Crypto lunch: prijs BTC & crypto daalt. Oorlog, ETH, UBER en Fraude alert

Tech Robert Kroes 14 feb 2022
Leestijd: 6 minuten

Rond lunchtijd bekijken we uiteraard de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Daarnaast een update over Ethereum (ETH), oorlogsdreiging, UBER CEO over crypto en fraude alert.

Normaal gesproken beginnen we de maandag met de crypto koersverwachting. We zien echter dat de Bitcoin en crypto meer op fundamentele factoren dan op technische indicatoren reageert. Daarom ook deze week 2x per dag (rond lunchtijd en na sluiting van de Amerikaanse markten) een crypto- en Bitcoin update.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto dalen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 37.250,62 ($ 42.555,67). Dit is 0,75% lager dan gisteren rond deze tijd en ook lager dan tijdens de crypto lunch van vrijdag.

Ook de prijzen van de top 25 crypto dalen. We zien op enkele stable coins en Shiba Inu (SHIB), dat 1,39%stijgt, na alleen dalende koersen. Het grootste verlies van de dag tot nu toe is voor Ripple (XRP), dat 5,80% verliest.

Daarmee sluiten we een negatieve week voor de Bitcoin en top 25 cryptomunten af. Ondanks de rally van begin vorige week duwden de FED notulen en de angst voor oorlog in de Oekraïne de koersen in de min. De Bitcoin verloor de afgelopen week 1,60%% en verliest nu in 30 dagen 3,08%. Het meest positieve resultaat van de week was voor Ripple (XRP), dat + 15,07% noteert. De grootste winst over 30 dagen is voor Crypto.comCoin (CRO), dat + 5,55%  noteert. De grootste verliezer van de week was Near (NEAR), met -24,76%. Daarmee werd deze crypto met -49,72% ook de grootste verliezer over 30 dagen. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en live cryptoprijzen analyseren.

Wat betekent de oorlogsdreiging met Rusland voor Bitcoin en crypto?

We zagen vorige week dat de aankondiging van Joe Biden dat Rusland binnen week de Oekraïne binnen kan vallen de cryptomarkt voor het weekend in mineur joeg. Om een cliché te gebruiken, de wereld houdt haar adem in. Uiteraard is de vraag wat de impact op Bitcoin en andere crypto kan zijn als Rusland inderdaad de Oekraïne binnen valt.

In deze analyse zien we dat men verwacht dat de prijzen van Bitcoin en crypto in eerste instantie zullen dalen omdat beleggers op zoek gaan naar minder risicovolle beleggingen. Als het tot een gewapend conflict komt zullen de Russische banken in de Oekraïne naar verwachting sluiten en zal Rusland getroffen worden met een handelsboycot. Ook zullen investeerders dan proberen hun bezittingen en bijvoorbeeld goud het land uit te krijgen. In dat geval zouden de Bitcoin en Altcoins wel eens sterk kunnen stijgen aangezien dit dan de makkelijkste manier is om grote hoeveelheden waarde zonder moeilijk transport het land uit te krijgen en het geldverkeer gaande te houden.

De vraag die wij ons hierbij stellen is in hoeverre Europese handelaren deze positieve impact merken. Immers, voor Europese beurzen geldt een Know Your Customer Beleid (KYC-policy). Sancties tegen Rusland zullen wellicht handel met Russische accounthouders in de weg staan.

Wanneer stapt Uber in crypto?

We legden vorige week al uit dat massa-adoptie goed is voor de crypto industrie. Als een grote partij zoals UBER zich in crypto gaat begeven zou dit dus een bullish teken moeten zijn. In een recent interview met Bloomberg ging UBER CEO Dara Khosrowshahi hier uitgebreid op in. Het hele interview kun je hierna bekijken.

Zoals we in het interview zien stelt de UBER topman 2 eisen:

  1. De transactiekosten moeten verlaagd worden;
  2. De impact op het milieu moet veranderd worden.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat hieraan voldaan wordt door de crypto markt. De topman overweegt dan ook om als bedrijf in crypto te investeren, zo legde hij vorig jaar al aan CNBC uit. Dit is dus een bullish teken voor de markt, al reageert de Bitcoin koers daar nog niet op.

Hacker kan onbeperkt Ethereum (ETH) maken, maar doet het niet

Hackers speuren naar fouten in blockchain protocollen. Soms om daar als kwaadwillende gebruik van te maken en soms om de beloning voor het rapporteren van fouten (de zogenaamde bug bounty) op te strijken. In die laatste categorie valt software engineer Jay Freeman, die vooral bekend is van de ‘alternatieve App Store’ Cydia.

In het Otimism protocol, waarmee een layer-2 functionaliteit (afwikkeling van transacties buiten de block-chain) voor het verwerken van Ethereum (ETH) transacties wordt geboden, vond hij een manier om onbeperkt Ethereum te gebruiken. Het verhaal is wat technisch om hier uit de doeken te doen, maar op zijn website legt Freeman het exact uit. Hoewel hij dus onbeperkt ‘dubbele’ ETH aan kon maken besloot hij zijn vinding te melden en de beloning van $ 2 miljoen te incasseren.

Overigens is een vergelijkbaar geval in 2010 ook met Bitcoin gebeurd. Toen heeft de hacker niet voor een bounty gekozen, maar liefst 184 miljard Bitcoin gecreëerd. Aangezien de munt toen nog in de kinderschoenen stond kon met dit met een soft fork oplossen en weer terug naar de marktkapitalisatie van 21 miljoen munten.

Nieuwe cryptofraude via NFT’s ontdekt

Dit weekend stonden we in een special al stil bij de diverse vormen van fraude met Bitcoin en andere crypto. Nu kunnen we een nieuwe manier van cryptocrime toevoegen. Onderzoekers ontdekten namelijk dat NFT’s in games misbruikt worden. Dit werkt als volgt:

Als gamers spelen krijgen ze in het spel een NFT aangeboden met daarin bijvoorbeeld een bijzondere skin of bijzonder wapen. Wat men niet weet is dat men in de token ook een virus geprogrammeerd heeft. Wanneer de argeloze speler de NFT aanneemt wordt het virus actief en gaat het op zoek naar de cryptowallet om die leeg te halen. Een andere optie is om stiekem crypto te minen door gebruik te maken van de computercapaciteit en energie (en dus de stroomkosten) van de ongelukkige ontvangen. Ook in gamen is het dus oppassen geblazen.

Wel beleggen maar niet in crypto?

De spanningen rondom de Oekraïne hebben natuurlijk niet alleen impact op de koers van Bitcoin en crypto, maar ook op andere beleggingen. Ben jij benieuwd wat je de komende week kunt verwachten van de prijs van aandelen, goud, olie, FOREX en andere gangbare beleggingen? Wij blikken vooruit in onze wekelijkse koersverwachting op MANNERS.nl.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen