PlayStation 5 uitverkocht? Dit is waarom de PS4 Pro (g)een goed alternatief is

Games Jelle van Es 25 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Eind 2020 maakten we eindelijk kennis met de PlayStation 5. Door de gevolgen van de coronacrisis heeft die spelcomputer eigenlijk altijd wel te maken gehad met tekorten. Zelfs nu is het eigenlijk onmogelijk om op een normale manier een PS5 te kopen. Is het daarom slim om nu een PS4 Pro te scoren? Wij geven je een paar redenen waarom het (g)een goed alternatief is.

PS4 Pro in plaats van een PlayStation 5

Games in 4K

Eén van de grote voordelen die je hebt met een PS4 Pro is dat hij net als de PlayStation 5 in staat is om games in een 4K resolutie af te spelen. Zeker wanneer je een grote televisie hebt die dat ondersteunt, komen games een stuk beter tot leven. Ook zijn de lichteffecten een stuk fijner dankzij de HDR-functies die de spelcomputer bezit. Zeker in vergelijking met de gewone PlayStation 4 is het een verademing en heb je echt een mooie upgrade. Als je echter nog gamet op een scherm dat maximaal 1080p ondersteunt, dan is het nog niet zo interessant.

Horizon Zero Dawn PS4 Pro PlayStation 5
Horizon Zero Dawn in 4K (Afbeelding: PlayStation)

Veel games verschijnen voorlopig nog op de PS4

Als je nog geen PlayStation 5 hebt kunnen scoren, dan is het mogelijk om nog heel wat games te spelen op de PS4 Pro. Sony heeft ervoor gekozen om games die in eerste instantie werden aangekondigd voor de nieuwe spelcomputer ook nog voor het oudere systeem uit te brengen. Op die manier zijn games als Gran Turismo 7 en Horizon Forbidden West gewoon nog op het oude systeem uitgebracht. En ook in de nabije toekomst zijn er nog veel titels die ervoor gepland staan. Wat dat betreft hoef je je echt niet te vervelen de aankomende tijd.

Gran Turismo 7 playstation 5 PS4 Pro
Gran Turismo 7 speel je ook nog op de PS4 (Afbeelding: PlayStation)

En bovendien goedkoper

De PS4 Pro werd destijds voor een prijs van 399 euro uitgebracht. Dat is honderd euro meer dan wat de normale PlayStation 4 toen kostte. Maar is tegelijkertijd minder dan de 499 euro die je betaalt voor een PlayStation 5 met Disc. Bovendien is die laatste zo zeldzaam, dat het bijna onmogelijk is om hem direct in een winkel te kopen. Je bent zodoende veroordeeld tot de tweedehands kanalen. En daar wil men vaak er al meer dan 700 euro voor hebben. Dat is dus bijna het dubbele voor een Pro.

PlayStation 5 heeft geheime lichtcodes (en dit betekenen ze)
PlayStation 5 (Afbeelding: Kerde Severin / Unsplash)

Je mist de korte laadtijden

Toch is een PS4 Pro geen PlayStation 5. De nieuwste spelcomputer van Sony heeft natuurlijk heel wat dingen die de oude spelcomputer niet heeft. De belangrijkste is wat mij betreft te vinden in de laadtijden die enorm veel korter zijn. Het afgelopen jaar hebben we in verschillende open-wereld games al gezien wat voor soort voordelen dat heeft opgeleverd. Daarnaast is de DualSense-controller ook een flinke upgrade ten op zichte van de DualShock 4-controller. Ook helpt het dat de PS5 gebruikmaakt van Wifi 6, waardoor alle downloads met een moderne router sneller gaan. Qua games zijn er dus heel wat titels die je op beide platformen kunt beleven, maar qua ervaring heeft de PS5 toch wel een streepje voor.

Met deze simpele PlayStation-tip gaat je controller-accu een stuk langer mee
PlayStation 5 controller (Afbeelding: Kamil S / Unsplash)

Een PS4 Pro is eigenlijk ook uitverkocht

Toch is er één groot nadeel aan het idee om de PS4 Pro te kopen in plaats van een PlayStation 5. De spelcomputer is eigenlijk niet in de winkel te koop. Op het moment dat Sony besloot om in te zetten op de PlayStation 5, werd besloten om de productie van de Pro te stoppen. De upgrade zou namelijk te klein zijn. Als gevolg daarvan zijn ze niet langer meer te koop bij bekende webwinkels. Je bent zodoende aangewezen op plekken als Marktplaats. Daar is hij wel een stuk beter te vinden en betaalbaar dan wanneer je een PS5 wil scoren, maar ideaal is dat natuurlijk niet.

PS4 Pro
De Playstation 4 (Afbeelding: Sony)

Is een PS4 Pro een goed alternatief voor de PlayStation 5? Het antwoord ligt een beetje in het midden. Qua prijs en beschikbaarheid is hij makkelijker te krijgen, maar uiteindelijk ben je er niet heel futureproof mee. Het is ook echt te hopen dat er snel een einde komt aan de vervelende tekorten.

Waarom je deze alternatieven op de PlayStation 5 controller links moet laten liggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen