Met deze tips blijft je PlayStation 5 lekker koel tijdens warm weer

Games Rik Claessen 9 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Buiten stijgt de temperatuur en binnen wordt je PlayStation 5 steeds heter. Dit kun je doen om je favoriete witte kastje goed koel te houden.

De warmere temperaturen die deze tijd van het jaar met zich meebrengt, worden met open armen ontvangen. Voor je het weet tikt het kwik al weer boven de 25 graden aan en wordt het binnenshuis ook aardig benauwd. Je PlayStation 5 zal binnen de kortste keren ook heter worden dan normaal.

Zeker als je al heel wat gameuurtjes met dat trouwe witte kastje hebt meegemaakt. Bij intensief gebruik wordt de PlayStation 5 warm en wanneer het binnenshuis al erg heet is, kan de console slecht zijn hitte kwijt. Dat kanfunest zijn voor de hardware. Hoe voorkom je dat jouw PlayStation 5 een hittedood sterft?

Dit gebeurt er als je PlayStation te heet wordt

Net als bij andere consoles, je laptop en zelfs je telefoon wordt de PlayStation 5 warm als je ‘m gebruikt. Dat is geen ramp want de console heeft verschillende onderdelen ingebouwd om koel te blijven. Dan moet je je PlayStation wel de kans geven om af te koelen. Vooral bij oudere consoles die je al een flinke poos gebruikt is het verstandig om waakzaam te zijn.

Als de console te heet wordt, kan het flink fout gaan. Als je hier niet goed op let, is het een kwestie van tijd voordat er allerlei mankementen optreden. Zo wordt de console trager, kunnen onderdelen in de console kapotgaan en kan het zelfs betekenen dat de PlayStation onbruikbaar wordt.

Het wordt weer warmer; met deze tips zorg je dat jouw PlayStation 5 lekker koel blijft
(afbeelding: Reddit / AtomicHeart)

Veelvoorkomende signalen dat jouw PlayStation te heet is, zijn: witte of zwarte stippen op het scherm tijdens het spelen, je console voelt ontzettend heet aan, de console maakt erg veel lawaai als deze aan staat of het scherm springt naar wit, zwart of zelfs paars.

Deze tips houden je PlayStation 5 koel

Het goed koel houden van je console zorgt ervoor dat deze langer meegaat. Veel van deze tips zijn daarom altijd van belang, ook hartje winter dus. Je PlayStation 5 zal je bedanken.

Zorg voor een goede luchttoevoer

De PlayStation 5 gebruik voornamelijk een set kleine ventilatoren om zichzelf koel te houden. Hiermee blaast de console warme lucht naar buiten, waardoor het zijn hitte kwijt kan. Zorg er dan voor dat deze hitte ook echt weg kan.

Je console strak inbouwen in een dichte kast is dan ook niet aan te raden. Zorg dat er genoeg ruimte om het kastje is, zeker aan de achterkant. Dat helpt ook meteen als je vindt dat jouw console als een opstijgende Boeing klinkt: deze staat dan waarschijnlijk te dicht tegen een muur of iets anders.

Poetsen en afstoffen

Met deze tip is niet alleen je PlayStation 5 blij, maar ook je moeder of partner. Door de omgeving rondom de console eens goed te poetsen en af te stoffen, kan er minder vuil en stof tussen de ventilatoren terecht komen.

Net als met genoeg ruimte rondom de console bewaren, is een schone omgeving dus ook erg belangrijk. Ga alleen niet zomaar aan de haal met een kletsnatte sopdoek. Waterschade aan je console is misschien nog wel vervelender dan oververhitting.

Gebruik een stofzuiger (voorzichtig!)

Hoe schoon je omgeving ook is, je kunt haast niet voorkomen dat er stof in de console komt. Als je de achterkant van de PlayStation 5 bekijkt, is de kans groot dat je flink wat pluisjes aan de ventilator ziet zitten. Deze kun je met een stofzuiger weghalen.

Geduld en uiterste voorzichtigheid zijn hier van belang. Zet je stofzuiger niet op standje wervelwind als je het stof uit de kwetsbare onderdelen gaat halen. Zachtjes op de zachtste stand vlak boven de ventilatoren bewegen zou al ruim voldoende moeten zijn.

Speel in een koele omgeving

Voor wie graag de nieuwste games in zijn sauna speelt: sorry maar dat is niet bepaald chill voor je PlayStation 5. Probeer de console daarom op een koele plek neer te zetten. Zorg bijvoorbeeld dat de zon er niet direct op schijnt en houd de kamer waarin deze staat zo koel mogelijk.

Daardoor kan de ventilator beter zijn hitte kwijt en zal de console minder snel oververhitten. Het is voor jou natuurlijk ook wel zo prettig om niet in een broeikas te hoeven zitten.

Waarom je beter kan gamen met PC dan een console

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen