Pokémon Sword en Shield-lekkers krijgen bizar hoge boete

Games Jelle van Es 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Voordat Pokémon Sword en Shield op de markt waren gebracht, lag er heel wat informatie op straat. De personen die verantwoordlijk waren voor dat lek, zijn door Nintendo aangeklaagd en moeten nu diep in de buidel tasten voor hun acties.

Tot een veroordeling is het overigens niet gekomen. Nintendo heeft met de mensen die verantwoordelijk voor het Pokémon Sword en SHield-lek nu een overeenkomst gesloten, waarbij de lekkers een bizar hoog bedrag moeten betalen.

Nintendo laat Pokémon-lekkers flink betalen

Het probleem van het lek dat ontstond rondom Pokémon Sword en Shield is dat het veel pijnlijke informatie bevatte. Deze informatie heeft waarschijnlijk invloed gehad op de verkoopcijfers van de game, met name op het gebied van pre-orders. Door het lek werd duidelijk dat het in de game niet mogelijk was om je volledige Pokédex te vullen en je uiteindelijk maar een beperkt aantal beesten in de game krijgt. Dat viel af te leiden uit foto’s van een strategy guide die door de lekkers in kwestie naar buiten was gebracht. Als gevolg daarvan ontstond er heel wat ophef op Social Media onder de de term #GameFreakLied. En nu moeten de lekkers die dat hadden veroorzaakt dus op de blaren zitten.

Nintendo Switch
Pokémon Sword en Shield (Afbeelding: Nintendo)

Nintendo en de lekkers zijn overeengekomen dat de twee personen die verantwoordelijk waren voor het lek een boete van 150.000 dollar per persoon betalen. Dat is een flinke boete als je bedenkt dat deze mensen destijds ook al ontslagen zijn voor het lek. Eén van de twee werkte voor het bedrijf dat werd ingehuurd om de Strategy Guides te printen, waardoor hij waarschijnlijk geen bakken met geld binnenhaalde. Hoe zo’n persoon dan zo’n bedrag moet ophoesten, dat is de grote vraag.

Website die beelden lekte

Daarnaast was er nog een Portugese website die van Nintendo een vroege versie van Pokémon Sword en Shield kreeg. En die brachten toen beelden uit van de game voordat het embargo verviel. Zij zijn er goed afgekomen zonder boete, maar worden wel door Nintendo geboycot, waardoor ze nooit meer reviewmaterialen krijgen. Ook is Nintendo sinds die tijd een stuk strenger geworden betreffende het versturen van materialen. De kans is zodoende groot dat we voor de nieuwe game in de serie niet maanden van te voren al weten hoe het precies zit.

Nintendo Switch krijgt 2 ‘nieuwe’ Pokemon-games snel achter elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen