rmens
rmens Tech 19 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

NPO neemt maatregelen tegen uitzending gemist downloaden

De NPO heeft maatregelen genomen tegen het downloaden van video’s van NPO Start (voorheen bekend als ‘uitzending gemist’). Dit was officieel nooit mogelijk, maar met een aantal tools van derden lukte het prima. Nu is dat voorbij, want NPO Start is voorzien van DRM.

De kopieerbeveiliging is sinds begin maart actief en wordt toegepast op alle nieuwe programma’s. Alleen oudere uitzendingen en programma’s die speciaal voor het web zijn gemaakt, zijn vooralsnog niet voorzien van DRM. Deze maatregel is vervelend omdat er geen legale manier is om content van de NPO offline te kijken. Zelfs niet bij betaaldienst NPO Start Plus.

Uitzending gemist downloaders lamgelegd

Een aantal populaire tools die voor het downloaden van NPO Start-content gebruikt werden, zijn nu onbruikbaar. Het gaat onder andere om de applicatie GemistDownloader en webversie Downloadgemist. De ontwikkelaar van laatstgenoemde tool laat weten dat downloaden door de DRM-beveiliging nu onmogelijk is geworden. Zelfs al zou je er nu in slagen een .mp4-bestand van uitzending gemist te downloaden, dan kun je het niet bekijken door de kopieerbeveiliging.

Volgens de Nederlandse Auteurswet (Artikel 29a, lid 2) is het omzeilen van DRM onrechtmatig. In de praktijk wil dat zeggen dat dit kan leiden tot schadeclaims bij websites die downloads zonder DRM aan proberen te bieden. Daar wil geen enkele dienst zijn vingers nog aan branden.

Offline kijken ook met NPO Start Plus onmogelijk

De NPO biedt momenteel een betaalde variant van NPO Start aan. Die heet NPO Start Plus en biedt voor € 2,95 per maand een aantal voordelen. Zo zijn programma;s een langere tijd beschikbaar en kun je tot een jaar in HD-kwaliteit terugkijken zonder reclame. Offline kijken behoort helaas nog niet tot de mogelijkheden van deze betaaldienst. Misschien was het introduceren van DRM een van de stappen naar offline kijken. Voorlopig zit iedereen die Heel Holland Bakt of De luizenmoeder in het vliegtuig wil kijken echter met de gebakken peren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!