Nothing Phone (2a) komt eraan: is dit het einde van alle budget smartphones?

Smartphones Jeroen Kraak 8 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Nothing lijkt binnenkort de Phone (2a) te lanceren. Dit is een budgetversie van de gewone (2), maar dan wel zonder zijn meest kenmerkende detail. Is het dan nog wel echt de moeite waard om te kopen en hoe zit het met andere budget smartphones?

Terwijl de iPhone 15, Samsung Galaxy S24 en de Google Pixel 8 Pro in het topsegment zitten, bevindt zich daaronder een grote groep middenklassers. Daar mag je ook het eigenzinnige Nothing onder rekenen. Zij komt nu met de Phone (2a). Een alternatieve versie van zijn meest recente vlaggenschip.

Het volgt hiermee een trend die al door veel andere merken is ingezet, een budget telefoon van het vlaggenschip. Maar is het nou echt waard om voor zo’n model te gaan?

Nothing komt met de Phone (2a)

Laten we eerst naar Nothing gaan. Het bedrijf heeft twee succesvolle releases gehad met de Phone 1 en Phone (2). Het zijn eigenzinnige smartphones van OnePlus-oprichter Carl Pei die opnieuw is begonnen. En deze modellen weten dan ook aan te slaan.

De Nothing Phone (2a) wordt dus een budgetversie van de Phone (2). Wat meteen opvalt, is het uiterlijk van de telefoon. Hij heeft net een wat ander design, meldt het platform SmartPrix. Het meest opvallende: de glyph, oftewel de lichten zijn weg. Dat betekent dat je telefoon bijvoorbeeld niet meer kan knipperen als je gebeld wordt of een melding krijgt.

Nothing Phone 2a
(Afbeelding: OnLeaks)

Een tweede gerucht maakt het nog vreemder. Let niet op het frame dat eromheen zit, want die zou het design moeten verbergen. Wat echter wel opvalt, is dat de camera wat anders is. Welke van de twee het dichtst bij het daadwerkelijke design komt, is echter maar de vraag.

Een trend die al eerder is ingezet door Samsung en Google

Toch doet Nothing iets wat we al jaren zien bij verschillende smartphonefabrikanten. Ze komen met budgetversies van hun vlaggenschepen. Goed, de prijs is nog niet zo laag als echte budgettelefoons zoals de Samsung A-lijn en de toestellen van Nokia, maar het is wel opvallend te noemen.

Zo heeft OnePlus naast de 12 de 12R, heeft Samsung al jaren een FE, oftewel een Fan Edition, Google heeft de Pixel 7a en Nothing binnenkort dus de (2a). De grote vraag is of mensen daar echt op zitten te wachten.

Een 12R is nog wel te begrijpen omdat het toestel net iets later komt dan de 12 en het de gebruiker net wat meer keuzemogelijkheden geeft.

Bij een FE en de Nothing (2a) is dat juist een ander geval. Beide smartphones krijgen een goedkopere versie terwijl het origineel al een flinke tijd uit is.

Tijdens Google I/O 2023 wordt duidelijk dat we in Nederland binnenkort een nieuwe Android-telefoon en tablet mogen verwelkomen.
Pixel 7a (Afbeelding: Google)

Sterker nog, ze zijn vaak al in prijs gedaald, waardoor het verschil niet eens zo groot meer is. Ondanks dat het budgetmodel dan wel nieuwer is, heeft het origineel nog steeds betere onderdelen. Waarom zou je dan voor die lagere klasse gaan? En bij Nothing Phone 2a is dat nog een stapje erger. Dit was al een midrange telefoon, waarom zou je voor nog minder gaan.

Ter vergelijking: je scoort op dit moment de Samsung Galaxy S23 voor 640 euro op Bol.com, terwijl de S23 FE op hetzelfde platform 589 euro kost. Goed, je hebt een iets groter scherm bij de FE, maar de gewone heeft dan weer Amoled in plaats van OLED. Daarnaast heeft de gewone S23 een krachtigere processor en een betere camera.

Is het een succes?

Het is lastig om uit te zoeken of modellen als de Nothing Phone (2a) echt goed scoren. Ze zijn niet vertegenwoordigd in de toplijstjes. Sterker nog, als we de lijst van de best verkochte smartphones van 2023 zien, zien we een hele andere bijzondere statistiek.

Het meest recente lijstje is van Q3, maar omdat deze misschien een wat onvolledig beeld geeft, kijken we naar de eerste zes maanden van 2023. In het lijstje van Forbes is iets opvallends te zien. De eerste vier plaatsen zijn voor iPhones, met de 13 zelfs op plaats 4. Nog opvallender, de iPhone 11 staat zelfs op plaats 10. Omdat de 15 toen nog niet uit was, staat die natuurlijk niet in de lijst.

De Samsung Galaxy S23 Ultra is het enige andere vlaggenschip dat we in de lijst terugzien met 12,4 miljoen exemplaren. Voor de rest staan er alleen Samsung Galaxy A-modellen in en dus geen FE’s.

Wat dus opvalt aan de lijst is dat het ofwel hele dure of hele goedkope smartphones zijn die populair zijn. De midrangemodellen lijken echter niet zo interessant bij het grote publiek, wat dus opvallend is. De grote vraag is of de Nothing Phone (2a) daar echt verandering in gaat brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen