Pieter Derks laat in scherpe column niks heel van Musk, Bezos en Branson

Wetenschap Thomas Aalderink 16 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen weekend slaagde Richard Branson erin om de ruimte te bereiken. Een doorbraak en tevens het volgende hoofdstuk in de ruimtewedloop tussen drie multimiljardairs. Naast Branson doen namelijk ook Jeff Bezos en Elon Musk hun best om richting de sterren te gaan. Ze stuwen elkaar letterlijk naar grote hoogte, maar cabaretier Pieter Derks ziet het nut niet.

Op 11 juli maakt Richard Branson zijn droom waar. De 70-jarige miljardair vloog mee op een testvlucht van zijn eigen bedrijf Virgin Galactic. Met dit bedrijf wil hij in de toekomst toeristen de ruimte inschieten. Eigenlijk zou Branson pas in een later stadium zelf meevliegen, maar dat plan werd omgegooid toen Jeff Bezos aankondigde dat ook hij binnenkort de ruimte ingaat.

De ruimterace van Musk, Bezos en Branson

De oprichter van Amazon gaat volgende week de lucht in (samen met een Nederlandse tiener). Richard Branson wilde hem voor zijn, dus ging hij eerder dan gepland mee aan boord. Dit laat wel zien dat we te maken hebben met een ruimtewedloop. Het zijn miljardairs die een nieuw speeltje hebben gevonden en elkaar proberen te overtreffen. Ook Elon Musk doet hier aan mee. De Tesla oprichter zal ongetwijfeld snel plaatsnemen in een raket van SpaceX.

Petitie om Jeff Bezos niet uit de ruimte terug te laten komen

Dit is uiteraard hun goed recht. De zakenmannen hebben flink geld verdiend en mogen daar mee doen wat ze willen. Toch vragen veel mensen zich af of deze mannen hun geld niet beter kunnen besteden. Bijvoorbeeld door wereldproblemen op te lossen. Daar heeft de wereld meer aan, dan aan dit peperdure wedstrijdje ver plassen in de ruimte.

Pieter Derks ziet het nut niet

Zo denk Pieter Derks er in ieder geval ook over. De cabaretier richtte zich in de Radio 1 rubriek Druktemaker tot Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson. Hij vroeg zich hardop af of deze mannen hun geld niet beter kunnen besteden. Zo adviseert hij Jeff Bezos eerst eens zijn personeel een normaal salaris te betalen in plaats van ruimtereizen betaalbaar te maken.

Zoals je hierboven kunt zien, heeft Pieter Derks er niet zo’n probleem mee dat Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson deze projecten opzetten. Het is tenslotte hun geld. Waar hij zich aan ergert zijn de praatjes eromheen.

Voor de mensheid

Ze proberen hun uitgaven te verantwoorden door te zeggen dat ze de mensheid een dienst bewijzen. Maar als dat het doel is, kunnen ze hun geld beter steken in iets anders dan deze ruimterace. Volgens Pieter Derks moeten we dit drietal verleiden tot een andere wedloop, bijvoorbeeld wie als eerste wereldhonger oplost. Daar hebben we een stuk meer aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen