Elektrische fiets: de 5 beste opvouwbare modellen voor 2021

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 13 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

De elektrische vouwfiets wordt op steeds meer plekken gespot; van de trein en bus tot aan appartementencomplexen en het kantoor. Door de toenemende populariteit van de elektrische fiets is deze snelle vouwbare fiets in steeds meer uitvoeringen verkrijgbaar. Waar het aanbod van elektrische vouwfietsen voorheen beperkt was heeft de consument anno 2021 ruime keuze. Zo is er altijd een elektrische vouwfiets te vinden die bij jouw behoeften aansluit.

De ene elektrische vouwfiets is praktisch voor een korte commute en de ander is ook geschikt voor een langere fietstocht. Dit zijn goede opvouwbare e-bikes die ook in 2021 waar voor hun geld zijn.

Elektrische vouwfiets van Gocycle: Gx/GXi

De verschillende elektrische vouwfietsen van Gocycle zijn al een paar jaar erg geliefd. Dat is niet zonder reden; zowel het ontwerp (ze zijn ontworpen door een voormalig ingenieur van McLaren) als de features en elektrische componenten zijn van hoge kwaliteit.

GoCycle’s GX en GXi zijn waarschijnlijk de meest geliefde modellen. Deze vouwfietsen zijn snel op te vouwen en heeft slimme features zoals een display in het stuur waarop de status van de accu is af te lezen, de snelheid, informatie over de versnellingen en trapondersteuning.

gocycle GX elektrische fiets
Gocycle GX 2020 (Afbeelding: Gocycle)

TERN Vektron S10

Heb je al eens van de Taiwanese fietsenfabrikant TERN gehoord? TERN heeft verschillende praktische elektrische fietsen in de collectie, waaronder elektrische vrachtfietsen maar ook elektrische vouwfietsen. De keuze is werkelijk reuze. De fietsenfabrikant specialiseert zich in dit soort praktische elektrische fietsen waardoor je kunt kiezen uit verschillende modellen voor verschillend gebruik. Alle e-bikes van TERN hebben betrouwbare onderdelen zoals een BOSCH Performance Line motor en hydraulische schijfremmen van Shimano.

De TERN Vektron S10 is een van TERN’s elektrische vouwfietsen. Deze compacte e-bike heeft de functionaliteit van een vouwfiets maar levert niet in op de kracht van een ‘gewone’ elektrische fiets.

TERN’s Vektron S10 heeft een aantal functies die hem onderscheiden van de meeste andere elektrische vouwfietsen. Zo heeft hij een klein ingebouwd display in het stuur van de Vektron S10 waardoor je geen smartphone op het stuur hoeft te bevestigen. Daarnaast heeft de e-bike een opvallende actieradius van maar liefst 130 kilometer, een 250 Watt motor van Bosch en een sterke bagagedrager. Die bagagedrager kan tot 27 kilo dragen (dat is flink voor een kleine fiets als deze) waardoor je er makkelijk een kinderzitje op kunt plaatsen.

Trek Vektron S10 elektrische fiets
Trek Vektron S10 elektrische vouwfiets (Afbeelding: Trek Bikes)

Rad Power Bikes’ RadMini 4

De derde elektrische vouwfiets die goed waar voor je geld biedt is de RadMini 4 van het Amerikaanse Rad Power Bikes. Deze elektrische vouwfiets valt direct op door zijn ontwerp; het is geen klein clowneske vouwfietsje maar eerder een stoere e-bike met brede banden en een (kleine) voorvork met vering. Hij heeft het typische ‘Rad Power Bikes’-ontwerp, maar dan in een iets compacter en opvouwbaar jasje.

Deze e-bike is relatief klein van stuk maar is krachtiger dan de gemiddelde e-bike. Zijn 750 Watt motor is goed voor 80Nm (de meeste ‘gewone’ elektrische fietsen hebben niet meer dan 60Nm), en hij heeft een 672Wh accu. De actieradius van de RadMini 4 is daardoor zo’n 72 kilometer. Deze specificaties klinken misschien als muziek in je oren, maar een vouwfiets van zo’n 30 kilo is niet altijd praktisch. Moet je hem trappen op tillen en regelmatig opvouwen, meenemen en weer uitvouwen dan is dit waarschijnlijk niet de beste optie voor je.

RadMini elektrische fiets
RadMini4 (Afbeelding: Rad Bikes)

Slanke elektrische fiets: Brompton M6L

Niet iedere elektrische vouwfiets ziet er uit alsof hij is ontworpen door een ingenieur van McLaren (hallo GoCycle) of alsof je er mee over het strand kunt crossen (ja we bedoelen jou, RadMini 4). Sommige opvouwbare elektrische fietsen zijn voornamelijk praktisch. Deze Engelse Brompton M6L is daar een goed voorbeeld van. De Engelse fabrikant heeft al 45 jaar ervaring met het ontwikkelen van vouwfietsen en gebruikt zijn expertise nu ook om elektrische vouwfietsen te ontwikkelen. En die zijn niet mis.

De M6L is zeer geschikt voor wie een praktische lichtgewicht vouwfiets zoekt voor zijn dagelijkse commute. De fiets heeft een slank uiterlijk waarbij de accu (300 Wh) in een kleine tas op het stuur/voorwiel is bevestigd. Wanneer je de fiets ergens parkeert haal je dit tasje zo van de fiets af zodat niemand er met jouw accu (of complete fiets) vandoor gaat. Dit is ook handig wanneer je de e-bike wilt opladen (bijvoorbeeld op je werk) maar je niet de hele fiets mee naar binnen wilt slepen. De Brompton M6L heeft verder een 250W motor, weegt 16,6 kilo (ongeveer de helft van de fiets van Rad Power Bikes hierboven) en heeft een actieradius van 70 kilometer.

Brompton elektrische vouwfiets
Brompton Electric M6L (Afbeelding: Brompton)

Elektrische fiets van Duitse bodem: Bergamont’s Paul-E EQ Edition

Wanneer je het internet afspeurt naar goede elektrische vouwfietsen kom je verschillende fabrikanten vaak tegen (zoals die hierboven). We kwamen deze elektrische vouwfiets van de Duitse fietsenfabrikant Bergamont dan ook per toeval tegen en zijn blij verrast met deze vondst.

Bergamont maakt e-bikes van hoge kwaliteit en daar is de Paul-E EQ Edition geen uitzondering op. De vouwfiets van 22,5 kilo heeft een semi-geïntegreerde accu van 418 Wh/36V, een Shimano Steps 250 Watt motor en vier verschillende standen voor de trapondersteuning. Deze verschillende standen bieden de gebruiker de optie om accu te besparen en daardoor bewust om te gaan met het energiegebruik van de fiets. Deze standen zijn Eco (plus 40 procent ondersteuning), Normaal (plus 100 procent ondersteuning), Hoog (plus 200 procent ondersteuning) en de wandelassistent (min 6 kilometer per uur). Dit maakt het een betrouwbare e-bike voor zowel een korte commute als een langere fietstocht.

Bergamont elektrische vouwfiets
Paul-E EQ Edition (Afbeelding: Bergamont)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen