Overgewicht gerekend in BMI nog ongezonder dan we dachten

Wetenschap Dunke van Boekel 3 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is al best bekend dat te zwaar zijn niet al te gezond is. Desondanks worden de gevolgen van overgewicht nog vaak genoeg onderschat. Nu is er een Amerikaans onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van overgewicht en BMI-metingen.

Door het onderzoek staat er het één en ander op zijn kop. De meest voorname manier waarop men namelijk de lichamelijke gezondheid in relatie met gewicht afleest, BMI, blijkt namelijk niet geheel accuraat.

Overgewicht in BMI is onderschat

Volgens het onderzoek zouden overgewicht en obesitas de kans met 22 tot 91 procent verhogen dat je eerder dood gaat. De conclusie is dan ook dat één op de zes doden in de Verenigde Staten op een bepaalde manier te maken hebben met overgewicht of obesitas.

Ryan Masters van CU Builder zegt dan ook dat we nu pas de werkelijke tol van de gezondheidscrisis blootleggen. Over het algemeen denkt men dat je pas met een extreem hoog (of laag) BMI echt problemen gaat krijgen met je gezondheid, maar dit zou al bij de eerdere periode van overgewicht het geval zijn.

Het BMI wordt alleen berekent met gebruik van je lengte en gewicht, maar neemt geen andere factoren mee in de berekening. De onderzoekers zijn in de onderzoeksresultaten van 18.000 mensen gedoken (verzameld tussen 1988 en 2015).

Overgewicht
Wat hebben we de afgelopen jaren gemist? (Afbeelding: Unsplash/Diana Polekhina)

Over het hoofd gekeken data

Zo’n 20 procent van de mensen die volgens de BMI een gezond gewicht hebben, zaten 10 jaar geleden nog in de categorie met overgewicht. Toen ze die groep dan weer op zichzelf bestudeerden bleek dat gezondheidsproblemen veel vaker voorkwamen dan bij mensen die een stabieler BMI hadden.

Daarentegen kan een hoog BMI ook te maken hebben met spiermassa. Dat heeft ook invloed op je gewicht maar wordt niet meegenomen in de berekening van je BMI.

Masters hoopt dat deze studie duidelijk maakt hoe ernstig deze gezondheidscrisis nou eigenlijk is en dat men beter op gaat letten op wat ze eten. Zeker aangezien ongezonde etenswaren overal te vinden zijn.

Apple Watch, Fitbit of Android-smartwatch levensgevaarlijk met pacemaker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen