Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 14 okt 2021

Noord-Korea haalt uit naar zuiden en… Squid Game?

Wie denkt dat ze in Noord-Korea geen Netflix kunnen ontvangen, heeft het mis. Het land haalt nu uit naar de buurman met Squid Game.

Als je als een ware dictator je land leidt, heb je af en toe ook een vrije avond nodig. Maar ja, wat doe je dan? Kim Jong-un weet het wel. Eerst pakt hij waarschijnlijk een kappertje en daarna lekker de beentjes op tafel en tv kijken. Het Padum-geluid is niet van een raket die wordt afgevuurd, maar het Netflix-logo. Want ja, ook in Noord-Korea kijken (de autoriteiten) Squid Game.

Squid Game is een hit

Squid Game is de populairste serie van dit moment. Nog nooit is er naar een productie van Netflix zoveel gekeken als de Zuid-Koreaanse serie. De serie is natuurlijk enorm bloederig en vol met actie, maar er zit ook een diepere laag in. Het is aanklacht tegen de Koreaanse samenleving over de extreme concurrentiestrijd op werk en in scholen. Het laat dan ook zien hoe wanhopig mensen met schulden zijn en er alles voor doen om een geldbedrag te kunnen winnen, zelfs met de dood tot gevolg.

In Abu Dhabi wordt een levensechte versie van Squid Game georganiseerd

Propaganda van Noord-Korea

Natuurlijk is Squid Game fictie, maar er zit dus wel een diepere laag in. Dat is ook Noord-Korea opgevallen. Zij gebruiken de serie nu voor hun eigen propaganda. “Het is de huidige Zuid-Koreaanse samenleving waar het aantal verliezers in felle competities zoals werkgelegenheid, onroerend goed en aandelen drastisch toeneemt,” laat het land weten (via CNET). “De realiteit laat zien van het leven in een wereld waar mensen alleen op geld worden beoordeeld.”

Squid Game laat volgens Noord Koreaanse media dan ook zien dat kapitalisme niet werkt. De show toont “Het proces van honderden mensen die gedwongen worden een hels leven te leiden, worstelend met ondraaglijke schulden, in een brutaal spel waarbij ze elkaar vermoorden om de geldprijs op te eisen die naar slechts één winnaar gaat.”

Tja, gelukkig gaat in Noord-Korea wel alles goed en zijn de mensen daar wel zeer gelukkig en hebben ze allemaal meer dan genoeg eten. Toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noord-Korea haalt uit naar zuiden en… Squid Game?
Sluiten