Originele iPhone voor exorbitant bedrag onder de hamer

Smartphones Mark Hofman 18 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De originele iPhone, die vijftien jaar geleden verscheen, is voor een exorbitant bedrag verkocht. Het model, met een unieke 4GB aan opslagcapaciteit, werd verkocht voor een dikke 169.000 euro.

Gezien de iPhone in 2007 voor een bedrag van 599 dollar werd verkocht, is het toestel in 2023 dus voor ruim 300 keer meer verkocht. Dat is een nieuw record, maar wat maakt dit model nu zo bijzonder?

Originele iPhone voor absurd hoog bedrag verkocht

Het is zeker niet de eerste keer dat een iPhone uit 2007 onder de hamer gaat voor een groot bedrag. Zo stond het record, voor de veiling van LGC Auctions, bijvoorbeeld op ruim 63.000 dollar voor een verkocht model. Omgerekend een bedrag van een kleine 56.000 dollar.

Indrukwekkend, maar het nieuwe record van ruim 190.000 dollar (omgerekend dus 169.000 euro) laat wel een heel groot verschil zien. En dat heeft met twee zaken te maken.

Ten eerste is deze iPhone bijzonder, gezien hij gewapend is met 4GB aan opslagcapaciteit. Uniek, want dit model werd vrij snel na de lancering van de Apple-smartphone geschrapt. Consumenten hadden destijds veel meer interesse in het model met 8GB opslag, waardoor het 4GB-model al snel vervangen werd.

Ten tweede was de iPhone nog volledig in zijn originele verpakking verpakt. Iets minder bijzonder wellicht, maar volgens LGC Auctions was het de exceptionele staat die het hem deed. Geen schade aan de randen van de verpakking, het plastic was nog volledig schoon en de labels zagen er uitstekend uit.

Originele iPhone voor exorbitant bedrag onder de hamer
Sick (Afbeelding: LGC Auctions)

Uit het ontwerpteam van Apple

Het is de heilige graal voor de echte verzamelaar. Zeker vanwege de afkomst van de originele iPhone. De Apple-smartphone is volgens het veilinghuis afkomstig van iemand die in 2007 betrokken was bij het ontwerpteam van het Amerikaanse bedrijf.

‘Een iPod, een telefoon en een internet communicator’ waren de iconische woorden van Steve Jobs tijdens de presentatie van de iPhone. ‘Vandaag vindt Apple de telefoon opnieuw uit’, en dat deed het.

In 2007 werd de iPhone niet alleen de uitvinding van het jaar genoemd, maar verkocht Apple ook 1,4 miljoen modellen. Het opende dat jaar de poorten van de smartphones die we vandaag de dag allemaal gebruiken.

Dat verzamelaars een stukje van die geschiedenis in huis willen hebben, is dus eigenlijk best goed te begrijpen.

Waarom je 5G zo snel mogelijk uit wil zetten op je iPhone of Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen