Razer Blade 14 Review: krachtige en messcherpe alleskunner voor gamers

Games Jelle van Es 15 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

De Razer Blade is een laptop die al beschikbaar was in een 13- en een 15-inch versie. Dan heb je dus al twee goede keuzes voor een krachtige gaminglaptop. Toch wilde het bedrijf met nog iets anders komen en zodoende komt het met een 14-inch variant op de markt, die me zeer goed bevalt.

Het lijkt een beetje overdreven om zo’n tussenmaat op de markt te brengen, maar in de praktijk is het juist wel fijn. Dit is namelijk zo’n typische laptop die zowel goed gebruikt kan worden om op te werken als op te gamen. Thuis sluit je hem uit op een groot beeldscherm om op die manier lekker productief te zijn en onderweg gebruik je hem om je dagelijkse werkzaamheden op te doen of om gewoon even lekker op te gamen. Vliegen zit er voorlopig nog niet in, maar ik kan me voorstellen dat dit straks een ideaal apparaat is om op het vliegveld even je ding te doen. Dit zijn de punten die mij zijn opgevallen.

Razer Blade 14 Review

1. Mooi tussenmaatje

Zoals gezegd valt de Razer Blade 14 precies tussen twee bestaande modellen. Voordat ik met de laptop aan de slag ging, vroeg ik me af in hoeverre dit een meerwaarde biedt. Maar nadat ik er een tijd op heb gewerkt, is het eigenlijk wel een goede balans tussen de twee modellen. Het scherm is groot genoeg om een gemiddelde game fijn op te spelen en om op te werken, terwijl hij tegelijkertijd niet lomp aanvoelt wanneer je hem in je tas stopt om mee te nemen. De laptop is redelijk dun en weegt niet extreem veel, waardoor je tas niet bizar zwaar wordt. Het is wat dat betreft het beste van twee werelden.

Fijn maatje (Afbeelding: Razer)

2. De Razer Blade 14 is krachtig

De Razer Blade 14 zoals ik die heb getest is voorzien van een Nvidia RTX 3070 videokaart en dat zorgt er voor dat je de meest recente games gewoon op een goede manier kan draaien. Tel daarbij de AMD Ryzen 9 5900 HX processor, 16 GB aan RAM, een Wifi 6 verbinding en 1 TB aan SSD opslag bij op en je hebt genoeg elementen in een gaming laptop zitten om uren je favoriete game te spelen. De batterij gaat bovendien redelijk lang mee en is tegelijkertijd ook weer snel opgeladen. Daarbij moet ik wel de kanttekening maken dat de laptop zoals ik die getest heb niet in de winkel komt te liggen, maar de beschikbare configuraties zijn zeker interessant.

Je kunt er lekker op gamen (Afbeelding: Razer)

3. Genoeg porten

Een ander fijn punt van de Razer Blade 14 is dat hij rijk is uitgerust met porten. Op die manier hoef je dus niet met verschillende dongles aan de slag om er allemaal apparaten aan te koppelen. Met 2 USB-a, twee USB-C, een 1.4 HDMI en een port om hem op te laden heb je er echt genoeg op je laptop zitten. Ideaal dus om op een goed beeldscherm aan te sluiten.

Van alle porten voorzien (Afbeelding: Razer)

4. Blijft redelijk koel

Ik heb inmiddels heel wat verschillende gaminglaptops getest. Naast kracht vind ik daarbij nog een ander punt belangrijk: hij moet niet te heet worden. Met name bij kleine krachtpatsers is at een probleem, want die hebben niet veel mogelijkheden om hun warmte kwijt te kunnen. De Razer Blade 14 heeft op dat gebied zijn zaakjes redelijk goed voor elkaar. Je merkt wel dat een game die draait impact heeft op de temperatuur van de laptop, maar onprettig wordt het eigenlijk niet. Wat dat betreft kun je dus wel stellen dat hij redelijk koel blijft, wat weer fijn is als je onderweg wil gamen.

Gewoon op je schoot gebruiken (Afbeelding: Razer)

5. Fijn beeldscherm

Tot slot maakt de Razer Blade 14 gebruik van een uitstekend beeldscherm. Het is groot genoeg voor de meeste games en een Full HD-resolutie is in de meeste gevallen meer dan genoeg. Het is echter de refreshsnelheid van het scherm die indruk maakt. Een 144 Hz-scherm zie je niet vaak bij laptops van dit formaat. En daardoor worden games zeer soepel in beeld gebracht. Met name een shooter profiteert hiervan en maakt het een stuk fijner om die te gaan spelen.

Ook om wat foto’s op te bekijken (Afbeelding: Razer)

Wil je de Razer Blade 14 zelf scoren? Bezoek dan hier de website van de maker. En als je een goede stoel wil om op te gamen, dan is deze review de moeite waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen