rmens
rmens Apple 10 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

De Raspberry Pi 4 bezorgt USB-C een slechte naam

Steeds meer apparaten hebben USB-C. Apple begon er op de MacBook als een van de eerste bedrijven mee en nu heeft de onlangs uitgebrachte Raspberry Pi 4 ook USB-C als stroomtoevoer. De fabrikant heeft echter een fout gemaakt bij de implementatie. Daardoor werkt niet iedere kabel.

Door de fout zullen kabels en laders met een zogenaamde e-marker de Raspberry Pi 4 incorrect identificeren als een adapter voor audio. De kabels en laders die zich automatisch aanpassen, leveren dan geen stroom. Dit is een misser, want USB-C is juist gemaakt als één standaard die overal mee werkt.

Raspberry Pi 4 werkt niet met slimme USB-C-kabels

Kabels die voorzien zijn van e-marker hebben een ingebouwde chip. Die communiceert met het apparaat en geeft de optimale stroomsterkte door. Zo kan een apparaat nooit te veel of te weinig stroom krijgen. De Pi 4 bevat echter een ontwerpfout. Twee pinnen voor de verbinding delen één weerstand. Er zijn geen individuele weerstanden geplaatst. Daardoor wordt de kleine computer onterecht voor audio-accessoire aangezien.

Apple levert slimme USB-C-kabels bij bijvoorbeeld de iPad en MacBook. De laders en kabels van Apple werken dus niet met de Raspberry Pi 4. De organisatie achter de mini-computer erkent de fout en adviseert consumenten USB-C-kabels zonder e-marker te gebruiken. Hiermee wordt het idee van “iedere USB-C-connector kan voor alles dienen” helaas teniet gedaan.

Raspberry Pi 4
Klik/tap voor groter.

Volgende revisie lost probleem op

Eben Upton, mede-oprichter van de Raspberry Pi Foundation, zegt in een reactie tegenover TechRepublic dat de fout in een volgende revisie van de Pi opgelost wordt. Het is geen kwestie van een software-update uitrollen. De hardware bevat gewoon een ontwerpfout die niet werd gezien voordat de massaproductie is gestart.

Dit maakt de nieuwe Pi natuurlijk niet helemaal onbruikbaar. Met de juiste kabel werkt het bordje gewoon, maar er moet dan ook een voeding van 5,1V en 3A gebruikt worden. De Raspberry Pi Foundation komt in augustus met een eigen voeding die gegarandeerd werkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!