OV-fiets huren wordt eindelijk écht makkelijk dankzij innovatief digitaal slot

Uncategorized Sam Dille 13 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Mensen die gebruikmaken van een OV-fiets kunnen nu veel makkelijker van het station vertrekken. De OV-fiets krijgt namelijk een elektronisch slot dat je ontgrendelt met je OV-chipkaart. Hoef jij je gelijk geen zorgen meer te maken dat je de sleutel kwijtraakt.

Deze week gingen de eerste vierhonderd fietsen met dit digitale slot in gebruik. Volgens NS zal aan het einde van dit jaar zeventig procent van de OV-fietsen een elektronisch slot hebben.

Ontgrendel je OV-fiets zonder enige moeite

De nieuwe OV-fiets ontgrendel je door enkel de OV-chipkaart ertegen te houden. Zodra het slimme slot de kaart geverifieerd heeft springt hij open. Na het inleveren van de fiets bij een station beëindigt de huur automatisch. Als de fiets op slot wordt gezet kun je in de app te controleren of de fiets ook echt goed is ingeleverd.

Vorig jaar is de digitale OV-fiets uitgebreid getest in Apeldoorn. Dit was een groot succes. Reizigers beoordeelden het vernieuwde slot met een 8. Bovendien zeiden ze graag meer te willen weten over de werking van het slot. Daarom is er nu op de bagagedrager van de OV-fiets een instructie te vinden. Ook in de speciale NS Lab-app is informatie te vinden over de OV-fiets en het nieuwe slot.

Toch is nog steeds niet alles duidelijk over de vernieuwde OV-fiets.

Ook dit was iets wat veel Twitteraars niet helemaal begrepen.

Fietssleutel verdwenen

Elk jaar verdwijnen er ongeveer tweeduizend fietssleutels. Meestal komt dit doordat huurders uit gewoonte hun fiets op slot zetten en de sleutel per ongeluk meenemen naar huis.

NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna driehonderd locaties. Dit zijn stations, bus- of metrohaltes en P+R-terreinen. De afgelopen vijf jaar naam het aantal ritjes met de OV-fiets toe van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019. Als gevolg van het coronavirus werden er in 2020 ruim 3 miljoen OV-fietsritten gemaakt.

Er zijn ook veel Twitteraars die blij zijn met de vernieuwing.

Liever met de auto?

Voor iedereen die liever met de auto reist: het afgelopen jaar was het jaar van de elektrische auto. Nog nooit reden er zoveel mensen in een EV als in 2020. Dit waren de tien populairste modellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen