[PREVIEW] Project Cars 3: ‘Indien mogelijk, omkeren’

Games Jelle van Es 31 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

De Project Cars-reeks is er één die ontstond door liefhebbers van de simulatiegame. De eerste twee games waren zodoende titels die vooral draaiden om het realisme. Daardoor was het niet voor iedereen geschikt. Ikzelf kwam bijvoorbeeld niet heel erg goed uit de verf in de games en gooide het bijltje er bij neer. Met Project Cars 3 lijkt het er op dat de ontwikkelaar de visie voor de reeks heeft omgegooid.

Als Project Cars 3 een navigatiesysteem zou zijn, dan zou je de hele tijd de melding krijgen dat je moet omkeren. Want de game is echt een stuk anders dan zijn voorgangers. Sterker nog, het voelt helemaal niet meer als een Project Cars-game. Dat neemt niet weg dat het een interessante titel is, waar ik heel wat uurtjes nu mee heb doorgebracht. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Stuk toegankelijker

Project Cars 3’s grootste verandering is zonder twijfel de toegankelijkheid. Zoals gezegd had ik in Project Cars 2 echt de grootste moeite om mijn wagen op de baan te houden. Maar daar had ik nu totaal geen moeite mee. Dat komt met name door het feit dat je nu overal op het circuit diverse rempunten hebt staan en instuurpunten om de ideale lijn te pakken in een bocht. Daarnaast is het zo dat iets te snel op je gas geen enkel probleem meer is en dat je veel minder slipt. Met een controller in mijn hand (ik speelde de preview versie op de pc), had ik het idee dat ik een typische Codemasters-game speelde.

Project Cars 3
Scheurt makkelijker rond (Afbeelding: Bandai Namco)

Uitgebreide carrièremodus in Project Cars 3

Naast het feit dat de game een stuk toegankelijker is, heb je nu een duidelijker doel dat je afloopt in Project Cars 3. In de game is het zaak dat je begint met een wagen uit de E-class. Vervolgens kun je mee doen met verschillende wedstrijden binnen die klasse in verschillende subcategorieën. Lukt dat je allemaal, dan volgt de mogelijkheid om een hogere klasse te betreden. En op die manier doorloop je alles keurig en weet je heel goed wat de volgende stap in je pad gaat zijn.

Project Cars 3
Deze wagen rijd je niet vanaf het eerste moment (Afbeelding: Bandai Namco)

Je wagens op een Gran Turismo-achtige manier verbeteren

Wanneer je een hogere klasse vrijspeelt in Project Cars 3, dan is het natuurlijk mogelijk om het verdiende geld van de gewonnen races te gebruiken om een nieuwe wagen te kopen. Wat echter ook mogelijk is, is je huidige bak te verbeteren. Afhankelijk van de hoeveelheid verbeteringen die je doorvoert, loop je het risico dat je wagen in een nieuwe klasse wordt gestopt. Zeker aan het begin is dat niet helemaal handig, want dan kun je niet meer meedoen aan de wedstrijden in de lagere klasse. Maar wanneer je een bepaalde wagen helemaal fantastisch vindt, dan is het mogelijk om deze heel lang te gebruiken en alsnog competitief te hebben in de hogere klasses.

Telkens beter worden (Afbeelding: Bandai Namco)

Goed racegedrag wordt beloond

In Project Cars 3 verdien je voor van alles en nog wat experiencepunten. Daarmee ga je in levels omhoog en speel je nieuwe dingen vrij. Het is logisch dat je dat krijgt voor de overwinningen of de posities waarop je finisht. Maar je krijgt het ook voor goed rijgedrag. Zodoende ben je eerder geneigd om op een nette manier voorbij een tegenstander te rijden dan dat je hem van de weg af beukt. Zeker met de komst van de multiplayer is dit iets wat behoorlijk fijn kan gaan werken en we hopelijk niet veel gebeuk na de start krijgen.

Niet botsen! (Afbeelding: Bandai Namco)

Project Cars 3 is wellicht iets te arcade-achtig

Ik vond Project Cars 3 behoorlijk fijn spelen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat er straks gamers zijn die teleurgesteld reageren op de release van de game. De game is wellicht iets te veel afgestapt van zijn oorspronkelijke basis. Het echte pure realisme wat hem zo interessant maakte, is zo goed als afwezig. En daardoor kan het zijn dat de iets meer arcade-achtige racestijl niet iedereen gaat aanspreken.

Meer GRID dan Project Cars (Afbeelding: Bandai Namco)

Project Cars 3 staat gepland voor 28 augustus. De game is dan te spelen op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen