OnePlus Nord review: 5 redenen om hem (niet) te kopen

Smartphones Mark Hofman 27 jul 2020
Leestijd: 6 minuten

Vorige week was het eindelijk zover: OnePlus introduceerde zijn gloednieuwe midrange toestel: de OnePlus Nord. Hoogstaande specificaties, voor een bijzonder zacht prijsje. Dat zijn we in het verleden gewend van OnePlus en doet het bedrijf nu dus ook weer. Maar hoe goed is deze OnePlus Nord precies?

In de video die bovenaan dit artikel staat leg ik het je allemaal uit. Maar mocht je niet in de gelegenheid zijn om de video te bekijken, dan zijn mijn bevindingen ook hier rustig terug te lezen.

OnePlus Nord: 5 redenen

Zoals je van ons gewend bent is dit een 5 redenen review. Ik geef je 3 redenen om de OnePlus Nord te kopen en 2 redenen waarom je hem beter kan laten liggen.

Aan het einde van dit artikel kom ik met een advies en is het vervolgens aan jou om te bepalen of je de OnePlus Nord de moeite waard vindt of dat je hem lekker laat liggen. Het is jou dag vandaag.

OnePlus Nord: waarom kopen?

Laten we beginnen met het positieve. Dit zijn de drie redenen waarom ik denk dat je de OnePlus Nord zou moeten kopen.

#1 Het ontwerp

Het ontwerp van de OnePlus Nord spreekt me ongelooflijk prettig aan. Van de manier waarop het camerasysteem bevestigt zit op de achterkant, naar de vorm van de smartphone: ik word er echt heel blij van. De schermranden van het scherm zijn niet te veel gebogen, de telefoon is met een gewicht van 184 gram zeker niet te zwaar en bekijk dan eens de toffe blauwe kleur. Het is echt een heel fijn toestel om te zien en te gebruiken.

De belangrijkste factor in deze is dat de smartphone heerlijk in de hand ligt. Zeker gezien het feit dat we 6 miljoen keer per minuut onze telefoon pakken (ik kan er een beetje naast zitten met het aantal), is het belangrijk dat hij handzaam is. En dat is met de OnePlus Nord zeker het geval.

OnePlus Nord
Het hele pakket (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Het camerasysteem

Midrange smartphones met hoge specificaties: die zullen zeker wel besparen op het camerasysteem? Althans, dat is een beweging in de markt die we vaak zien. Maar voor de OnePlus Nord gaat dit niet op. We hebben op de achterkant te maken met een:

  • 48 megapixel SonyIMX586 hoofdcamera
  • 8 megapixel Ultra-wide camera
  • 2 megapixel Macro-lens
  • 5 megapixel dieptesensor

Die combinatie weet voor flink wat prestaties te zorgen. Foto’s zijn ontzettend scherp, kleurrijk en zitten vol met details. Laat ik het zo zeggen: met de OnePlus 8 Pro wist OnePlus eindelijk echt een goede camera af te leveren. Met de OnePlus Nord zet het bedrijf de lijn door. De vele functionaliteiten zorgen er ook voor dat je in iedere situatie een toffe foto kan maken. Macro doet zijn werk prima, Ultra-Wide blijft een lekkere toevoeging en met de Pro-mode pak je de controle zoveel mogelijk over. Portret-mode doet het hartstikke goed en ook slowmotion is prima. Daarbij lijkt ook de nachtmodus aanzienlijk verbeterd te zijn.

OnePlus Nord portret
Portret-modus werkt uitstekend (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Foto’s zijn ontzettend kleurrijk, maar is sommige gevallen lijkt het systeem er wel een klein beetje naast te zitten. Een kleine tegenvaller die maar heel af en toe tevoorschijn komt.

Kleurverschil OnePlus Nord
Kleuren zijn in sommige gevallen grauw (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Over video gesproken: de stabilisatie is heerlijk en werkt echt heel lekker. Je kan video’s in 4K 30FPS schieten of gewoon in 1080P 30FPS. Of 60 FPS natuurlijk. Daarbij zorgt de time-lapse functie ervoor dat je ook op dat gebied toffe beelden kan schieten.

Voorop de telefoon hebben we te maken met een dual-selfiecamera. Deze bestaat uit:

  • 32 megapixel SonyIMX616 hoofdcamera
  • 8 megapixel ultra-wide camera

Ook deze combinatie zorgt ervoor dat je uitstekende foto’s kan maken. Wat dat betreft ligt de kwaliteit hoog, zijn de kleuren goed en speelt de camera goed met diepte. Er is met de selfiecamera ook in 4K resolutie te filmen en in 1080P met 60 frames per seconde.

OnePlus Nord
Prima selfiecamera (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

OnePlus staat erom bekend om op het gebied van de camera zo nu en dan nog wat nieuwe updates uit te rollen, dus het kan zo zijn dat bepaalde zaken nog iets verbeterd worden.

#3 Fantastische deal!

De OnePlus Nord kreeg een verrassend prijskaartje. De verwachting was dat de nieuwe smartphone 500 euro zou kosten, maar in de praktijk kost de telefoon €399. Dat zorgt ervoor dat de OnePlus Nord een fantastisch goede deal is. Je krijgt een ontzettend goede smartphone voor die €400.

Een groot 6.4-inch Fluid AMOLED scherm, een 4115mAh batterij, snelladen met 30W, OxygenOS, een goed camerasysteem en hij ziet er nog tof uit ook. Als ik heel eerlijk ben, denk ik zelfs een beetje dat OnePlus Nord met de OnePlus 8 concurreert. Het prijsverschil is €300, maar ik vind de OnePlus 8 dat, als ik het zo eens goed bekijk, niet waard.

De OnePlus Nord is dus een keiharde deal.

OnePlus Nord
Lekker kleurtje hoor mensen! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

OnePlus Nord: waarom niet kopen?

Er zijn ook zeker dingen die tegenvallen bij de OnePlus Nord. Ik zet ze op een rij.

#1 Het beeldscherm

Het beeldscherm van de OnePlus Nord valt, om heel eerlijk te zijn wat tegen. Dan heb ik het overigens niet over de beeldkwaliteit. Op dat gebied doet OnePlus zeker een stapje terug, maar dat is logisch voor het geld dat je neerlegt.

Waar ik alleen wel een beetje moeite mee heb, en ook zeker teleurgesteld in ben, is de helderheid van het scherm. De zon heeft zich de afgelopen tijd veel laten zien, maar daardoor zag ik de inhoud van mijn scherm niet. Zelf met de helderheid zo hoog mogelijk ingesteld, zag ik constant een reflectie van mijzelf en van mijn omgeving. Best jammer

Daarnaast ben ik echt geen fan van de hole-punch waar de dual-selfiecamera in verwerkt zit. Hij is wat mij betreft te groot, zeker op een 6.4-inch display. Ik vind de voordelen ervan niet opwegen tegen de ruimte op het scherm dat je inlevert.

Verder moet ik wel zeggen dat ik verrast ben door de schermranden van dit toestel, die zijn iets dikker dan je gewend bent maar best wel dun. Daarbij: een smartphone met een 90Hz verversingssnelheid in deze prijsklasse: topshit.

Maar helaas dus wel iets minder dan ik had gehoopt.

OnePlus Nord
Scherm met dual-selfiecamera (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 De software

Ten tweede valt de software mij best wel tegen. En dat ben ik totaal niet gewend van OnePlus.

De OnePlus Nord draait op OxygenOS en dat blijft, qua uiterlijk, toch echt een van mijn favoriete varianten op Android. Het systeem blijft simpelweg baas, maar dit keer gaat er iets niet helemaal goed. De smartphone loopt best wel vaak tegen problemen aan. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen van een video op YouTube, waarbij de video gewoon niet start of het scherm met de play-knop niet weg wil gaan. Of Google Chrome dat constant blijft hangen en niet meer verder wil gaan.

Maar ook buiten applicaties ervaar ik hier en daar wat problemen. Denk bijvoorbeeld aan Bluetooth-verbindingen die ik verlies. Irritant wanneer je met je OnePlus Buds een podcast aan het luisteren bent.

OxygenOS blijft baas, maar is niet ten alle tijden je van het.

OnePlus Nord
Achterkant van de telefoon (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

OnePlus Nord: kopen of laten liggen?

De OnePlus Nord is een heerlijke midrange smartphone. Het bedrijf zelf verkoopt hem als een telefoon met hoogstaande specificaties voor een lage prijs. En dat is ook in de praktijk wat je in huis haalt. Een heerlijk ontwerp, goed camerasysteem en een goede batterij. Het beeldscherm kan wat tegenvallen en de software doet af en toe een beetje raar. Maar daar blijft het eigenlijk ook wel bij en is prima mee te leven.

Ik kan niet anders zeggen dat dat de OnePlus Nord een ontzettend goede deal is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen