Wetenschappers willen nijlpaarden Pablo Escobar doden: dit is waarom

Wetenschap Jeroen Kraak 11 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Wie Narcos heeft gezien, weet dat Pablo Escobar een aantal bijzondere huisdieren had. De nijlpaarden moeten volgens wetenschappers weg.

Ooit was Pablo Escobar een van de rijkste mensen in de wereld. Met zijn enorme drugskartel was hij naast de productie van cocaïne ook verantwoordelijk voor vele ontvoeringen, bombardementen en moorden. Volgens wetenschappers is Escobar echter ook verantwoordelijk voor een ecologische tijdbom.

De nijlpaarden van Pablo Escobar

Escobar had bij een van zijn huizen een eigen privé-dierentuin. Daar waren verschillende dieren te vinden, maar misschien de meest bijzondere waren de nijlpaarden. Hij kocht er ooit vier van een dierentuin in Californië, maar deze hebben zich in de afgelopen decennia in rap tempo voortgeplant en leven nu ook in een van de belangrijkste rivieren in Colombia: de Rio Magdalena.

Narcos: Mexico seizoen 3: Netflix komt met groot nieuws

Veel dieren uit de dierentuin van Escobar werden verplaatst naar andere zoo’s, maar voor de nijlpaarden was geen plaats omdat ze moeilijk te vervoeren waren. Als gevolg daarvan hadden de autoriteiten besloten om ze daar te laten zitten met de gedachten dat ze vanzelf zouden sterven. Het tegenovergestelde is gebeurd.

Pablo Escobar
Pablo Escobar (L) met zijn vrouw Victoria Eugenia Henau (R) en zijn zoon Pablo Escobar in Bogota. (Afbeelding: AFP PHOTO / EL TIEMPO)

Een bedreiging voor de natuur

Deze dieren zijn er inmiddels in zulke grote getallen dat ze een bedreiging vormen voor de natuur. “We voelen ons schuldig voor deze dieren, maar als wetenschappers moeten we eerlijk zijn. Nijlpaarden zijn een invasieve diersoort in Colombia en als we nu niet een deel van hen afmaken is de situatie niet meer te controleren over 10 of 20 jaar,” zegt de Colombiaanse biologe Nataly Castelblanco tegen BBC.

Als er niets gedaan wordt zijn er in 2034 1.400 nijlpaarden in 2034 volgens de biologe. Om dat te voorkomen moeten er elk jaar 30 dieren worden gedood of gecastreerd. De dieren hebben het grote voordeel dat ze in Colombia geen natuurlijke vijanden hebben. Bovendien zijn daar geen droogten zoals in Afrika, waardoor ze volgens studies zichzelf zelfs eerder voortplanten.

Nijlpaarden
De Nijlpaarden van Pablo Escobar in Colombia. (Afbeelding: Raul ARBOLEDA / AFP)

Juist door hun grote hoeveelheid kunnen ze andere diersoorten verdringen of er zelfs voor zorgen dat die uitsterven. De dieren zorgen echter ook weer inkomsten en al duizenden mensen verdienen eraan door het aanbieden van excursies.

Oplossingen van het probleem

Sterilisatie en castratie zou een oplossing kunnen zijn, maar dit is zeer lastig. De dieren zijn zeer zwaar waardoor het lastig is om dieren te verdoven en te vangen. Tussen 2011 en 2019 is het maar gelukt om dit bij vier dieren te doen. Die oplossing lijkt dus vechten tegen de bierkaai.

Doden lijkt dan de meest ideale oplossing, maar ook dat zorgt voor problemen. De publieke opinie is tegen. Onderzoekster Castelblanco krijgt zelfs bedreigingen vanwege haar onderzoek. Sommige mensen worden erg boos als het om de nijlpaarden van Escobar gaat. Het is dus een erg lastig probleem dat niet zomaar is opgelost tenzij iemand echt maatregelen durft te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen