De voor- en nadelen van het overstappen van Apple naar Google-producten

Smartphones Maarten Verkoren 23 dec 2023
Leestijd: 7 minuten

Veel Apple-gebruikers huiveren bij de gedachte om het vertrouwde ecosysteem van Apple achter te laten, want al hun Apple-apparaten werken zo fijn samen. Maar is dat ook wel zo? En is het alternatief echt zo problematisch? Of heeft de concurrentie niet stil gezeten en inmiddels alle problemen opgelost? We testen het met een aantal Google-producten en zetten de voors en tegens voor je op een rijtje.

WANT-gastschrijver Maarten Verkoren gebruikt al decennialang uitsluitend Apple-producten en is daarom een uitermate interessant proefkonijn voor deze test. Als iemand gewend is aan Apple’s besturingssystemen, software en hardware, is hij het wel, dus we zijn benieuwd.

We proberen de nieuwste tablet, smartphone, oordopjes en Chromecast van Google uit. Omdat niet veel mensen in één klap al hun hardware zullen verruilen en de test realistisch te houden en zelfs wat moeilijker te maken, gaan we de Google-producten gebruiken in combinatie met een MacBook.

De Google Pixel Tablet

Om te beginnen, de Google Pixel Tablet. Deze tablet heeft sinds kort tevens een bijbehorend docking- en speakerstation en ook die proberen we uit. Uit onderzoek van Google bleek dat tablets vooral thuis gebruikt worden en daar vaak in een la liggen als ze niet gebruikt worden. Wanneer mensen ze nodig hebben, zijn ze vervolgens vaak leeg.

Ik ruilde mijn Apple-apparaten om voor Google-hardware en dit gebeurde er
Het docking station maakt het veel makkelijker om de tablet op te laden en om video te kijken (Afbeelding: Google)

De oplossing? Een docking station. Dit station biedt niet alleen een elegante plek om je tablet op te bergen wanneer je hem niet gebruikt, maar het heeft ook ingebouwde luidsprekers die de geluidservaring naar een hoger niveau tillen. Hierdoor kun je muziek, podcasts en films luisteren en kijken met een helder en krachtig geluid, zonder extra apparatuur aan te schaffen.

Mijn gezin vindt het bijzonder handig dat je tablet zo altijd in de juiste positie staat zodat je niet meer hoeft te klooien om hem goed neer te zetten als je video wil kijken. Het dockingstation fungeert bovendien als oplaadpunt voor je tablet. Enige nadeel is wel dat je bij een stopcontact in de buurt moet zijn.

Concurreren met de iPad van Apple

De Pixel Tablet doorstaat de concurrentie met de iPad, al is het wel even wennen voor ons als iOS-gebruikers. Ik mis ook de feilloze synchronisatie tussen tablet en MacBook, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat onze iPad en MacBook ook niet altijd feilloos samenwerken. Het docking station is handig, vooral ook als je de tablet wil positioneren om handsfree video te kijken. Hij klikt stevig vast aan de magneet, zelfs mijn kinderen gooien hem daardoor niet snel om. We maken wel een aantal keer de fout om op de volume-knoppen te drukken terwijl de tablet gedocked is. En dat leidt er dan juist weer wél toe dat hij eraf valt. Als je langer video wil streamen, kun je overigens ook prima de tablet koppelen aan je tv.

Hiervoor heb je dan wel een Chromecast-dongle nodig. Die bleek gelukkig eenvoudig te installeren. We testen hem naast de Apple TV. We vinden unaniem de interface van de Chromecast mooier en het gebruik van de afstandsbediening intuïtiever dan bij de Apple TV. Ook lijkt de verbinding een stuk stabieler. In de testperiode lopen er via de Chromecast nooit streams vast terwijl op de Apple TV alleen al Netflix meerdere keren per week crasht.

De Google Pixel 8 Pro als de iPhone-vervanger van Apple

Dan de Google Pixel 8 Pro. Dit is een zeer hoogwaardige smartphone, die moeiteloos kan concurreren met de meeste high-end-modellen. We zijn extra enthousiast over de camera die zowaar nog beter is dan de camera van de Pixel 7 waar ik al heel enthousiast over was. Hoewel ik altijd mijn iPhone als standaard smartphone ben blijven gebruiken, nam ik regelmatig de Pixel 7 al mee voor als de foto’s echt mooi moesten zijn. Google heeft bij de Pixel 8 Pro de camera verder geüpgraded. De foto’s die ik maak zijn scherp, ook als ik zoom en ook in het donker.

Ik ruilde mijn Apple-apparaten om voor Google-hardware en dit gebeurde er
Ik fotografeerde deze woestijn-oryxen vanuit de auto en achter een hek; sterk ingezoomd dus, maar het resultaat is toch heel goed (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Bovendien heeft Google een aantal handige AI-features toegevoegd die meer zijn dan een gimmick. Ze zijn echt van toegevoegde waarde, ik gebruik ze geregeld en ze verbeteren de foto’s. De leukste? De mogelijkheid om voorwerpen uit je foto’s weg te gummen of te verplaatsen. Ook is er een feature bijgekomen waarmee je AI kunt gebruiken om je video’s te bewerken en achtergrondgeluiden eenvoudig weg te filteren. Ik heb het getest bij filmpjes die ik gemaakt heb in de wind en via de AI slaagde ik erin om 90% van de windgeluiden weg te krijgen.

De 8 Pro heeft een heerlijk satijnachtig aanvoelende achterkant en mooie afgeronde hoeken gekregen. Ik vind hem echt mooi. Het scherm heeft mooie kleuren en een goede belichting, ook buiten. Als Apple-gebruiker moest ik wennen aan het Android-OS, maar dat ging sneller dan verwacht. De 8 Pro presteert goed, is snel en heeft een goede batterijduur. Ook als ik veel vraag, houdt hij het lang vol.

Overstappen of niet?

Maar de grote vraag is: durf ik de stap aan om mijn iPhone als eerste optie te laten vallen ten gunste van de 8 Pro? De eerste horde is het overzetten van mijn apps en instellingen en gegevens. Dat kan door de toestellen aan elkaar te koppelen met je iPhone-snoertje. Hij kopieert het profiel binnen een half uur. Maar dan struikel ik toch. Whatsapp overzetten blijkt een probleem.

In de Whatsapp-instellingen op je iPhone vind ik een optie om mijn profiel te kopiëren naar Android. Het lijkt goed te gaan, maar de laatste 25% duurt lang. Heel lang. Ik krijg ook regelmatig meldingen dat het niet gelukt is en moet het meerdere keren opnieuw doen. Als het dan uiteindelijk gelukt is, ontdek ik toch bugs. Chats ontbreken en ook delen van overgezette chats missen. Zo mis ik de chathistorie van verschillende contacten. Ook in Whatsapp-webiversie is die weg. Gelukkig heb ik een backup in mijn iCloud. Maar hoe dit nu op te lossen? Wie het weet, mag het zeggen.

Ik ruilde mijn Apple-apparaten om voor Google-hardware en dit gebeurde er
De Google Pixel portfolio heeft veel te bieden, zelfs voor de Apple-gebruiker (Afbeelding: Google)

De meeste apps en features van de Google-devices zijn zeer vergelijkbaar met die van Apple. Af en toe loop ik tegen verschillen aan die ik moet overwinnen, soms mis ik wat maar geregeld ontdek ik slimme features die ik beter en prettiger vind dan die van Apple. Zo kun je op de Pixel 8 Pro een screenshot maken van een artikel op een manier die lijkt op hoe je het doet op de iPhone, maar vervolgens vraagt de Pixel of ik misschien het hele artikel wil screenshotten?

De Pixel-features

Ja! Ik wist niet dat dat kon, maar handig zeg! Ook Google’s oordopjes, de Pixel Buds Pro, werken goed samen met de Pixel-devices. De samenwerking met de iPhone is ook prima, maar op apparaten die Google’s besturingssysteem gebruiken, kun je ook zien wat de batterijstatus is van de dopjes en case. Ook kun je zo makkelijker de instellingen wijzigen.

De twee Pixel-features waar ik het meeste moeite mee heb, zijn de gezichtsherkenning, die ik met name in het donker wat slechter vind functioneren en de notities. In iOS en Mac OS gebruik ik de Notes-app echt heel erg veel. Handig en snel en perfect synchroniserend tussen devices.

Ik twijfel nog of ik dat op de Pixel-devices ga doen via iCloud-Notes (wat in Android traag en omslachtig werkt en features mist) of door alles over te zetten naar Keep Notities-app van Google. Maar of die handig samenwerkt met mijn MacBook? Ik sta open voor suggesties! Overigens vind ik de Google Agenda dan weer veel beter synchroniseren met al mijn devices, zelfs met mijn MacBook en iPhone heb ik nooit problemen terwijl iCal en iCloud heel vaak niet goed synchroniseren tussen apparaten.

Conclusie

Al met al kan ik concluderen dat overstappen van iOS naar het Google-ecosysteem op hardware-gebied geen probleem is. Ik vind Chromecast beter presteren dan Apple TV, de Pixel Tablet is een goed product en ook de Pixel 8 Pro presteert beduidend beter dan mijn iPhone*. Nadat ik mijn iPhone geüpdatet heb naar iOS 17.1.2, werden de prestaties nog veel slechter.

Mijn iPhone is plots na twee uur leeg, bevriest om de haverklap, maakt geregeld geen verbinding meer met wifi en is erg traag geworden. Nu is de beslissing om over te stappen naar de Pixel 8 Pro snel gemaakt. Alleen dat WhatsApp-probleem nog oplossen…

*Kanttekening: ik heb de iPhone 13 mini gebruikt, dit is mijn privé-toestel. Apple heeft nieuwere en betere iPhones beschikbaar die qua specificaties beter zullen concurreren met de Pixel 8 Pro. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen