PlayStation 5-games: zoveel kost het om ze te maken volgens oude baas

Games Jelle van Es 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je vandaag de dag een PlayStation 5-game in de winkel zou kopen, dan is de kans groot dat je daar meer voor betaalt dan dezelfde game voor de PlayStation 4. De reden daarachter kan te vinden zijn in de hogere ontwikkelingskosten voor de games.

Dat is althans hetgeen dat Shawn Layden stelt. Layden is iemand die vroeger bij Sony heeft gewerkt en zodoende inzicht heeft op hoe de ontwikkeling voor de PlayStation 5 loopt. Tegenover Bloomberg spreekt hij zich daarover uit.

Ontwikkelingskosten PlayStation 5 knallen omhoog

Want volgens Layden lopen de ontwikkelingskosten voor de PlayStation 5 behoorlijk omhoog. Dat is iets dat wel werd verwacht. Meestal zie je dat ontwikkelingskosten in combinatie met marketing bij elke nieuwe generatie spelcomputers bijna wordt verdubbeld. En op een gegeven moment gaat het dan wel een beetje te gek worden. Want als alles een beetje doorloopt, dan zou het zomaar tegen de 200 miljoen dollar gaan kosten om een game voor de spelcomputer te ontwikkelen en uit te brengen. En dan wordt het dus moeilijker om winst te maken met een game.

PlayStation 5 fans
De spelcomputer (Afbeelding: Sony)

En als dat het geval is, dan ga je zien dat ontwikkelaars en uitgevers minder risico gaan nemen. Ze zullen eerder een vervolg uitbrengen op een succesvolle game dan iets compleet nieuws te maken voor de PlayStation 5. Ook zul je als gevolg van de hogere kosten zien dat een succesvolle game sneller gekopieerd wordt. Niet letterlijk, maar meer dat een succesvol element in een game door een andere titel wordt overgenomen. Dat zien we nu eigenlijk al met een Fortnite die het complete concept van Among Us jat en er een losse modus van maakt.

Layden ziet zichzelf als de oplossing

Hoewel Layden onderdeel was van de leiding van Sony en daarmee min of meer de huidige situatie voor de PlayStation 5 heeft veroorzaakt, ziet hij zichzelf ook als de oplossing. Hij heeft zijn eigen bedrijf opgericht genaamd Streamline Media Group. Daarmee hoopt hij meer mensen in de wereld van game-ontwikkeling te brengen en op die manier meer variatie te hebben.

Eindelijk een Playstation 5 gekocht? Vergeet dan niet dit te regelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen