klikken op metalen meubels. Misschien ook een goede optie voor tijdens het koken, als je er kookboeken op zet. Klik hem aan de afzuigkap!

Review: de Kobo Elipsa, eReader en slim notitieblok in één
Ergonomisch gebruik van de sleep cover (Afbeelding: Kobo)

Conclusie:

Met 32 GB opslag is de Elipsa een absoluut powerhouse waar veel boeken op kunnen. Koppel dit aan het grote scherm en je hebt een uitstekende eReader in handen. De batterij houdt het lang vol (minder lang dan mijn kleine eReader, maar dat is logisch gezien het veel grotere scherm), zeker in vergelijking met een tablet. De Kobo Elipsa is aan de prijs, maar als je actief leest, aantekeningen maakt en hem gebruikt voor school of werk, is dat een goede investering. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kobo Elipsa (review), eReader en slim notitieblok in één
Sluiten